Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кристиян Калоянов – артистът, който не спира да мечтае

Снимка: @SymphonyOchestraBNR

Кларинетът отдавна е заел неизменно място в състава на класическия симфоничен оркестър, но многоликият му тембър – дълбок и загадъчен в ниския регистър, нежен и прочуствен в средния и ярко колористичен във високия – все още вълнува въображението на изпълнители и композитори и го инспирира към нови и нови търсения на непознати темброви хоризонти.

В изданието си на 25 юни 2021 г., петък – от 23 часа, предаването „Български изпълнители” и поредицата „Гласове и лица от СО на БНР” представя младия и вдъхновен първи кларинетист на националния радиосимфоничен оркестър Кристиян Калоянов, който с удоволствие споделя със слушателите някои от най-ярките мигове в творческия си път до момента.

Кристиян Калоянов е роден през 1988 г. Музикалният инструмент, с който започва пътя му в голямото изкуство е пианото, а негов първи учител е проф. Александър Василенко, който впоследствие насочва младия музикант към кларинета, станал любим на Кристиян Калоянов. Той Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, а негови преподаватели по кларинет и камерна музика са Данчо Радевски, проф. Димитър Димитров, проф. Петко Радев и проф. Венцеслав Николов. Кристиян Калоянов развива изключително активна концертна дейност като солов и камерен изпълнител със записи за БНР и награди от конкурси. Той участва на фестивалите „Салон на изкуствата” – НДК, МФ „Мартенски музикални дни” – Русе, „K&K Festival” – Австрия, „Festival di Quartetto” – Флоренция, Италия и др.

През 2012 г. Кристиян Калоянов става част от камерен ансамбъл „Силуети”, в който влизат още цигуларката Калина Митева, виолончелистката Габриела Цветкова и пианистката Лилия Жекова. Тук се проявява и талантът на Кристиян като музикален аранжор – той създава множество преработки на образци от различни автори и епохи за нуждите на състава. Работата му в камерния ансамбъл „Силуети” събужда и интересът му към музикалната наука и през 2019 г. Кристиян защитава своята дисертация за научната степен „доктор” – камерна музика и кларинет по тема „Интерпретационни и ансамблови проблеми в квартетите на Паул Хиндемит и Оливие Месиен за кларинет, цигулка, виолончело и пиано в контекста на европейската камерна музика на XX век”.

От 2017 г. Кристиян Калоянов е първи кларинетист в СО на БНР заедно със своя преподавател Данчо Радевски и това, по неговите думи, е една от големите му сбъднати мечти.

„Аз съм благословен да сбъдвам мечтите си” – споделя Кристиян Калоянов и допълва, че най-голямата му мечта в професионален аспект е винаги да може да свири много и различна музика и да концертира колкото може повече. И той въплъщава тези свои стремежи във виртуозни изпълнения на солова и камерна музика за неговия любим инструмент кларинета, част от които звучат и в предаването в последния час на петъчната вечер.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Вълчанова и проф. Мирослав Попсавов

Мирослав Попсавов – майсторът на звуковата иконопис

Хоровата музика в нейното сакрално измерение представяме във вторник, в „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“. В изданието на 26 октомври от 19.30 часа предаването „Студио „Музика“ обръща поглед към източноправославното многогласно акапелно църковно пеене в среща-разговор с един от най-уважаваните български специалисти и световно признат..

публикувано на 26.10.21 в 08:47

„Заза“ на Леонкавало за първи път по програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ ви предлага да откриете една почти непозната опера на Руджеро Леонкавало – „Заза“. Записът е от „Театър ан дер Вийн“ от премиерата на 18 септември 2020 г. и БНР разполага с него благодарение на международния музикален обмен на „Еврорадио“. „Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало Действащи лица и..

публикувано на 24.10.21 в 08:35
Мария Бохачек като Норма (вляво), Тодор Костов като Полионе и Мари Крикорян като Адалджиза в сцена от „Норма“ на Белини

Мария Бохачек – първата българска Норма

Певицата е потомка на чешки интелектуалци, преселили се в България непосредствено след Освобождението. Родена е в Оряхово на 21 октомври 1931 г. Остава отрано сираче, отгледана е от всеотдайните си лели. Завършва с отличие Музикалната академия в класа на Людмила Прокопова през 1953 г. Като студентка се занимава с преписване на ноти, за да се издържа,..

публикувано на 23.10.21 в 08:15
Корица на вокалната партитура, 1919 г

„Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало

Либрето: Карло Дзангарини и Руджеро Леонкавало Премиера: театър „Лирико“, Милано на 10 ноември 1900 г. Действащи лица и изпълнители: • Заза, певица – сопран • Анаиде, майка ѝ – мецосопран • Флориана, певица и синьора Дюфрен, съпруга на Милио – контраалт • Наталия, приятелка на Заза – мецосопран • Милио Дюфрен, парижки бизнесмен – тенор • Тото..

публикувано на 23.10.21 в 07:45

Вера Немирова поставя „Дон Карлос“ в Дрезден

Тази вечер (22 октомври) във великолепната „Земпер“ опера в Дрезден ще се състои премиерата на операта „Дон Карлос“ на Верди. За първи път след пандемичните забрани театърът, който има 2000 места, ще може да посрещне 800 зрители. Режисьор на спектакъла е Вера Немирова, която само преди две седмици постави операта „Кармен“ в Нюрнберг, а веднага след..

публикувано на 22.10.21 в 11:20