Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искаш ли, можеш!

Награди на Националния конкурс за хумор и сатира - град Кубрат

4
Снимка: Радослав Стойков

Лесно е да се прави култура в София, в големите градове! Там има културни центрове, там има пари. Когато вървим покрай театрите по "Раковска", покрай Операта, Оперетата и художествените галерии, дали се замисляме как изглежда културата извън лъча на прожектора?

Можем само да предполагаме какво е да търсиш и да създаваш култура в малък град. Звучи романтично, но със сигурност не е лесно. Това най-добре знаят хората с възрожденски дух в Кубрат, които за четиринадесети път проведоха Националния конкурс за хумор и сатира – от общината, от читалище "Св. св. Кирил и Методий, от клуб "Жарава". Без излишна скромност трябва да добавим и програма "Христо Ботев" на Българското национално радио, която е съорганизатор на конкурса.

Тази година своите творби изпратиха радващо голям брой рисуващи и пишещи хумор – 110 жени и мъже, които вярват, че светът е оцелял, защото има кой да го разсмива. Намаляла е обаче средната възраст на участниците, сред тях има няколко нови млади хумористи.

И тази година особено радващо е, че няма лековати, пошли текстове, както е модерно да се пише сега хумор в някои шоупрограми. Хуморът на участниците в конкурса в Кубрат е литература. Това не е случайно, защото нашите приятели от клуб "Жарава" са си поставили същата задача както екипът на редакция "Хумор и сатира" на програма "Христо Ботев" – да съхраним хумора като литература, да съхраним различните жанрове в него, да доказваме, че той е смислена литература, която трябва да се взима насериозно. Стойностните текстове, това, че "авторите", които разчитат на вицове от интернет и на пошли смешки, не са припарили тук, доказва и още нещо много важно – конкурсът за хумор и сатира в Кубрат си е извоювал авторитет и тежест в литературното пространство на България.

Ето и наградените тази година:

Раздел "Карикатура"

1. Ивайло Цветков, София
2. Валентин Георгиев, Русе
3. Стоян Дечев, София

Поощрение – Цочо Пеев, София

Награда на секция Карикатура към СБХ - Георги Чалъков, София

Раздел "Разкази и стихотворения"

1. Петър Нешев, София
2. Иван Трифонов, Казанлък
3. Александър Щинков, Кърджали

Поощрение – Горица Маджарска, Враца

Раздел "Кратки форми"

1. Димитър Атанасов, Кубрат, епиграми
2. Динко Павлов, Бургас, афоризми
3. Христина Острикова, София, афоризми

Поощрение – Иван Беловски, епиграми

Награда на "Хумор и сатира" – Васил Сотиров, София

Награда на Конфедерацията на свободните писатели – Росица Тодорова, Дългопол

Снимки – Радослав Стойков
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Корени: тракийската култура в съвременните български традиции

В търсене на това кои сме и какви сме – и като народ, и като личности, задължително се обръщаме и към миналото, което пази от незапомнени времена традиции и легенди. А цялата ни култура е белязана от тракийските традиции.  Как ни влияят днес те, помагат ли ни в търсенето на собствена; знаем ли откъде идват някои от ритуалите в обичаите ни – за всичко..

публикувано на 05.08.21 в 12:17

„Откат“ – артистична рефлексия на нашето време

Художникът Пламен Велчев представя първата си самостоятелна изложба в родния Пловдив след две десетилетия пребиваване и работа в САЩ.  В Градската художествена галерия в Пловдив художникът излага 22 свои голямоформатни произведения, създадени след завръщането му през 2019 година. Това са серия живописни платна, рисунки и графики, носят енергичното..

обновено на 05.08.21 в 10:18
Голямата базилика в Плиска

63 години от обявяването на Плиска, Преслав и Мадара за исторически резервати

На 5 август преди 63 години Плиска, Преслав и Мадара са обявени за архитектурно-исторически резервати от национално значение. Тяхното културно-историческо значение за България коментира в “Нашият ден“ проф. Борис Колев . Плиска в продължение на два века е военен, културен, икономически и административен център на България...

публикувано на 05.08.21 в 09:27

Шедьоври на американския разказ – том 2

27 шедьовъра на американския разказ, всеки от които е избран измежду стотици други и е издържал теста на времето. Завладяващи, затрогващи, забавни и увлекателни, тези творби са най-доброто от една плеяда ненадминати разказвачи, очертали и дефинирали пейзажа на американския разказ.  Америка е позната повече от филмите, но дълбоките корени на американската..

обновено на 04.08.21 в 12:33

Фестивалът за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" в Созопол

На 5 август в Созопол започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета“. Фестивалът представя българските и европейски достижения в областта на професионалното куклено изкуство и площадния театър. Ателие за изработката на маски, изложба с илюстрации на детски приказки, илюзии, куклени..

публикувано на 04.08.21 в 11:51