Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Списание „Подслон“ – психичното здраве през призмата на литературата и изкуствата

„Всички хора са малко или много душевноболни, т.е. няма човек, който в определен момент или в някои отношения да покрива всички стандарти на перфектното душевно здраве. В нито един конкретен случай не става въпрос за абсолютно здраве или обратното, а за вид и степен на отклонението.“

Така заявява през 1866 г. „Екселсиор“, литературното списание на Кралската институция за душевноболни „Джеймс Мъри“ в Шотландия. Представяйки писанията на пациенти в продължение на повече от двайсет години, списанието се бори с митовете за психично заболяване и здраве и се стреми към по-реалистично представяне на хората, смятани за „луди“, в обществото. Не е единствено по рода си. Десетки подобни публикации се издават от психиатрични заведения във Великобритания, Америка и Европа през последните два века.

Чрез тези списания личности, изправени едновременно срещу вътрешните си борби и тежестта на етикетите, които им биват поставени, търсят гласа си и успяват да напомнят на света за своето съществуване и човечност. Макар и поставени в периферията на обществото, тези хора използват печата, за да се обединят и да общуват със света, който временно или постоянно ги е отхвърлил.

Вдъхновено от „Екселсиор“ и други сходни публикации, литературно списание „Подслон“ е пространство за размисъл, споделяне и себеизразяване. Авторите твърдят, че: 

„Всеки от нас носи своя товар, своята собствена лудост, своето собствено слонче на раменете си. „Подслон“ е място да поговорим за тези слончета, да ги нарисуваме, да пишем за тях и за живота си с тях. „Подслон“ е място, където можем да оставим слончетата си за малко, върху топлата повърхност на хартията.“

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – литературно списание „Подслон“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Калоянова

За Созопол – езически и християнски

Людмила Калоянова е доктор на философските науки, която емигрира в САЩ през 1990 г. Там работи в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема „Женска идентичност и креативно писане“. Книгата ѝ „Creatures of Transition“ (New York, 1998) се занимава с въпросите за пола в културен и социален аспект в литературния контекст от началото на..

публикувано на 18.09.21 в 13:15

„Градът отдалече“ – утопии и реалност

Френският институт в България, галерия ONE и Регионалния фонд за съвременно изкуство на Център „Долина на Лоара“ представят в София изложбата – видео и инсталация, със заглавие „Градът отдалеч“. Това се случва в пространството на галерия ONE като идеята на организаторите е изложбата да представи няколкото аспекта на връзката между изкуството и..

публикувано на 18.09.21 в 09:25
Джули Хаджолян (вляво) и Ангелина Грозева

Ново сезонно издание за изкуство – „Дерзай“

С изложба в рамките на „КвАРТал“ фестивал в София от 17 до 19 септември ще бъде представено новото сезонно издание за изкуство: „Дерзай“. То има за цел да събере колажи, снимки, литературна критика и творческия поглед на младите в изкуството. Това е поредната изложба, посветена на изданието, в която ще бъдат представен първия брой, който съчетава..

публикувано на 18.09.21 в 08:45
Ганчо Ганчев, Теа Монева и Ева Данаилова

Истории за изкуство с добро начало и без край

Новият сезон на „Заедно след полунощ“ започва с разказ за хубавото начало, което предопределя пътя напред. Някои го наричат късмет, други са сигурни, че зад него стои талант. Героите в това издание на „Свободни съчинения“ по всяка вероятност притежават и двете. Това са актрисата и режисьор Ева Данаилова, поетесата Теа Монева, директно от Мюнхен,..

публикувано на 17.09.21 в 18:23

Между Йом Кипур и Сукот – Израел празнува с фестивали, поезия и артисти

Eвреите у нас и по света вече посрещнаха Новата 5782 година и си пожелаха „добра и сладка година“. В молитвата за Рош А Шана („Главата на годината“) се казва: „Това е денят на началото на делата ти и на памет за първия ден“. Традиция е молещите се да бъдат вписани и в „Книгата на живота“. На 15 септември тази година настъпи Йом Кипур – денят, в..

публикувано на 17.09.21 в 16:09