Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Павол Салай: Правосъдните власти в България не си вършат работата все още

| обновено на 18.06.21 в 18:26

Защо „Репортери без граници“ настояват за разследване финансирането на бившите медии на Делян Пеевски, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Павол Салай с ресор ЕС и Балкани в “Репортери без граници“:

„За нас Делян Пеевски е символ на конфликта на интереси и корупцията в медийната сфера в България. Знаем, че той притежаваше, директно или индиректно, няколко медии, които бяха използвани за преследването на неговите лични интереси. Един от тях беше да дискредитира журналисти, разследващи неговите бизнеси. За нас е много важно, че Делян Пеевски е в списъка със санкционирани лица по закона "Магнитски". Важно е да се каже, че там той прави компания на такива хора като Мариан Кочнер в Словакия, който е обвинен в поръчителството на убийство на журналист през 2018 г. На базата на присъствието на Пеевски в списъка на санкционирани по закона "Магнитски" вярваме, че българските власти трябва да проведат криминално и административно разследване за корупция. Важно е да се знае, че медиите, които в миналото бяха притежание на г-н Пеевски, са се възползвали от публично финансиране. Тук говорим за парите на българските данъкоплатци – как те са били използвани срещу свободата на медиите. Това, което знаем, е, че тези медии не са се съобразявали с журналистическата етика и реално са ползвани като инструменти за политическо и бизнес влияние. Ние дадохме преди изборите на 4-ти април десет предложения не само за защита на свободата на словото, а и за подобряването на нивото на журналистическа етика.“

Защо е важно да се разбере за тези злоупотреби от негова страна

Важно е правосъдието да си свърши работата, но в България, правосъдните власти не си вършат работата все още. Също е важно е да се разбере, че когато започнат разследвания и неща започнат да излизат наяве, тези неща могат да бъдат отвратителни. В такъв момент много хора биха били обезкуражени, защото ще мислят: "Нещата са още по-зле, отколкото съм предполагал". Но все пак е важно тези разкрития да бъдат направени, хора и компании да бъдат санкционирани. Защото това би означавало правосъдие. Разликата между държавите, които са високо в класацията за медийна свобода и България, която е на последно място в ЕС, е това, че извършителите и авторите на подобни корупционни схеми там са наказвани, биват осъждани. Процес на лечение е много необходим в България. И се надявам, че такъв ще започне след изборите.“

Продадените медии на Делян Пеевски

Можем да предположим, че г-н Пеевски е очаквал налагането на санкции и затова е решил да продаде медиите си, но все пак виждаме, че той все още има индиректно влияние върху медиите, и би ни изненадало, ако действително изцяло е излязъл от медийния сектор. Смятам, че е рано да се направи заключение относно това дали бившите му медии са подобрили стандартите си, или дали изобщо работят като свободни медии.“

Подслушвани журналисти

„Според нашето разбиране тези журналисти са били подслушвани като вторични цели, но това е огромен риск за секретността на източниците, това е абсолютно недопустимо в демократична страна от ЕС. За мен е особено трудно да разбера защо съдебните власти биха имали нужда да подслушват активисти и организиращи протести. Такъв тип афери в Западна Европа са последвани от разследвания. Затова ние призоваваме за разследване на този казусза правните основания за тези подслушвания, за целите им и за това как тези записи на разговори на журналисти са били използвани."

Завеждането на дела срещу журналисти – SLAPP

Двете дела, заведени от г-н Тимвиос и неговия сътрудник г-н Мавродиев срещу Николай Стоянов от в. "Капитал", са ясни примери за SLAPP. Те не се борят за истината, а за това да изтощят журналиста и да разубедят негови колеги да разследват случаи на корупция, и по-специално аферата със "златните паспорти". SLAPP делата – тези процедури по съдебен произвол, са голям проблем в България. Много е важно ЕС да въведе законодателна рамка, която да предпазва журналисти от такива дела. Европейската комисия оповести така инициатива и „Репортери без граници“ се застъпваме за това тази инициатива да бъде правно обвързваща и прилагана."

Защо политиците в България пренебрегват докладите на „Репортери без граници“

Очевидно предишното правителство нямаше интерес от това да подобри ситуацията със свободата на медиите в България. Мои колеги се срещнаха с предишния премиертой направи обещания, но не ги изпълни. Затова решихме да направим нашите предложения публични и да ги предадем на политическите партии преди последните избори. За съжаление получихме много малко отговори от политическите партии – не само управляващата, но и други не реагираха. Надяваме се, че новото правителство ще приеме тези препоръки на сериозно и поне ще организира дебат около тях. За нас след изборите ще е много важно да видим дали правителството ще вземе тези препоръки на сериозно, и дали например ще подкрепи борбата срещу SLAPP делата на европейско ниво. Това ще бъде тест за българското правителство.“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дамяна Велева, Михайлина Павлова и адв. Жулиета Мандажиева в студиото на

Разграденият двор, който наричахме "лично пространство"

Когато филмовият сценарий се настани нахално в живота ни – или какво се крие зад специализирания софтуер „Пегас“?  Разговор в „Мрежата“ с Дамяна Велева от „Свободна Европа“ и адв. Жулиета Мандажиева от „Цифрова република“ – сдружение, което се занимава с поощряването на отворения достъп до информация и защита на правата на гражданите онлайн. Как може..

публикувано на 24.07.21 в 08:10

Графа: Да се вслушваме повече в другия

Честитим на патерици рождения ден на Влади Ампов – Графа и му желаем здраве. Днес e вторият му концерт в София, на който ще може да се чуе програмата от лятното му турне. Мястото е Sofia Summer Fest . Концертът започва точно в 20.00 часа. Влади Ампов – Графа разказва в “Нашият ден“ за концерта и лятното си турне. “Турнето ми..

публикувано на 23.07.21 в 10:00
Мими Виткова

Мими Виткова: Възможно е скоро да влезем в четвъртата Covid вълна

Може би много скоро ще навлезем и в четвъртата вълна на епидемията от Covid-19, казва в “Нашият ден“ бившият здравен министър д-р Мими Виткова . “Мерките относно организацията на ваксинацията се затягат в почти всички европейски страни. В Гърция е видно, че ако не напредне във ваксинацията на местното население туристическият сезон може да..

публикувано на 23.07.21 в 09:59

Лили Маринкова: Коефициентът на интелигентност в НС е с няколко стъпала нагоре

С тържествено заседание започна работа 46-ото Народно събрание на 21 юли, сряда. Депутатите положиха клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. След това прозвучаха и различните послания от парламентарно представените групи. Днес НС изслушва Бойко Рашков и Янаки Стоилов по предложение на “Изправи се БГ! Ние..

публикувано на 23.07.21 в 09:58

Откриват Олимпиадата в Токио

Официалният старт на 32-ите летни олимпийски игри в Токио ще бъде даден в 14.00 часа българско време с церемонията по Откриването. Япония е домакин на лятна Олимпиада за втори път в историята си след 1964-а година. Токио 2020 трябваше да се състои миналото лято, но за първи път в мирно време Игрите бяха отложени с година заради пандемията..

публикувано на 23.07.21 в 08:35