Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Учени изследват словното богатство на Константин Преславски

Снимка: uchitelnoevangelie.eu

„Учително евангелие“ от Константин Преславски е важна част от книжовното наследство на Първото българско царство. Съчинението е може би е най-известно със самото си начало “Азбучна молитва“ – оригинално дело на самия Константин. 

Учителното евангелие представлява компилация от 50 преводни и една оригинална беседа, тълкуващи определени откъси от четирите евангелия. Всяко тълкувание включва уводни и заключителни части, написани от средновековния български книжовник. То съдържа ценен материал за историята на българския език и за усилията на старобългарските книжовници да създадат нов висок литературен език, с който да се изразяват християнските богословски термини и реалии, но тези усилия са частично познати. 

Съчинението на Константин Преславски все още не е било обект на изследване. Изданието на паметника е снабдено с речници индекси. Тази задача започна разгръщането си през тази година с проекта на Института за балканистика с Център по тракология при БАН „Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски: старобългарско-гръцки и гръцко-старобългарски речници индекси“, който е финансиран от Фонд научни изследвания. 

Международният екип включва както утвърдени специалисти, така и млади учени, които ще придобият опит в работата по съставянето на речници на средновековни съчинения. С издаването на тези речници-индекси, предвидено както в традиционен, „Гутенбергов“ формат, така и в дигитален, ще се хвърли повече светлина върху развоя на български книжовен език. 

Чрез съпоставянето на старобългарския превод и гръцките оригинали ще се разбере повече за преводаческата техника на Константин Преславски и за делото на книжовниците от Първото българско царство.

Чуйте разговора с д-р Иван П. Петров, участник в проекта.


Снимки – uchitelnoevangelie.eu

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трети Международен хоров фестивал "Момчетата пеят"

От 6 до 8 октомврив София, Долна Баня и Ботевград ще се проведе третото издание на международния хоров фестивал "Момчетата пеят", организиран от Сдружение "Хор на софийските момчета".  Публиката ще може да чуе представителна програма с участието на хорови състави от България, Швейцария и Белгия.  Участници във фестивала са четири момчешки формации:..

публикувано на 04.10.23 в 17:52

Фестивал събира за тринайсети път млади театрали в Ловеч

От 2 до 6 октомври Ловеч е домакин на традиционния фестивал "Младите в театъра". Домакин и организатор на театралния форум, който води началото си през 80-те години на миналия век, е Драматичният театър в града. По традиция фестивалът беше открит с представление на домакините. Тази година това е премиерният спектакъл "Звездното дете" по..

публикувано на 04.10.23 в 16:11

Необикновеният живот на Пол Нюман

Холивудският актьор Пол Нюман приема мемоарите си като жест към потомството. Книгата, наречена "Необикновеният живот на един обикновен човек", е подготвяна дълго от неговия близък семеен приятел Стюарт Стърн, но след поредица от събития в крайна сметка излиза доста години след смъртта на Нюман. Актьор, режисьор, автомобилен състезател, 10 пъти..

публикувано на 04.10.23 в 15:05

Калина Богоева – отдадена на красотата

Голямата българска балерина Калина Богоева е разпознаваема със своята осанка, магична енергия и отдаденост към изкуството. Акад. Калина Богоева е признат авторитет у нас и в чужбина в областта на методиката на класическия танц по системата Ваганова, както и в анализа и изучаването на балетния класически репертоар и балетна режисура. Творческа вечер на..

публикувано на 04.10.23 в 13:10

Панорама на Апостол Карамитев в кино "Влайкова"

По случай 100 години от рождението на великия артист Апостол Карамитев кино "Влайкова" ще прожектира 8 от най-хубавите филми с неговото знаково участие.  На 16-и октомври 2023 г. (понеделник) от 18.30 ч. ще можете да гледате само в кино "Влайкова" новата документална лента на БНТ1 от рубриката "БНТ Представя", посветена на актьора "Апостол – силата на..

публикувано на 04.10.23 в 11:13