Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков:

Премахването на лимитите в болниците е стъпка в правилната посока, но поражда въпроси

Аркади Шарков
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров предложи промени в модела на здравната система. Според него трябва да отпаднат ограниченията, които НЗОК налага на болниците, а лечението на различни заболявания да бъде заплащано по-справедливо.

След среща с ръководствата на Здравната каса и Лекарския съюз Кацаров обяви, че започват преговори за промени в Националния рамков договор.

Кацаров ще настоява да отпаднат лимитите за регистрация в болничните заведения. Той настоя и за промяна на цените на медицински дейности, тъй като повечето от тях са формирани на лобистки принципи. Той изрази още мнение, че дейностите трябва да имат цени, отговарящи в максимална степен на стойността, търсенето и предлагането на всяка конкретна медицинска услуга.

Наред с промяната в цените ще се работи и в посока въвеждане на коефициенти.

В Министерство на здравеопазването се проведе среща между министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и на Българския лекарски съюз.

Темата коментира в “Нашият ден“ Аркади Шарков,  икономиста в областта на здравеопазването и управител на столична болница.

“Нека не забравяме, че лимитите бяха поставяне назад в годините с една единствена цел - да се осигури предпазване на бюджета на НЗОК от преразход.

Но впоследствие всяка една от надлимитните дейности, която не беше изплатена беше обжалвана в съда и се наложи да бъде изплащана в годините напред.

Това е една съвсем рестриктивна мярка, чисто фискална, която единствено и само забавя плащания, но съответно и ощетява лечебните заведения, които нямат друг избор, когато се налага да лекуват, защото те нямат право да не лекуват пациент.

Трябва да го лекуват, но за това нямат право да получават заплащането. Тук се получава така, че си задължен да лекуваш, но ведомството няма да се разплати за теб.

Тъй че това е стъпка в правилната посока, но тук има съответния казус, който се появи – бюджетът тази година на Касата към момента е стабилен и всяка една такава промяна, която не е достатъчно добре изчислена от страна на Касата по отношение на разплащанията с лечебните заведения, може да доведе и до преразход.

Нека не забравяме, че Касата все още продължава да изплаща тези 85%, които са от съответните лимити за предходната година на лечебните заведения. Ако лимитите бъдат премахнати на каква база ще бъдат изплащани тези пари и дали ще продължат да бъдат изплащани до края на годината? Имаше обсъждания и те да отпаднат.

Много сериозни въпроси изникват около премахването на лимитите, което е стъпка в правилната посока.

Нещо, което трябваше да бъде направено преди години. И нещо, което можеше единствено и само да освободи малко ситуацията с недостига на финансиране за лечение, както и със ситуацията със заплащането на специалистите в тези лечебни заведения.

Стъпката е в правилната посока, но проблемна откъм аспектите, които изброих.

Решенията

Топката е прехвърлена към НЗОК. От там трябва да кажат какво може да се направи до края на годината, дали могат да бъдат премахнати лимитите и на каква цена.

Чуйте Аркади Шарков в звуковия файл.


Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40