Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 21 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Когато светът си събуваше потурите“ от Николай Хайтов – 1 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
• Метаморфози срещу понеделник
Гост: Младежка организация за независимо театрално и филмово изкуство. В студиото в откровен разговор за младежкото образование в сферата на изкуството, създаване на устойчиви младежки общности, споделяне на мечти и идеали, ще бъдат основателя на школата и преподавател в нея Слав Бойчев и участници в актьорските ателиета. Какви са днешните идеали, как младите творци отстояват себе си, възможно ли да оцелее мечтателя в един прагматичен свят без илюзии, колко струва днес свободата, как разбират успеха и т.н. това ще бъдат част от въпросите към гостите в студиото.
• Въведение в  понеделник
• Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Концерт от архивите на Международния фестивал във Вербие – Швейцария, от 27 юли 2016 г. С участието на Даниел Лозакович (цигулка) и Франк Дюпри (пиано). В програмата: Й. С. Бах – Партита № 2 в ре минор за соло цигулка; В. А. Моцарт – Соната за цигулка и пиано № 18 в Сол мажор, К. 301; Йоханес Брамс – Соната за цигулка и пиано № 3 в ре минор, опус 108.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Музика от Латинска Америка

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на НФА „Филип Кутев“, Йовчо Караиванов, Карамфил Божиков, Дамян Йорданов, ФА „Варна“ и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Златни гласове в приказките: Готвачът-магьосник“, по английска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Продавач на надежда“ от Джани Родари

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: В Деня на Светия дух – интервю с доц. Павел Павлов от Богословския факултет за смисъла на този голям православен празник
• Какво показва третото национално представително проучване на „Индекс на щастието на българите“ за пандемичната 2020 година?
• Как Covid-19 кризата промени базисните ни ценности за щастие; Какви са новите принципи и нагласи за професионална удовлетвореност;  Какво могат да направят работодателите, за да отговорят на променените реалности и да поддържат добър общ климат на щастливи служители и колеги;  Има ли дигитално щастие – разговор в студиото с Живко Георгиев, социолог, управител и създател на агенция G Consulting и Катя Димитрова, съосновател и управляващ партньор на комуникационната група „Интерпартнерс“
• Главен герой: Стефан и Максим Иванови , които прекосиха Атлантика с гребна лодка за 105 дни и чието плаване започна точно преди година и една седмица . Ще говорим за  каузата – подкрепа на донорството и инициативата #Да!Заживот! , за приключението, предизвикателствата и  поуките през призмата на изминалото време.
• Минутите на редактора: „Експерт от опит“ – една малко позната професия в социалната сфера, представена през погледа на Валентина Христакева, специалист, работил за утвърждаването й, и Симеон Дамянов, експерт от опит
• Terra Култура – денят и седмицата: Културното наследство на Република България в контекста на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС – коментар на евродепутата Андрей Ковачев.
• Неизвестният архив на дворцовия фотограф на княз Фердинанд или културното наследство във фотографиите на Георг Волц – с фотографа и спасител на архивите Биляна Карастоянова, която е и куратор на изложбата „Непознатият фотограф“.
• Архивите и царското семейство на България – с Явор Кирилов, личен секретар на Симеон Втори.
• Новини от Софийска стокова борса

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
• Пианистът и певец Боби Вълчев представя авторските си песни „Pretty Lady и „Alright”.
• Изпълнения на „Нилс Ландгрен фънк юнит”, Кърт Елинг и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• За книгата на София Толстая „Чия е вината?“ , която излиза за първи път на български и е своеобразен отговор на „Кройцеровата соната“ на Лев Толстой – разговор с Александра Александрова
• Тошо Пейков за историческите си албуми „Епопея на незабравимите български опълченци“, „Кратка история на Сръбско-българската война от 1885 г.“, „Александър 1 – князът на Нова България“ и „Владетели, дворци и дейци на Третото Българско Царство“
• Изложбата „Бон воаяж, Пол Синяк“ в музея „Валраф-Рихартц“ в Кьолн – репортаж от Германия
• Сотир Гелев с две награди за детските си книги – Хр.Г. Данов и от Националния фестивал на детската книга в Сливен
• Художничката Стилияна Узунова за изложбата си „Градът“ в галерия Астри
• Сценаристът и продуцент Антоанета Бачурова за филма „Последният Дон Кихот“, посветен на родения в Бургас композитор и автор на филмова музика Кирил Дончев с премиера в родния му град
• Художничката Стилияна Узунова за изложбата си „Градът“ в галерия „Астри“
• Световноизвестната фотографка Елина Кешишева с изложба „Лета“ в рамките на 13-тото издание на „Майстори на фотографията“

