Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Списание „Подслон“ – психичното здраве през призмата на литературата и изкуствата

„Всички хора са малко или много душевноболни, т.е. няма човек, който в определен момент или в някои отношения да покрива всички стандарти на перфектното душевно здраве. В нито един конкретен случай не става въпрос за абсолютно здраве или обратното, а за вид и степен на отклонението.“

Така заявява през 1866 г. „Екселсиор“, литературното списание на Кралската институция за душевноболни „Джеймс Мъри“ в Шотландия. Представяйки писанията на пациенти в продължение на повече от двайсет години, списанието се бори с митовете за психично заболяване и здраве и се стреми към по-реалистично представяне на хората, смятани за „луди“, в обществото. Не е единствено по рода си. Десетки подобни публикации се издават от психиатрични заведения във Великобритания, Америка и Европа през последните два века.

Чрез тези списания личности, изправени едновременно срещу вътрешните си борби и тежестта на етикетите, които им биват поставени, търсят гласа си и успяват да напомнят на света за своето съществуване и човечност. Макар и поставени в периферията на обществото, тези хора използват печата, за да се обединят и да общуват със света, който временно или постоянно ги е отхвърлил.

Вдъхновено от „Екселсиор“ и други сходни публикации, литературно списание „Подслон“ е пространство за размисъл, споделяне и себеизразяване. Авторите твърдят, че: 

„Всеки от нас носи своя товар, своята собствена лудост, своето собствено слонче на раменете си. „Подслон“ е място да поговорим за тези слончета, да ги нарисуваме, да пишем за тях и за живота си с тях. „Подслон“ е място, където можем да оставим слончетата си за малко, върху топлата повърхност на хартията.“

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – литературно списание „Подслон“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антон Митов представя: Маргарита Димитрова – 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония"

Маргарита Димитрова е изпълнителен директор на фондацията за изкуство "Аполония" и основен организатор на фестивала от самото му създаване през 1984 година. Тази година тя получи отличието "Кавалер на Ордена за изкуство и литература", присъдено ѝ от министъра на културата на Франция. Богоизбрани или щастливи са участниците и посетителите на..

публикувано на 10.09.24 в 10:20

Роман на Людмила Калоянова за три поколения емигранти

Людмила Калоянова е поет, писател и преводач. От 1990 г. живее в САЩ, където защитава докторска дисертация на тема женска идентичност и креативно писане. Автор е на литературно-критическото изследване, което повдига въпроса за пола като културен и социален конструкт в литературния дискурс от началото на миналия век. Издала е две книги с поезия –..

публикувано на 10.09.24 в 09:15
автор: Виктория Губерска-Слеймън

Градски легенди в плакат

Проектът Софианер за трета поредна година предизвиква артистите да покажат своята София. Изобразяването е чрез плакат и графичен дизайн с които творците се опитват да пресъздадат духа на града по модела на списанието "Ню Уоркер". В някой от илюстрациите има носталгия и сантимент към града, а други са изпълнени с хумор и лични преживявания. Кой..

публикувано на 10.09.24 в 08:35

Премиера на поетическата симфония на Роберт Леви

"Това е пълноводна литературна река с определено течение. Тя е своеобразна симфония в стихове, родена в София, на "Кристал", край Рейн, Майн, Дунав, обогатена от ерудиция и всекидневие", пише редакторът Стефан Иванов на най-новата стихосбирка "Симфония Рейн – Майн – Дунав" на Роберт Леви. Утре (10 септември) на Алеята на книгата в София, а в сряда..

публикувано на 09.09.24 в 17:40

Изложба на Юдит Рита Рабоцки

"Женска природа" се нарича изложбата на скулпторката Юдит Рита Рабоцки, която се открива на 10 септември на две места: галерия "Васка Емануилова" и Институт "Лист" - София. Ето и част от анонса за нея: "Седем тела, изработени от рециклиран материал, постепенно навлизат сред керамичните фигури от постоянната експозиция на Васка Емануилова. В..

публикувано на 09.09.24 в 16:25