Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо ЕС счита за важно да подкрепи бизнес дамите

Дигитализация и женско предприемачество – възможностите у нас

Ние сме тук в България и оставаме, каквото и да се случи

| обновено на 05.07.21 в 11:02
Снимка: Pixabay

Бъдещето на бизнеса на високи токчета или по какъв начин дигитализацията може да подкрепи женското предприемачество.

Какъв е потенциалът за развитие на женското предприемачество в България, как да бъде увеличена предприемаческата активност сред жените и защо това е важно?

Европейската програма “Еразъм +“ дава възможност да бъдат обучени европейките, дръзнали да развиват свой бизнес, затова как той да стане по-успешен и как да порасне по-бързо.

УНСС е ангажиран с разработването на учебна програма, с която да бъдат постигнати тези цели.


Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Костадин Коларов, директор на Института по предприемачество към УНСС.

“Учебната програма, която ние разработваме съвместно с няколко партньори от шест страни, се стреми да даде знания на жени, които нямат голям опит в дигитализацията на отделни дейности на своето предприятие, да научат в един кратък срок това, което ще ускори внедряването на дигитални технологии. Но по-важното е, че това ще доведе до повишаване на приходите и от там печалбите в техните предприятия."

Защо ЕС счита за важно да подкрепи бизнес дамите

"Възможността ни беше дадена от Ключова дейност 2: “Образование на възрастни“, където по инициатива на партньорите, с които работим се насочихме към тази важна тема.

Една от темите е женското предприемачество поради исторически формиралото се по-малко присъствие на жените в бизнеса и дигитализацията, която трябва да се случи във всяко едно предприятие, независимо дали е ръководено от мъж или от жена.

Именно важността и на двете теми ни накара да направим консорциум от неправителствени организации, подкрепящи жените и предприемачеството, фирми, които са повече специалисти в дигитализацията и в мениджмънта на малки предприятия, също така и изследователи в областта на предприемачеството и в частност женското предприемачество

Конкретните партньори работим с италианска консултантска компания, подобна на структура в Австрия. Център за изследвания и политики в областта на предприемачеството в Загреб, Хърватска, Харповския политически институт, където имат много добри традиции в управлението на проекти. Наш партньор е и Асоциацията на гръцките жени предприемачи в Солун. Допълвайки се и с експертите от Балтийския регион в Латвия, съчетаваме разнообразие на опит и знания, които доведоха до създаването на една учебна програма – може би първа по своя характер.

Проблемът ще бъде сега тя да се доразвие и популяризира и приложи на практика."

Информация за предстоящите обучения

"След като вече оформи своя първи продукт, проектът възнамерява да я популяризира програмата чрез свой уебсайт, към който ще има линк в страницата на УНСС.

Отделно с партньорите ни от Италия сме предвидили да разработим страница във Фейсбук."


Темата коментира в “Нашият ден“ и Ива Владимирова, основател на мрежата за женско предприемачество „Бизнес на високи токчета“.

Новите технологии

“Видя се, че подготвените хора за употреба на дигитални технологии много по-лесно и без стрес успяха да преминат през пандемията. Докато при други се наложи да преминават в движение.

Жените се справиха доста добре, когато се случиха нещата с пандемията, те реагираха светкавично и успяха да прехвърлят своите бизнеси онлайн.

Но се видя, че има и много пропуски, за които има нужда да се работи."

Подкрепа на жените в предприемаческите усилия

"Изключително щастлива съм, че направихме партньорство с УНСС и сме акредитирани партньори по този проект. Тъй като това отнема и финансови средства на много от дамите. Да не забравяме, че освен в бизнеса те трябва да инвестират и в своите нови знания, така че една такава програма е много добре дошла за тях.

Поне от гледна точка на това, че когато трябва да спасяваме бизнеса и още не сме се развили, да можем да допълним чрез такава програма знанията си.

В нашата организация подпомагаме жените и чрез полезни контакти, сдружения и консорциуми, които правим. Освен това правим и много съвместни срещи, на които те да могат да разкажат за своите постижения и да споделят своите проблеми."

“Горда съм българка“В колко градове на страната има членове организацията

"Имаме членове почти от цялата страна. Но към момента представителства имаме в Пловдив, Варна и Шумен. Предстои да открием Петрич и Видин.

Щастлива съм, че към нас е и “Клубът на младите дами в бизнеса“ и всъщност това най-много ме радва, защото имаме вече приемственост – младите могат да се учат от опита на успелите дами или преминали по този път и няма нужда сами да се блъскат по попрището, което започват.

Факт е, че предприемачеството у нас започна да се развива по-късно, нямаме това наслагване в поколенията. Когато аз започвах собствен бизнес, се учехме на свой гръб, нямахме опита, от който да почерпим.  Докато сега те имат тази възможност и се радвам, че те са много активни и приемат подадената от нас ръка. Правим менторски програми, за да можем да ги подкрепим."

Първото хоро на високи токчета

"Това е едно продължение на започната кампания от нас “Горда съм българка“. Точно по време на пандемията ние заявихме – “Ние сме тук в България и оставаме, каквото и да се случи“.

На 12 септември ще има Фестивал “Горда съм българка“, на който ще осъществим първото хоро на високи токчета."

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: Pixabay, Фейсбук - личен профил


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" беше Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак решават..

обновено на 28.04.24 в 10:50
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24