Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Представиха резултатите от проект за изучаване на Хартата на основните права на ЕС

Снимка: архив

Адвокати представиха резултатите от проекта "Адвокати за защита на основните права" по време на пресконференция на 22 юни. Той се изпълнява в рамките на Програма "Правосъдие" на ЕК от международен консорциум, ръководен от фондация "Български адвокати за правата на човека".

Участници в проекта са: “Фондация български адвокати за правата на човека“, Италианската национална асоциация на адвокатите, Миланската адвокатска колегия, Италианската федерация на свободни професионалисти, Висшият адвокатски съвет – Испания и Университетът в Бургос – Испания.

Това са едни много изявени професионалисти от три държави на Европейския съюз, които са се заели да популяризират Хартата, от една страна, а от друга страна, да извлекат какви са конкретните проблеми при прилагането ѝ в тези държави в Европа.

адв. Елка ПороминскаТемата коментира в “Законът и Темида“ адв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати и консултант на предаването “Законът и Темида“.

“Това, което се случи на 22 юни, е, че се опитахме да дадем гласност на резултатите от проучванията, които бяха направени чрез експертите, чрез проведените няколко конференции в рамките на проекта. И в крайна сметка това, което получихме като резултат, се обосновава с няколко извода.

Вчера беше заключителната конференция, първият говорител ни даде една таблица с процентите относно това какво е участието на юристите при обучение в правото на Европейския съюз.

Резултатите са доста изненадващи. За девет години съдии и прокурори са били обучени от 24-25% през 2011 г. до 55% в края на 2019 г.

Само половината или малко над половината от съдиите и прокурорите имат продължаващо обучение в материята по правото на Европейския съюз и в частност Хартата на ЕС, която гарантира основните права на гражданите.

За съжаление обучението, което е по отношение на адвокатите и юристите общо, е на твърде ниско ниво.

Много малък брой от действащите юристи са се обучавали и са имали надграждане на знанията си по правото на ЕС, което е стряскащо.

През 2011 г. от малко по-малко от 2% е нараснало на малко повече от 3% през 2019 г.

Всичко това води до извода, че проектът, който беше осъществен е изключително полезен и навременен."

Чуйте адв. Елка Пороминска в звуковия файл.

Снимки – Асоциация за жените адвокати 
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Конференция

Журналистиката, която овластява гражданите

На 24 и 25 септември т.г. София бе домакин на значимо медийно събитие, което събра заедно водещи личности в световната разследваща журналистика. Под мотото „Нови хоризонти в журналистиката“ участниците в конференцията дискутираха, споделяха опита си и търсеха заедно нови пътища към това честната журналистика да се върне при хората. Дейвид МакДоналд ,..

публикувано на 26.09.21 в 08:05

Защо масовите залесявания невинаги са добри за дърветата

България е европейски лидер в защитата на стари гори с над 150 000 хектара гори във фаза на старост, което е около 6-7% от всички гори в страната ни. Девет общини поеха ангажимент за опазване на старите гори на териториите си – Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина, Пирдоп и Златица – вече пазят общо 1150..

публикувано на 25.09.21 в 08:30

В Кубрат – родния град на Лили Иванова

Град Кубрат е родния град на примата на българската естрада Лили Иванова. Той е трети по големина в областта след областния си център Разград и Исперих. Най-ранното писмено сведение за селището е от 1624 г. Според легендите то е създадено в началото на XV век. Тогава по тези земи господствал зъл и алчен владетел на име Еница. Той затворил всички кладенци..

публикувано на 25.09.21 в 07:55

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19

Български ориентировач спасява полски колега на световното първенство в Турция

Младият български състезател по ориентиране Николай Недков прекрати участието си в световното първенство, за да спаси живота на състезател от Полша. Всичко това се случва в последния ден на състезанието. "Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей." – така Полската федерация по ориентиране..

публикувано на 24.09.21 в 11:59