Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Театралният фестивал „Варненско лято“ тази година ще е отново на живо

Визия: Venelin Shurelov
Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който миналата година се състоя наесен и премина в дигитален формат заради пандемията, сега се завръща на живо.

29-ото му издание се открива на 30 юни с юбилейния спектакъл„100“, с който Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ отпразнува през април своята 100-годишнина. В представлението участват всички актьори от трупата на театъра, а постановката е на режисьора Боян Иванов.

Сред специалните фестивални събития е представянето на документалната книга „Тя, Цветана Манева“ с автори Георги Тошев и Яна Борисова. Събитието ще бъде придружено от концерт на пианиста Милен Кукошаров и Кристиян Велчев (виолончело).

Международната селекция на фестивала се открива с атрактивния вертикален танц на нидерландската компания AIRA на фасадата на Фестивалния и конгресен център, като към нея специално ще се включат музикантите „Керана и космонавтите“. „Полетът“ отбелязва 20-годишното сътрудничество на Варна и Дордрехт и се осъществява съвместно с Посолството на Кралство Нидерландия.
Програма „Интермецо“, която се организира съвместно с Международния музикален фестивал „Варненско лято“, представя едни от най-добрите фламенко танцьори от прочутата
компания „Фламенко балет Барселона“, водени от Давид Гутиерес, в неговия спектакъл „Фламенко: Възраждане“.

По традиция фестивалът включва и прожекция от афиша на National Theatre Live, представящ на кино екран най-доброто от британския театър. Тази година зрителите ще могат да видят филмовата звезда Джеймс Макавой на театрална сцена в спектакъла „Сирано“ – оригинална съвременна интерпретация на пиесата от XIX век на Едмон Ростан, с много рап, бийтбокс ритми и поезия.

Финалът на театралния празник е на 12 юли в Археологическия музей, където ще бъде представена за първи път фестивалната продукция „Портрети на неизвестното“. Тя обединява трима от най-изявените творци в българския театър – Явор Гърдев, Петър Дундаков и Венелин Щурелов, в музикално-драматичен и визуален пърформанс за човека, изправен пред загадките на необятния космос и собствения микрокосмос.

Фестивалната програма, която включва 15 спектакъла и специални събития, представи подробно в „Артефир“ театроведът доц. д-р Асен Терзиев, главен координатор на фестивала „Варненско лято“. Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща на класиката с виртуалната реалност в „Риголето“ на варненска сцена

Виртуалната реалност оживява в класиката „Риголето“ на Джузепе Верди – в Държавната опера Варна.  120 години от смъртта на Верди Варненската опера отбеляза с „Верди Хеттрик“, три от най-известните му опери „Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и „Трубадур“ – 24 юли. Спектаклите са в рамките на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...

публикувано на 31.07.21 в 08:05

„Жан Тингели“ – един необичаен музей в Базел

Още когато човек кацне на летището в Базел, градът, известен като културната столица на Швейцария, го посреща една интересна инсталация, наречена „Люминатор“. А известна забележителност в центъра на града е Карнавалният фонтан или фонтанът Тингели.  Но една от най- необичайните сгради в Базел на брега на река Рейн всъщност е музеят със същото име Жан..

публикувано на 30.07.21 в 17:30
Владимир Петков

Владимир Петков: Трябва да се разбере, че театърът е различно от телевизора

Режисьорът Владимир Петков е новият директор на Драматичния театър в Търговище. Той пое ръководството на театъра на 20 юли след спечелен конкурс в Министерството на културата, в конкуренцията на още двама кандидати. Като режисьор е част от творческата биография на Търговищкия театър от 2007 година. Дни след встъпването си в длъжност, Владимир..

публикувано на 30.07.21 в 15:52
Аня Капункт

На преден план: Фотографии на литературни преводачи

Има представители на една важна професия в изкуството, чиито лица рядко са видими, и колкото по-талантливо са си свършили работата, толкова по-неуловимо е присъствието им.  Дигиталната фотоизложба „На преден план: Фотографии на литературни преводачи“ по своеобразен начин опровергава тази дискретност на преводача.  Аня Капункт е родом от Германия. А..

обновено на 30.07.21 в 14:36
Роботът Ай-Да

Застрашени ли са творческите професии от изкуствения интелект

Хуманоиден робот рисува и пише стихове – може би на пръв поглед няма нищо смущаващо или пък може би е смешна цялата идея, че робот може да рисува. Само че това вече е факт.  Роботът Ай-Да започна да рисува картини, класически сюжети и абстрактни творби, и дори скулптори още през 2019 година. В галерията на Ейдън Мелър в Оксфорд беше представена..

публикувано на 29.07.21 в 17:14