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед - Музикален момент
„Добре дошло, Лято!“. В първия ден на астрономическото лято слушаме музика, вдъхновена от най-любимия на всички сезон.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Бежанците, ковид пандемията и Червеният кръст
Какво е да си бежанец в България; как ковид пандемията се отразява на живота на бежанците; каква дейност развива БЧК в тяхна помощ – за всичко това ще разговаряме с Мариана Стоянова – директор Мигрантско-бежанска служба на БЧК и Сами Ал Сайя – бежанец от Сирия. /Очаквам потвърждение за още един гост - бежанец в студиото/
• „Импресии в цвят“ или между социологията и живописта – разговор със социоложката Валентина Попова за новата ѝ изложба.
• Живот за разказване: Кирил Георгиев от гр. Лясковец, бивш електрокарен техник в Плевен, днес уличен музикант в София.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Героините от вълшебните приказки
Трета серия: „Далеч от самодивските сборища“
Страшни ли са страшните приказки или как се преживява историята? „Търкулнала се питката“… или как те учат да следваш пътя си? Разказва психотерапевтката Силвия Маринова.
Приказките за деца и възрастни и преобразява ли се жената във вълшебните приказки? Героините  и тяхната привилегирована връзка с природата, която ги превръща в обаятелни  и опасни същества. Когато в ръката на жената има хурка или ако тъче платно…Какво може да се случи? Разказват етноложката д-р Лилия Старева и писателят Слави Ганев, автор на книгата „Български народни приказки“.
Защо баба Яга може да си позволи всичко и как трябва да се грижи за себе си жената, за да остане дълго време забележима. Коментира хърватската писателка Дубравка Угрешич.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
• „Боледуват ли книгите“ – анализ на цялостната ситуация, свързана с книгоиздаването по време на пандемията от Covid-19 в света.
Разговор с авторите на изследването – д-р Георги Александров от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“ и студенти от екипа му.
• Моята история , моята тема: Книгите като лекарство – Илиана Славова, книготерапевт и психологически консултант по време на пандемията.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Фолклорни новини
За „Панаир на киселото мляко“ и „Фестивал на народните традиции и художествени занаяти“ в Разград  научаваме от кореспондента Цветана Бененова. Пренасяме се и в Козлодуй и „Фестивала на рибата“, за който разказва Елеонора Йорданова - представител на организационния екип към фестивала.

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
Директно от зала „България“ – Концерт от 52-ри Международен фестивал „Софийски музикални седмици“
Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ и мъжки хор на НФХ „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров, солисти Цветана Бандаловска – сопран и Бисер Георгиев – баритон, диригент Пламен Джуров. В програмата: Марин Големинов, Шостакович

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Премиера в национален ефир на дебютния солов албум на младия пианист Димитър Горчаков „Tomorrow’s Past” и разговор в студиото за ситуацията на едновременно живеене в няколко времена днес – минало, бъдеще, настояще.
• Социална стълбица: развитието на казуса на Джок Полфрийман, който вече не се намира на територията на Република България – разговор с неговата българска адвокатка

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Спонтанни инвенции
Третият ден на фестивала „Интьоне“ в Дийрсбах започва с концерта на едно чисто италианско дуо, чиято музика, обаче далеч не е строго италианска, но е подчертано европейска, основана на различни традиции и епохи, авторски и народни теми, разбира се, през погледа и чувствителността на двама съвременни италиански импровизатори. Програмата на, иначе, класическия пианист Стефано Баталия с кларинетиста Мирко Мариотини, също произлизащ от класиката, съдържа музика от Бела Барток, Франц Шуберт, Валентин Силвестров, самия Стефано Баталия и традиционни теми от Бретан и Турция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15