Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Занков: Пътуванията в Космоса са следващото ниво туризъм

| обновено на 05.07.21 в 09:21

През 1841, преди цели 180 години, англичанинът Томас Кук организира еднодневна железопътна екскурзия и това се смята за начало на организирания туризъм.

Темата коментира в “Нашият ден“ Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма.

“Организираният туризъм се развива много динамично и вече виждаме много различни форми на туризъм, за разлика от класическото пътуване на Томас Кук, което започва още с влак през далечната 1841 г.

Това, което виждаме в последно време, е много силна дигитализация, все повече туристи и пътешественици резервират своите пътувания онлайн.

Правят сами своите пътеки по алтернативни маршрути. Използват атрактивни предложения на туроператори. Доста по-различни спрямо това, което е било преди.

Има едно много динамично развитие на туризма, което ще виждаме тепърва в бъдеще."

По-интересните моменти

"Първото пътуване тръгва именно от Томас Кук, когато 570 души във Великобритания стартират своя първи продукт – говорим за организиран туризъм и за пакетна услуга.

Около 13 години по-късно се създава и първата специализирана фирма, т.нар. "туроператорска агенция", която сега вече виждаме много често.

Първоначалните пътувания тогава са били основно в самата Англия. Самите организирани екскурзии са били направени за различни таргет групи туристи с различни финансови възможности, но основно на територията на Острова.

Години по-късно вече виждаме пътувания и до Франция, и до Италия, до Америка и Египет. Делото на Томас Кук определено изиграва историческа роля в организирания туризъм и можем да кажем, че той е родоначалникът на съвременния."

В България

"У нас първото организирано пътуване стартира от Алеко Константинов с изкачване на Черни връх, където се организира един съюз."

Защо фалира “Томас Кук“

"Не можем да кажем, че беше неочаквано, тъй като те залагаха на традиционен модел на туроператорството със закупени чартърни полети и собствен парк на самолети. Продажба чрез каталози, чрез офиси и една огромна мрежа от офиси на място.

Можем да кажем, че бизнес моделът не отговаряше на съвремието. В днешно време е много важно бизнесмените и предприемачите да бъдат изключително адаптивни.

“Томас Кук“ имаха тогава стратегия за дигитализация за преминаване към онлайн модела, но не я бяха задвижили. И с времето нямаха достатъчно финанси за ликвидност.

Те имаха много голяма инвестиция в наеми на офиси и в покупка и поддръжка на самолети. В днешно време туроператорите продават повече онлайн и съответно използват и нискобюджетни авиолинии и редовни авиолинии.

Има много повече възможности да бъдат много по-гъвкави. И съответно, когато има по-малко търсене, да има по-малко разходи.

“Томас Кук“ продължаваха да продават със списания с каталози и т.н. Виждаме силата на социалните мрежи, ревю сайтовете – всичко, което се случва онлайн. Можем да кажем, че причината е комплексна – и финансова, и дигитална, и свързана с конкуренцията."

Туризъм в Космоса

"Следващото ниво вече ще бъде за пътувания в Космоса. Виждаме колко динамично се развива света и колко атрактивни пакети предлагат туроператорите. Определено предстоят много интересни неща в развитието на организирания туризъм."

Чуйте Константин Занков в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, Община Поморие, santabanta.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пустинен блус

Истинските фенове вече знаят новината, но сега да я разгърна, както си му редът – пионерите на пустинния блус "Тинариуен" , сред най-влиятелните колективи от туарегски музиканти, заедно с другите три "Т"-а - "Тамикрест", "Тартит" и "Теракафт", идват за първия си концерт в България. Афро от извора ни очаква в зала 3 на НДК тази сряда, 11 септември ...

публикувано на 09.09.24 в 16:48

Архивите говорят 80 години по-късно

Архивите отново оживяват в "Terra Култура", за да се завърнем към 9 септември 1944 г. със запис, съхранен в Златния фонд на БНР. Слушаме обръщение на министъра на финансите проф. Петко Стоянов, излъчено по държавното радио в 20:30 ч. на 12 септември 1944 г. Записът е запазил всички следи и драскотини на времето. В него стават ясни..

публикувано на 09.09.24 в 11:24

Как се преподава "трудната" история?

Държавна агенция архиви откри новия уебсайт "Съветската окупация в България, 1944 – 1947 г." , който е част от тематичната дигитална колекция "Архивите говорят". За първи път публично е споделен пълният списък на жертвите на Червената армия в България от посочения период. Дигитализирани са множество архивни документи и изображения, които говорят..

публикувано на 09.09.24 в 10:16

Hey People! обръща внимание на професионалните стереотипи

Много момчета са чували, че не е мъжко да се занимават с танц. Момичетата, от друга страна, не са насърчавани да станат инженери например. Все още съществуват стереотипи, свързани с пола и кариерното развитие.  В "Нашият ден" Рая Цветкова разказва за младежкия проект Hey People!, който обръща внимание на стереотипните разделения на професиите ...

публикувано на 09.09.24 в 09:29
Десислава и Петър Петрови

Гълъбински зеленчуци

Десислава и Петър Петрови от ямболското село Гълъбинци напускат Ямбол преди няколко години с желание да произвеждат чиста храна за децата и себе си, и да създадат общност и живот в селото. Освен вездесъщата тученица, в градините и парниците им расте цяла палитра от различни сортове домати, краставици, манголд, кейл и какво ли не друго. Как стигат до..

публикувано на 08.09.24 в 09:05