Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Култура, икономика и история на обществата

Снимка: shutterstock.com

Как са свързани културата, обществените отношения, икономическото и социално развитие с успеха на определени общности?

Темата коментира в “Нашият ден“ преподавателя в УНСС проф. Марин Паунов.

проф. Марин Паунов“Налице е едно гражданско разбиране за култура, което е малко тясно. Култура в нашия по-академичен смисъл на думата не се свежда толкова до добро възпитание или до начетеност, или до това дали човек ходи на кино и не на театър. Културата е нещо далеч по-важно и по-дълбоко.

Тя е свързана с набора от ценности, които дават смисъл на това, което възприемаме. И в крайна сметка културата, чрез този ценностен апарат,  формира отражателните светове в главите ни.

Това по-скоро е култура и погледната по този начин, тя е още по-съществена за икономическото и социално развитие във всяка общност. Културата стои в началото и в края на всяко човешко възприятие.

Представители на две различни култури, гледайки едно и също нещо, разбират различни неща. И това е факт, който би трябвало да подчертаем.

Връзката икономика – култура е доста изследвана. Ако се върнем към такъв класик като Маркс, ще видим там добре познатата ни фраза, че “Битието определя съзнанието“. Това преведено означава, че т.нар. “база“ определя “надстройката“, т.е. културата.

В същото време е налице и една много силна обратна връзка, с която се занимава отново Маркс. Той разглежда различните форми на развитие на капитализма в различи държави – Русия, Англия, Германия и др. Налице е една много сериозна, но дълбоко подценявана връзка – между културата, като определящ фактор, и параметри на икономическото и социално развитие, от друга страна."

Чуйте Марин Паунов в звуковия файл.

Темата коментира доц. Николай Гочев, преподавател в катедра „Класически филологии“ на Софийския университет:

доц. Николай Гочев

Колко назад трябва да гледаме

“Ако говорим за икономика, трябва да видим кога за пръв път, по кое време в Европа започва да се говори за тази дейност. Като начало е хубаво да се каже какво означава тази дума. Тя идва от старогръцкото ойкономике и се разбира като изкуство, знание за управление, за устройство на дома на домакинството. Или знание за правилата, по които се устройва домакинството."

За какво съществува икономиката

"Още в много древни времена в литературни и в свещени текстове започва да се говори за това, че някога човечеството е живяло в едно щастливо състояние, в което не е имало нужда от нищо. Не е имало нужда от това да придобива необходимото за живот, защото природата му е давала всичко.

Обаче в един момент, в резултат на някакъв инцидент, на грешка, животът е престанал да дава необходимото за живот.

И тогава се е наложило – човекът със своя труд да се заеме и да възстанови тази липса и да постигне независимост, самодостатъчност спрямо тази враждебно настроена природа. И тогава възникнала икономическата дейност. Човек е започнал да си задава въпроси кой е най-добрият начин да се постигне сигурен поминък.

В началото се е сметнало, както личи от един епизод в “Одисея“, че най-добрият начин човек да постигне поминък е да се занимава със скотовъдство. Има един забавен разказ в “Одисея“. Един дивак, съвършено нецивилизован персонаж, който има стада от овце и кози, които са му напълно достатъчни за неговия поминък. Той няма деца и семейство, не почита богове.

Омир в “Одисея“ ни разказва за най-древния начин, най-далечния от цивилизацията начин човек да постигне независимост от природата и поминък – скотовъдството.

Следващият период, за който и Омир знае, но знае и един много прочут негов съвременник – Хезиод, е периодът на земеделието. Когато човечеството познава металите и преминава на една по-висока степен на развитие в икономически смисъл. Започва да обработва земята и да извлича от нея необходимото за поминък.

Тогава икономиката се занимава с това човек да не преживява ден за ден, както е в дивото състояние, а година за година. Тогава се осигурява тази възможност. Целта на земеделския стопанин е да събере своята реколта, да си направи вино, да си събере жито и с тези блага да достигне до другата година, без да се стреми към печалба.

Това са първите начини да се постигне поминък – земеделието и скотовъдството."

Чуйте Николай Гочев в звуковия файл.

Снимка: БГНЕС, marinpaunov.com, shutterstock.com


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08