Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Рада Якова за присаждането на един художник в Нидерландия

Художникът, илюстратор и графичен дизайнер Рада Якова откри в София изложба, наречена „Витамин Д“. Показателно име, като се има предвид, че местожителството ѝ от 9 години е Хага в Нидерландия. Преди това е направила магистратура по изобразителни изкуства и реклама от Виена. Произведенията на Рада, често интерпретиращи женската идентичност, са представяни в престижни галерии в Прага, Амстердам, Хага, Ню Йорк, Виена и Лондон. През 2019 г. нейната инсталация RedRoom е в съпътстваща изложба на Венецианското биенале.

За Нидерландия и Австрия и за присаждането на един български художник там разказва Рада Якова в "Покана за пътуване". Художничката изненадва с твърдението, че в космополитна Виена невинаги са толерантни към чужденците. Дори понякога си почива от битието си на студентка със славянски акцент, като поръчва в кафенето на английски.
 

Рада Якова, която заедно с други български художнички – Ейми Чапман и Петя Чалъкова – създава онлайн платформата за представяне на съвременно нашенско изкуство 5new, споделя може ли да се реализираш като човек на изкуството в странство.

Художничката създава своите слънчеви картини в подредената, чистата  и дъждовна Нидерландия, но пък твърди, че хората там са усмихнати и се сприятеляват по-лесно от виенчани.Снимките и видеоматериалите са предоставени от Рада Якова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

XII издание на Софийския фестивал на науката

Седмицата, в която бяха раздадени Нобеловите награди, приключва със Софийския фестивал на науката. Той ще се проведе на 8 и 9 октомври (събота и неделя) в София тех парк. Новост от тази година е, че Фестивалът на науката отива на училище – организаторите от фондация "Красива наука" залагат на формат, при който български учени посещават различни..

публикувано на 07.10.22 в 08:25

Перуанска шаманка: За пандемията сме виновни ние, защото изтезаваме природата

Силвия Калисая Чукуймия е истинска перуанска шаманка, духовен лечител и магичен учител. Тя е потомка на народа аймара, който е по-древен от инките и обитава южния край на езерото Титикака. Силвия израства в малкото планинско селце Алтаплано, където баба ѝ от 7-годишна и предава съхраненото шаманско знание. Завършва два университета – в Лима и в Пуно,..

публикувано на 06.10.22 в 11:03

Руската намеса в съдбините на България

С новата си книга проф. Ева Соколова задава въпроса: "Защо ние, българите, не си даваме сметка, че Русия и като империя, и като СССР, и днес като Руска федерация, никога не се е отнасяла към България като към равноправна или поне приятелска страна, "по-малък брат". Напротив, има неоспорими доказателства за враждебно отношение, продиктувано от..

публикувано на 06.10.22 в 08:29
Иван Господинов и Венета Гаврилова

Двете лица на технологиите в образованието – стрес и прогрес

Под този надслов на 7 октомври в София ще проведе годишната си конференция сдружение "Образование без раници". Как технологиите да се използват умно, балансирано и ефективно, как да се намалят "страничните ефекти" от тях – като стресът, прегряването, пасивността, отчуждението – ще обсъждат на форума учители, директори на училища, педагогически..

публикувано на 05.10.22 в 15:30

Между Рош а-Шана и Йом Кипур

На десетия ден след началото на Рош а-Шана (Нова година) еврейската общност от цял свят отбелязва най-големия празник Йом Кипур. С него завършват и дните, предназначени за размисъл и покаяние. Това е време за уреждане на отношенията с близките и за разрешаване на конфликтите. Според преданието в Стария завет 40 дни след като на Синайската планина евреите..

публикувано на 05.10.22 в 12:24