Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на премълчаването или т.нар. „спор“ между България и Северна Македония

Снимка: mrrb.government.bg

Ако днес сме изправени пред факта, че Европа и светът не са наясно със същината на „спора“ между България и Северна Македония, причината е в огромна степен десетилетното мълчание на българската страна. Трудно, почти невъзможно е да се отдели политическата от научната интерпретация на отношенията между 1340-годишната държава България и едва 30-годишната независима Република Северна Македония, създадена през 1944 г. като част от Федеративна социалистическа република Югославия. 

За 70 години активна и насилствена дебългаризация на населението на Северна Македония, в огромната си част българско, изкуствено създаден книжовен език, също умишлено отдалечаван от българския, пропаганда и клевети по отношение на България, не е чудно, че днес гражданите на съседката ни в голямата си част се възприемат като отделна нация със самостоятелен книжовен език и дори история. Нещо повече, с цената на щедро финансиране и пропаганда младата държава успя да си създаде „лобита“, да отвори македонистични катедри в европейски университети, а напоследък и да създаде впечатление за несъществуващи претенции на България към днешната идентичност, език и суверенитет на Северна Македония. Къде обаче е нашата страна в тази драматична и като че ли безизходна ситуация. Едва в последните десетилетия истината за насилствената македонизация на българите отсам и отвъд границата ни излезе от сферата на принудително премълчаваните факти от историята. Дори след разхлабването на коминтерновската хватка, довела до трагичните за хиляди семейства събития, в Народната република не беше допускано откровено назоваване на фактите с истинските им имена. 

Годините на демократизация на обществото ни се оказаха не по-благоприятни за българската национална кауза, тъй като държавата абдикира от грижата за българистичните катедри, лекторатите в чужбина, популяризирането на вековната ни история и култура. За да стигнем до днешната ситуация, в която едва ли не трябва да „доказваме“ неоспорими и отдавна известни факти, наравно с лъжите на северномакедонските политици. Дали държавните ни ръководители ще поемат най-сетне отговорността за разумно политическо решение на спора със Северна Македония, защото спор има единствено на политическо равнище.

Историята и историята на езика не може да са предмет на договорки и компромиси, което предопредели неуспеха на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония. 

Как виждат ситуацията изявените български учени проф. Анна-Мария Тотоманова от Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет и проф. Ана Кочева, ръководителка на Секцията по българска диалектология и лингвистична география на Института за български език, чуйте в записа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35