Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

XVII „Нощ на музеите“

13
Снимка: institutfrancais.bg

През последните години с „Нощта на музеите“ по традиция се отбелязва Международният ден на музеите – 18 май. Но пандемията обърка плановете и на този празник и ето че в събота – на 3 юли, повече от 40 музея, художествени галерии и техните филиали в страната отварят врати за своята публика. Включват се с изложби, концерти, ателиета и разнообразни артпрояви. 

Идеята на събитието е да се стимулират музеите да приложат иновативни подходи за представяне на своята дейност и богатства, което да даде възможност на повече хора да бъдат привлечени към музейните експозиции.

След приветствие от член-кореспондент, професор, доктор на изкуствознанието, Мила Сантова, беше представена накратко програмата на някои от музеите от страната. За своите прояви разказват доцент доктор Венета Ханджийска, директор на Регионалния исторически музей-София; Юлия Попчева, експерт „Връзки с обществеността на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН; Силвия Тошева, експерт „Връзки с обществеността“ на Националния природонаучен музей към БАН; Елена Темелкова, директор на Художествена галерия-Перник; Валентин Дебочички, директор на Регионалния исторически музей-Кюстендил; Милена Христова, ръководител отдел „Връзки с обществеността“ на Националния музей „Земята и хората“; доцент доктор Ангел Янков, директор на Регионалния етнографски музей-Пловдив; Антония Кочева от Археологически музей-Сандански; Валентина Василева, директор на Регионалния исторически музей-Смолян, Магдалена Жечева, директор на Регионалния исторически музей-Търговище и доктор Евгения Найденова, директор на Историческия музей-Оряхово.

Независимо от епидемиологичната обстановка и тази година не бяха малко почитателите на Европейската Нощ на музеите.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – Национален природонаучен музей към БАН, Национален музей „Земята и хората“, Регионален исторически музей-София

Повече информация за предстоящите прояви може да намерите на сайта на Министерството на културата 
и на Френския институт в София.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Далчев, Михаела Добрева и Боян Крачолов (отляво надясно)

„Невидимите градове“ в Университетската ботаническа градина (последно представление)

„Ако изгубим това усещане – че всеки наш концерт може да е последен,… то тогава цялото ни изкуство е изчезнало“ – с тези думи на новосадския философ, композитор и саксофонист Борис Ковач (от интервю за програма „Христо Ботев“ от далечната 2003г.) предлагаме да влезем заедно в „Невидимите градове“ – на Марко Поло, на Итало Калвино, на Сдружение..

публикувано на 25.09.21 в 15:06

Безнадеждният случай на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

„Безнадежден случай“ носи заглавието на едноименното стихотворение от Миряна Башева, превърнало се в емблематична песен на двамата големи български артисти – Богдана Карадочева и Стефан Димитров.  Луксозното биографично издание, което е под редакцията на журналиста Георги Тошев, се появи на 19 юли, по случай рождения ден на Богдана Карадочева. Но снощи..

публикувано на 25.09.21 в 08:20

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 24.09.21 в 17:54

Софроний Врачански – на сцената на „Алма Алтер“

На 23 септември се отбелязаха 208 години от смъртта на народния будител и духовник Софроний Врачански.  Роден в Котел, със светско име Стойко Владиславов, книжовникът става пръв последовател на Паисий Хилендарски, като пръв преписва неговата „История славянобългарска“. Врачански е автор и на сборника „Неделник“ – първата печатна книга на новобългарски..

публикувано на 24.09.21 в 15:45

„Сан сан, Япония“ – трета книга на Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата е пълномощен министър и дипломат от кариерата с три мандата в Токио. Казва за себе си, че е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух .  Талантът ѝ да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението ѝ да говори пред хората, така че да разкрият дълбините на сърцата си и да го опише..

публикувано на 24.09.21 в 12:01