Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хохот – столицата на Вътрешна Монголия

Художничката Петя Илиева разказва за автономната област в Китай

9
Снимка: Петя Илиева

Художничката Петя Илиева преди време разказа в „Покана за пътуване“ за султаната Оман факти и случки, които знае само човек потопил се в тамошните нрави. Днес тя ще сподели впечатленията си от Вътрешна Монголия. Ако не сте чували за тази китайска автономна област, не се депресирайте. И аз не бях. А Петя не само е ходила там, ами е показвала и свои картини. Някои наричат мястото Вътрешна, а  други – Южна Монголия. Площта ѝ е малко над 1 млн. квадратни километра, а столицата ѝ носи странното име Хохот.

А Петя, която неотдавна облепи с шевици от цял свят столичен тролейбус има идеята да почете 100-годишнината на теснолинейката от Септември до Добринище с подобни мотиви. Логиката на инициативата ѝ е желязна – всяко от посолствата, чиито фолклорни елементи греят по вагоните ще напише доклад до страната си и така по целия свят ще научат за нашата теснолинейка. Да се надяваме, че с разказа ѝ за Вътрешна Монголия и Покана запътуване ще влезе в китайско дипломатическо донесение.


Не съм убедена, че бих се заселила точно там, но със сигурност след разказите на художничката и автономната област ми влиза в списъка с желания.
В състава на Външна Монголия, т.е. териториите населени с монголци извън китаската провинция, твлизат независимата държава със столица Улан Батор и руската република Тува, където са силно повлияни от монголската култура.

Куриозното е, че в т.нар. Inner Monngolia живеят повече монголци, отколкото в самата република Монголия. Ами да, населението на провинцията е близо 24 млн. души.

Снимките са предоставени от Петя Илиева

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България.

Независимостта не е подарък – нито в личен, нито в национален план

На тема независимост и обявяването ѝ говорим на 22 септември – по време на Националния празник. Официалното провъзгласяване на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и е един недооценяван празник. Защо е така? Даваме ли си сметка, че всъщност едва тогава България се нарежда между пълноправните държави в света, до тази дата номинално..

обновено на 22.09.21 в 17:26

Едно и също ли е свобода и независимост

Между две съдбовни дати в историята ни – Деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември – и Деня на независимостта на държавата ни – 22 септември – и насред обърканото ни и несигурно „днес“ се откъсваме за малко от битките и грижите на всекидневието, за да потърсим мъдрост, опора и просветление в някои от големите и важни..

публикувано на 21.09.21 в 17:50

Махараджа в Гуджарат, богато хипи в Гоа

Ако мечтаете за почивка в странство, когато се разминат Ковид-проблемите, поемете към Индия. Но не по традиционния маршрут към Тадж Махал и Джайпур, където на „поклонение” са минали хиляди нашенци. Вашето място е не особено популярният като туристическа дестинация щат Гуджарат. Но там пък ще може да спите в двореца на истински махараджа. При това..

публикувано на 19.09.21 в 10:15

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори

Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи за своите стари гори. Общинският съвет на града взе решение 350 хектара горски площи да бъдат поставени под защита като „гори във фаза на старост“. Този успех идва благодарение на целенасочената и интензивна работа на природозащитната организация WWF - България с представителите на..

публикувано на 17.09.21 в 09:10

Духовното възпитание и липсата му в родното образование

15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем. Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци? Обществото ни е..

публикувано на 15.09.21 в 17:25