Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Учени изследват словното богатство на Константин Преславски

Снимка: uchitelnoevangelie.eu

„Учително евангелие“ от Константин Преславски е важна част от книжовното наследство на Първото българско царство. Съчинението е може би е най-известно със самото си начало “Азбучна молитва“ – оригинално дело на самия Константин. 

Учителното евангелие представлява компилация от 50 преводни и една оригинална беседа, тълкуващи определени откъси от четирите евангелия. Всяко тълкувание включва уводни и заключителни части, написани от средновековния български книжовник. То съдържа ценен материал за историята на българския език и за усилията на старобългарските книжовници да създадат нов висок литературен език, с който да се изразяват християнските богословски термини и реалии, но тези усилия са частично познати. 

Съчинението на Константин Преславски все още не е било обект на изследване. Изданието на паметника е снабдено с речници индекси. Тази задача започна разгръщането си през тази година с проекта на Института за балканистика с Център по тракология при БАН „Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски: старобългарско-гръцки и гръцко-старобългарски речници индекси“, който е финансиран от Фонд научни изследвания. 

Международният екип включва както утвърдени специалисти, така и млади учени, които ще придобият опит в работата по съставянето на речници на средновековни съчинения. С издаването на тези речници-индекси, предвидено както в традиционен, „Гутенбергов“ формат, така и в дигитален, ще се хвърли повече светлина върху развоя на български книжовен език. 

Чрез съпоставянето на старобългарския превод и гръцките оригинали ще се разбере повече за преводаческата техника на Константин Преславски и за делото на книжовниците от Първото българско царство.

Чуйте разговора с д-р Иван П. Петров, участник в проекта.


Снимки – uchitelnoevangelie.eu

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново издание на "Книга на безпокойството" на големия Фернандо Песоа

Преводачката Даринка Кирчева представя новото издание на тази енигматична творба на големия португалски поет, писател и есеист Феранандо Песоа. Настоящото издание се основава на подбора и тематична подредба на Мария Хосе де Ланкастре – професор по португалска литература и преводачка на Песоа на италиански, включващо откъси според желанието на самия..

публикувано на 05.12.22 в 15:50
Традиционното женско облекло при християните от Голо Бърдо, Албания.

Защо е важно да съхраним културно-историческо наследство на българите в Албания?

Срещата на върха ЕС и Западни Балкани за първи път се провежда в  Албания – страна, която не е част от ЕС. Лидерите на 27-те и шестте държави от Западните Балкани ще обсъдят стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог с Европейския съюз, преодоляването на негативните социално-икономически последици от войната в Украйна и..

публикувано на 05.12.22 в 15:50

Историческият музей в Белоградчик

Един природен феномен – Белоградчишки скали, направи още по-популярен град Белоградчик, когато на тези причудливи скални образувания беше отредено 77 място, сред 260 природни обекта, в конкурс през 2009 г. за определяне на новите 7 природни чудеса на света. Белоградчишките скали се р азпростират на приблизително 30 км дължина, до 5 км ширина и до 200 м..

публикувано на 05.12.22 в 14:50

"С усилие към звездите" – новите перспективи за младите таланти

За четвърта поредна година фондация "Културни перспективи" дава възможност на младите таланти в България в пет области в изкуството, като предоставя възможност за кандидатстване за национална стипендия "С усилие към звездите". Националната стипендия "С усилие към звездите" е изградена като инструмент за растеж и развитие на млади таланти. Подкрепата,..

публикувано на 05.12.22 в 10:35
Цветомила Димитрова

"Дъщерите на тъкачната вила" – втора част от поредицата на Ане Якобс

Новата книга "Дъщерите на тъкачната вила" на немската авторка – Ане Якобс събира в сюжета си едно могъщо семейство. Драматични обрати. Имение, което крие повече от една тайна. Действието се развива в Аугсбург, 1916 година. Над бляскавия живот в семейното имение на богатите индустриалци Мелцер надвисва сянката на историческите събития. Дъщерите..

публикувано на 05.12.22 в 09:37