Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Градчето, където е сниман любимият сериал „Синьо лято“ – Нерха

Бойка Велинова разказва и как се изкачва Пътеката на краля в Андалусия

7
Снимка: Бойка Велинова

Бойка Велинова, която от години живее в Андалусия и използва Испания като базов лагер за пътуванията си по света, разказва как Испания се подготвя за завръщането на туристите – с почистени плажове, обновени менюта в ресторантите, ремонтирани хотели и широки усмивки.

При телефонния ни разговор Бойка така сочно и картинно описа тамошните красоти! Тя е дигитален номад, полиглот, кулинарен авантюрист и ценител на бавното живеене. Посетила е 109 държави на 6 континента и с удоволствие ги споделя в своите статии. Днес е ред на Андалусия. Запитах я впечатленията й свежи ли са или кара на спомени, както коронавирусът налага.


И тя ни въвлече в пъстра и завладяваща църковна процесия.

Основните интереси на Бойка Велинова са обектите на ЮНЕСКО; архитектура и антропология; изкуства и кулинарни традиции. Тя преживява на свой гръб всички туристически трендове през последните години – от свръхтуризма преди пандемията към пълния стейкейшън – ваканция близо до дома.

С Бойка отиваме в градчето Нерха, където е сниман любимия сериал „Синьо лято“ и се изкачваме по Пътеката на краля.

Ще продължим да пътешестваме с нея до различни точки на света чрез пътеписите, които публикува в български медии. 

Гигантският сталактон, вписан в Рекордите на Гинес
Снимките са предоставени от Бойка Велинова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете Кореи, видени отвътре

На 27 юли 1953 г. е подписан мирният договор, сложил край на Корейската война. Полуостровът е разделен по 58-ия паралел на две държави – Северна Корея, КНДР, с комунистическо управление и под влиянието на СССР и Китай, и Южна Корея, намираща се под протекцията на САЩ. Това е най-дълго отекващият конфликт от Втората световна и Студената война,..

публикувано на 28.07.21 в 16:50
Соня Господинова

Еврика! Успешни българи: Соня Господинова

„Разковничето, според мен, е в това да бъдеш активен, да бъдеш търсещ и разбиращ другите“. Това казва Соня Господинова, носител на именната стипендия за икономика „Акад. Евгени Матеев“ на фондация „Еврика“.  Завършила е своето висше образование в Икономически университет във Варна. Имала е досег с различни култури, благодарение на програма „Еразъм“...

публикувано на 26.07.21 в 17:25

Световни звезди пеят пред гигантска каменна птица на остров Бали

Сред величествения декор на „Гаруда Вишну Кенчана“ – парк на остров Бали, пред 10 000 души са пели Стинг, „Горилаз“, „Айрън Мейдън“, „Парамор“... А всеки ден посетителите се наслаждават на кръшните извивки на балийски танцьорки. Кое е това приказно място и какво означава името му? Гаруда е каменна птица, тежко кацнала на един от хълмовете на Бали...

публикувано на 24.07.21 в 09:10
Лъчезар Томов

Лъчезар Томов: Математиката е изкуството да стигнете с разсъждения до решението

Българските деца редовно участват в международни олимпиади по точни науки и печелят медали, същевременно тестовете на PISA традиционно ни слагат на последните места, опре ли до математика. Къде е причината за това разминаване, което ни представя математическите умения като таланта или спортните заложби – или ги имаш или не. Така ли е обаче в..

публикувано на 22.07.21 в 16:04

Срещи „на живо“ с България, българския език и култура в летния семинар на Софийския университет

Летните семинари по български език и култура за чужденци на най-старото и авторитетно висше училище у нас се провеждат вече шест десетилетия. След годините на така наречения социализъм, когато държавата щедро подпомага всяка проява, допринасяща за популяризирането на страната и историята ни, разбира се, със съответния идеологически подтекст,..

публикувано на 22.07.21 в 12:03