Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рада Якова за присаждането на един художник в Нидерландия

Художникът, илюстратор и графичен дизайнер Рада Якова откри в София изложба, наречена „Витамин Д“. Показателно име, като се има предвид, че местожителството ѝ от 9 години е Хага в Нидерландия. Преди това е направила магистратура по изобразителни изкуства и реклама от Виена. Произведенията на Рада, често интерпретиращи женската идентичност, са представяни в престижни галерии в Прага, Амстердам, Хага, Ню Йорк, Виена и Лондон. През 2019 г. нейната инсталация RedRoom е в съпътстваща изложба на Венецианското биенале.

За Нидерландия и Австрия и за присаждането на един български художник там разказва Рада Якова в "Покана за пътуване". Художничката изненадва с твърдението, че в космополитна Виена невинаги са толерантни към чужденците. Дори понякога си почива от битието си на студентка със славянски акцент, като поръчва в кафенето на английски.
 

Рада Якова, която заедно с други български художнички – Ейми Чапман и Петя Чалъкова – създава онлайн платформата за представяне на съвременно нашенско изкуство 5new, споделя може ли да се реализираш като човек на изкуството в странство.

Художничката създава своите слънчеви картини в подредената, чистата  и дъждовна Нидерландия, но пък твърди, че хората там са усмихнати и се сприятеляват по-лесно от виенчани.