Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XVII „Нощ на музеите“

13
Снимка: institutfrancais.bg

През последните години с „Нощта на музеите“ по традиция се отбелязва Международният ден на музеите – 18 май. Но пандемията обърка плановете и на този празник и ето че в събота – на 3 юли, повече от 40 музея, художествени галерии и техните филиали в страната отварят врати за своята публика. Включват се с изложби, концерти, ателиета и разнообразни артпрояви. 

Идеята на събитието е да се стимулират музеите да приложат иновативни подходи за представяне на своята дейност и богатства, което да даде възможност на повече хора да бъдат привлечени към музейните експозиции.

След приветствие от член-кореспондент, професор, доктор на изкуствознанието, Мила Сантова, беше представена накратко програмата на някои от музеите от страната. За своите прояви разказват доцент доктор Венета Ханджийска, директор на Регионалния исторически музей-София; Юлия Попчева, експерт „Връзки с обществеността на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН; Силвия Тошева, експерт „Връзки с обществеността“ на Националния природонаучен музей към БАН; Елена Темелкова, директор на Художествена галерия-Перник; Валентин Дебочички, директор на Регионалния исторически музей-Кюстендил; Милена Христова, ръководител отдел „Връзки с обществеността“ на Националния музей „Земята и хората“; доцент доктор Ангел Янков, директор на Регионалния етнографски музей-Пловдив; Антония Кочева от Археологически музей-Сандански; Валентина Василева, директор на Регионалния исторически музей-Смолян, Магдалена Жечева, директор на Регионалния исторически музей-Търговище и доктор Евгения Найденова, директор на Историческия музей-Оряхово.

Независимо от епидемиологичната обстановка и тази година не бяха малко почитателите на Европейската Нощ на музеите.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – Национален природонаучен музей към БАН, Национален музей „Земята и хората“, Регионален исторически музей-София

Повече информация за предстоящите прояви може да намерите на сайта на Министерството на културата 
и на Френския институт в София.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Истина или лъжа

"Фалшификациите съпътстват цялата история на човечеството, мотивите са много и различни и няма нищо ново под слънцето" – казва Иглика Мишкова, куратор от българска страна на изложбата "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите", която може да се разгледа в Етнографския музей в София. Тя е дело на Дома на европейската история, музеят..

публикувано на 17.07.24 в 14:25

Днес е Световният ден на емотиконите и емоджитата

Днес (17 юли) е Световният ден на емотиконите и емоджитата – средства, с които допълваме писменото си общуване в интернет, за да компенсираме поне частично дефицита в комуникацията, породен от липсата на гласа и физическия ни образ. Човек би сметнал, че емоджи, както и емотикон, е дума, свързана с емоции, но всъщност не е така – японска е и..

публикувано на 17.07.24 в 12:46
Марин Георгиев

"Заговорът на мъртвите" – нова мемоарна книга на Марин Георгиев

"От 80-те години на миналия век, когато започнах мемоарите си, до днес са изтекли четири десетилетия, в които се опитвам да побера шест. С всяко от тях растеше и възможността което е било , да бъде казано както е било  – нещо, от което се боим. Позволих си да го направя както предците ни, които наистина са били свободни хора и в свободно, и в..

публикувано на 17.07.24 в 12:10

Деветте слона, които превръщат София в артистична сцена

В разгара на лятната програма за изкуство в града "Девет слона", която продължава до 21 юли в София, в "Нашият ден" разговаряме с нейния куратор Виктория Драганова от пространството Swimming Pool. Английският израз "слонът в стаята" се отнася до онези очевидни неща, за които не говорим – такова е може би изкуството в градска среда. Ето как..

публикувано на 17.07.24 в 11:30

Национална награда "Георги Джагаров" за Боян Ангелов

Съюзът на българските писатели връчи националната литературна награда за патриотична поезия "Георги Джагаров" за 2024 г. на Боян Ангелов. Дни преди рождения ден на поета Георги Джагаров – 14 юли, в писателския клуб "Парнас" се проведе официална церемония за 21-ви път. Началото на тази традиция бе поставено през 2004 г., когато за първи носител  на..

публикувано на 17.07.24 в 11:15