Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Експонати“ – проект за силата на човешкия дух

Театрална инсталация – така сценографът Борис Далчев определя “Експонати” – един пърформанс, който съчетава в едно визуални елементи, наратив и актьорска игра. Инсталацията е поставена на открито в градина “Кристал” в столицата, участниците са затворени в кутии и разказват различни човешки истории. Това е нова артистична форма, с която VOX POPULI реагира на COVID рестрикциите, които наложиха дистанция в театралните пространства и за момент поставиха под съмнение бъдещето на присъствените изкуства.

Историите, които актьорите разказват, са на реални хора, които екипът предварително е записал. Реквизитите във всяка кабина също са индивидуално подбрани, така че да паснат на всеки един “експонат”. Актьорите са разположени в самостоятелни кабини, подобно на музейни експонати и създават театър на 1м2. На толкова може да ги приближи и зрителят.

Режисьор на спектакъла е Неда Соколовска, а в актьорския състав на инсталацията влизат Василия Дребова, Петко Каменов, Елена Кънева, Живко Гущеров, Георги Налджиев и Симеон Бончев. Сценограф е Борис Далчев, а помощник-сценограф е Невена Георгиева.

Сред различните експонати може да видим един мъж на колело, който следи за нередности и постоянно подава жалби в общината, може да видим и жена, която продава зеленчуци на пазара. Това са т.нар. „чешити“ – хора, които са може би добре познати и колоритни, но все по-отминаващи във времето.

Според Борис Далчев, когато театърът излиза на улицата, печели едно от най-ценните неща, а именно контакта с публиката. А този контакт наистина се случва. През градина “Кристал” минават всякакви хора, част от които реагират на историите.

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на португалското класическо кино

Започнаха Дните на португалското класическо кино.  Програмата е съставена от Българската национална филмотека и Португалската филмотека – Музей на киното.  Ще бъдат показани 6 португалски филма от 40-те до 80-те години на миналия век. Класическите заглавия са дигитално реставрирани с помощта на най-новите технологии, с които разполага..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Обявяват "Рицар на книгата" в Световния ден на книгата и авторското право

Днес ще бъде връчена престижната награда "Рицар на книгата". Асоциация "Българска книга" организира церемонията всяка година на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Това е кулминацията на ежегодната кампания "Походът на книгите", която за 13-а поредна година има за цел да превърне четенето сред подрастващите в полезен и неразделим от..

публикувано на 23.04.24 в 16:24

Ралица Генчева чете благотворително в Световния ден на книгата и авторското право

Днес (23 април) в Световния ден на книгата и авторското право Ралица Генчева ще чете свои произведения. 20% от приходите от всички продадени книги ще бъдат насочени за каузата на Борко и Джони – две момчета, които се борят с аутизъм. Тя ще представи и някои от своите книги, сред които "Азбука на любовта", "Нагоре към себе си", "Този път, за да ме..

публикувано на 23.04.24 в 15:35

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59