Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Световен театър в София“ започва на 3 юли

Снимка: Siniša Trifunović

След година на дигитални излъчвания на спектакли, от 3 до 21 юли софийската театрална публика отново има възможността да преживее среща на живо с театрални и танцови представления от международната сцена. В своето петнайсето издание „Световен театър в София“ представя специално поканени продукции от Сърбия, Германия и Испания. Представленията ще се играят на сцените на Театър „Българска армия“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и ДНК – Национален дворец на културата.

Юбилейното издание на платформата се открива на 3 юли в Театър „Българска армия“ със спектакъла „Тартюф“ – една от последните постановки на режисьора Игор Вук Торбица (1987-2020). Съвременната преработка на класическата комедия на Молиер от XVII век открива образа на прочутия лицемерен свещеник Тартюф сред харизматичните (и не толкова) демагози и манипулатори в съвременната политика и медии.

Програмата включва и прожекции в Дома на киното на филмирани постановки в рамките на проекта National Theatre Live, представящ на кино екран най-доброто от британския театър. Тази година зрителите ще могат да видят филмовата звезда Джеймс Макавой на театрална сцена в спектакъла „Сирано“ – оригинална съвременна интерпретация на пиесата от XIX век на Едмон Ростан, с много рап, бийтбокс ритми и поезия.

Фестивалът предлага и заглавия от програмата на Stage Russia – прожекции на спектакъла „Деца на слънцето“ от Максим Горки на режисьора Тимофей Кулябин и на документалния филм „Станиславски. Страст за живот“, посветен на руския актьор, театрален режисьор и педагог Константин Станиславски.


Всички спектакли и прожекции са с превод на български език.

Организатор на театралния празник е фондация „Виа Фест“, с подкрепата на Столичната община, Министерството на културата, Гьоте-институт в България и Институт Сервантес в София.

Програмата на 15-ото издание на „Световен театър в София“ представи в „Артефир“ театроведът доц. д-р Асен Терзиев.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Корени: тракийската култура в съвременните български традиции

В търсене на това кои сме и какви сме – и като народ, и като личности, задължително се обръщаме и към миналото, което пази от незапомнени времена традиции и легенди. А цялата ни култура е белязана от тракийските традиции.  Как ни влияят днес те, помагат ли ни в търсенето на собствена; знаем ли откъде идват някои от ритуалите в обичаите ни – за всичко..

публикувано на 05.08.21 в 12:17

„Откат“ – артистична рефлексия на нашето време

Художникът Пламен Велчев представя първата си самостоятелна изложба в родния Пловдив след две десетилетия пребиваване и работа в САЩ.  В Градската художествена галерия в Пловдив художникът излага 22 свои голямоформатни произведения, създадени след завръщането му през 2019 година. Това са серия живописни платна, рисунки и графики, носят енергичното..

обновено на 05.08.21 в 10:18
Голямата базилика в Плиска

63 години от обявяването на Плиска, Преслав и Мадара за исторически резервати

На 5 август преди 63 години Плиска, Преслав и Мадара са обявени за архитектурно-исторически резервати от национално значение. Тяхното културно-историческо значение за България коментира в “Нашият ден“ проф. Борис Колев . Плиска в продължение на два века е военен, културен, икономически и административен център на България...

публикувано на 05.08.21 в 09:27

Шедьоври на американския разказ – том 2

27 шедьовъра на американския разказ, всеки от които е избран измежду стотици други и е издържал теста на времето. Завладяващи, затрогващи, забавни и увлекателни, тези творби са най-доброто от една плеяда ненадминати разказвачи, очертали и дефинирали пейзажа на американския разказ.  Америка е позната повече от филмите, но дълбоките корени на американската..

обновено на 04.08.21 в 12:33

Фестивалът за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" в Созопол

На 5 август в Созопол започва Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета“. Фестивалът представя българските и европейски достижения в областта на професионалното куклено изкуство и площадния театър. Ателие за изработката на маски, изложба с илюстрации на детски приказки, илюзии, куклени..

публикувано на 04.08.21 в 11:51