Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде отива Европа

Снимка: изд. Изток-Запад

Казват, че дипломацията е изкуство – на възможното. Но тя е преди всичко алтернатива – на войната. И днес, когато войната се завърна в Европа не просто като факт, а като начин на мислене и легитимно средство за решаване на спорове, а понятието „мир“ изчезна от международната лексика, дипломацията е не само инструмент за трасиране на бъдещето, но и за спасяване на човешки животи.

Поглед в дълбочината на процесите и проблемите, под повърхността на общоизвестното и отвъд тривиалното, анализ на движещите сили и тенденциите в политическите процеси в Европа – това предлагат водещи български дипломати и експерти в сборника „Накъде отива Европа?“, който е естествено продължение на вече публикувания том „Накъде отива светът?“ и сполучлив опит за попълване на дефицита на критичен анализ и визии за преодоляване на проблемите на една динамична и противоречива трансформация на днешния свят.

Симеон НиколовСегашният Европейски съюз изпадна в идейна безпътица. Оказва се, че днешните поколения европейци не познават идеите на бащите-основатели. Те не се разбират и от лидерите на наднационално и на национално равнище. Другите първостепенни политически играчи в света няма как да го долюбват, а мнозина се опитват да обяснят процесите в света със стари понятия като „изток и запад“. Съдържанието на тези понятия е вече съществено променено.
С тези тревоги група авторитетни български изследователи се обръщат с лице към въпросите, породени от новите предизвикателства пред Европейския съюз и Европа, идващи от климатични промени, нови технологии, дефицит на идеи и ресурси, пандемии, дигитализация, надпревара за овладяване на космическото пространство, амбиции за създаване на свръхмощни компютри и изкуствен интелект. Накратко, от нарастващата несигурност. Естествено, на преден план излиза питането „Къде е Европа в тези битки?“ и какви са нейните шансове да съхрани своята роля на духовен лидер, осигуряващ човешко благоденствие?

„Накъде отива Европа“ – за сборника на колектива от експерти от „Българско дипломатическо дружество“ – Симеон Николов, директор на Център за стратегически изследвания, разказва повече в "Артефир" – чуйте от звуковия файл.

Снимки – изд. Изток-Запад, БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арт инсталация на мястото на мавзолея обединява миналото и бъдещето

Започна поставянето на временната инсталация на художника Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" в Градската градина в София от 15 април. Очаква се програма от тематични събития да бъде представена на мястото през целия период, в който проектът ще пребивава в градската среда. Според плана,..

обновено на 19.04.24 в 10:34

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14