Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Еньовден в Ботаническата градина

Унивеситетска ботаническа градина
Снимка: Ани Петрова

Университетската ботаническа градина (УБГ) в София подготвя специална програма за отбелязване на Еньовден – 24 юни.

През целия ден ще има ботанически базар на лечебни и ароматни растения, както и на подправки – лавандула, мащерка, риган, салвия, облепиха, очиболец, мента и др.

За децата

От 11 до 12 часа за децата е предвидено занимание по темата „Цветовете на растенията“. То е подходящо за деца от 7 до 12 години.

От 15 до 16.30 часа ще се проведе първото събитие от новата поредица работилници „Училище по градинарство за малки и големи“. То ще бъде посветено на Еньовден – аранжиране на балконско сандъче с подправки, грижи за отглеждането и рецепти за използването им.

Ще се проведе и ботаническа разходка с екскурзовод, която ще запознае посетителите с лечебните растения, отглеждани в градината.

Университетската ботаническа градина в София се намира на ул. "Московска" №49. Работното време е от 9 до 17 ч.

Повече за събитията, предвидени за Еньовден в Ботаническата градина, разказва в “Нашият ден“ Снежка Каратотева, главен специалист сезонни дейности в УБГ.

Чуйте в звуковия файл.


За семейните традиции и рецепти, свързани с Еньовден, разказва в “Нашият ден“ Теменуга Джурова, клиничен лаборант в пенсия, карикатурист и редовна слушателка на програма „Христо Ботев“.

Чуйте Теменуга Джурова в звуковия файл.


Снимки: БНР, БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Брестовица се открива първият събор на лозарите в България

На 6 август в село Брестовица се открива първият събор на лозарите в България. Повече за събитието разказва Ивана Мурджева в “Нашият ден“. “Това действително е първият лозарски събор, който се провежда в България. Започва на 6 август, датата не е случайна. Това е големият празник Преображение, който е пряко свързан с..

публикувано на 05.08.21 в 11:19

Науката като игра и играта като наука – как се преподава атрактивно астрономия

Да заобичаш астрономията или науката като игра. Как се преподават физика и астрономия атрактивно, така че учениците да искат да имат и домашни задачи? Темата коментира в “Нашият ден“  Никола Каравасилев , който подготвя и олимпийските отбори по физика и астрономия и преподава в едно средно училище в София. Неговата мисия е да увлича..

публикувано на 05.08.21 в 10:08
Ваксина

Нужна ли е трета доза от Covid ваксината и какво е постковид синдром

462 са новите случаи на коронавирус у нас. Процентът положителни проби вече е 2,8. Тревожни ли са тези данни и какво да предприемем? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. д-р Радостина Александрова , вирусолог в Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН. “Лятото е в разгара си, но очевидно вирусът отказа..

публикувано на 04.08.21 в 10:31

Световен ден на динята

На 3 август се чества Световният ден на динята. Любопитното е, че има над 1200 разновидности на този сочен плод в над 96 държави по света. Диня – в зависимост от района в България, наричана още карпуз или любеница, е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските..

публикувано на 03.08.21 в 10:43

“За звездите и хората“

Звездите далеч не са само горещи кълба от нажежен газ в студения Космос или красив фон за романтичните нощи. Всяка една от милиардите звездни системи в нашата галактика има своя собствена увличаща история. От тяхното създаване в облаци студен газ и прах, през бурната си ултравиолетова младост и отглеждането на свои планети, та чак до..

публикувано на 03.08.21 в 09:42