Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Жената от езерото“ на Джоакино Росини на Панчаревското езеро

Снимка: Асен Димитров

На 24 септември 1819 г. в театър „Сан Карло“, Неапол, е премиерата на операта „Жената от езерото“ на Джоакино Росини. Либретото е на Андреа Тотола по едноименната поема на сър Уортър Скот. Действието е ситуирано в Шотландия по времето на крал Джеймс V. Както винаги в операта, и тук става дума за любов, съперничество, ревност, борба за свобода, но за разлика от много други творби – тук финалът е щастлив.

„Жената от езерото“ е една от десетте опери, които Росини създава за великолепната оперна примадона Изабела Колбран, за която се жени през 1822 г. Някои от женските партии в тези опери и днес се смятат за изключително трудни и единици са певиците, които се наемат да ги изпълнят. Това са „Елизабета, кралица на Англия“, „Отело“, „Армида“, „Мойсей в Египет“, „Ричардо и Зораиде“, „Ермионе“, „Жената от езерото“, „Мохамед II“, „Зелмира“, „Семирамида“.

От цялата тази поредица за първи път в България на 9 юли ще бъде представена „Жената от езерото“. С нея ще бъде открито второто издание на фестивала „Музи на водата“ на езерото Панчарево.

„Миналата година Искър беше превърнат в река Рейн. Тази година „Жената от езерото“ – в Панчарево – каза акад. Карталов. Една истинска емоция да претворим режисура, сценография и природни дадености в една съвсем нова драматургия и с едни великолепни артисти. На първо място от България, от Венецуела, Италия и Чили... От 30 май до ден-днешен ние сме направили над 330 представления. Бяхме пример за цял свят как изкуството може да бъде живо и вечно... На този фестивал в трите жанра – опера, балет и мюзикъл ще направим около 50 представления... Догодина мислим за „Летящият холандец“.

В звуковия файл чуйте запис от пресконференцията с участието на Николай Гюров – кмет на община Панчарево, Георги Спасов – изпълнителен директор на „Хели Ер“ и на акад. Пламен Карталов – директор на Софийската опера.

Мястото, на което ще се проведе второто издание на фестивала „Музи на водата“, е изцяло обновено. Има нова сцена, нова трибуна за публиката с 800 места, гримьорни за изпълнителите, място, където да бъде оркестърът, за да не зависи от природните стихии. Обновено е изцяло и околното пространство. Както миналата година, и сега ще има осигурен транспорт от спирката на метрото на „Интер експо център“ до сцената на Панчарево преди спектакъла и след това за прибиране.

Преди година на първото издание на фестивала бяха представени "Мама миа!", "Рейнско злато", „Лебедово езеро", "Кармина Бурана" и "Зорба Гъркът".

Днес вече има специално подготвена за събитието премиера. Фестивалът ще бъде от 9 юли до 19 септември. Ще бъдат играни още мюзикълите „Шрек“ и „Мама миа!“, оперите „Селска чест“ и „Джани Скики“, „Пепеляшка“, „Мадам Бътерфлай“, „Евгений Онегин“, „Кармен“, балетите „Лебедово езеро“, „Дон Кихот“, „Танго“.

Новата постановка „Жената от езерото“ ще има общо осем представления – от 9 до 18 юли. Режисьор е акад. Пламен Карталов, диригент е Франческо Роза, сценографията е на Борян Белчев, костюмите на Християна Михалева-Зорбалиева.

Съставите са два и обединяват наши и гостуващи солисти. Всички са много мотивирани и възхитени от възможността да пеят в тази опера. За всички партиите са дебютни.

Ето какво споделиха изпълнителите:

Мария Радоева – Елена: „Много ми харесва мястото. Вярно е, че операта трябва да се изпее, но тя все пак е визуално изкуство и съм за всякакви експерименти, които допринасят за атмосферата и правят нещо още по-красиво и ефектно“.

Станислава Момекова – Елена: „Ролята е прекрасна. Бях скептична, защото музиката е много трудна, майсторска, бравурна. Не е „Севилският бръснар“. Нещо съвсем различно е и е много красиво. Музиката е кадифяна… Много съм щастлива“.

Хрисимир Дамянов – Уберто или крал Джеймс V: „Това не е граф Алмавива от „Севилският бръснар“, който пише писма, прави серенади, който разчита на някой да измисли хитър план, за да го заведе в дома на неговата любима. Не е и Дон Рамиро от „Пепеляшка“, който също разчита друг да му каже къде да намери добра съпруга… Крал Джакомо е сигурен, уверен в себе си, знае какво да прави… Не съм се двоумил, не съм отказвал роля в Софийската опера. Обичам предизвикателствата.“

Франсиско Брито - Уберто или крал Джеймс V: „Мястото много ми харесва. В началото ми се струваше нещо твърде странно, но вече съм сигурен, че всичко се развива много добре. Предпочитам да пея в белкантови опери. От доста време съм се специализирал конкретно в Росиниевите герои, така че Росини е моят композитор“.

Валерио Борджони - Родриго: „Чувствам се прекрасно. Мястото е прекрасно, където диша и душата, и тялото. За първи път пея в спектакъл на открито. Много е добре. Няма разлика от това да пея на закрито. Тази роля за мен е дебют. Мога да кажа, че всичко е дебют за мен. В операта съм воин, варварин, викинг, много силен човек, който много обича своята бъдеща съпруга Елена, но трябва да я преотстъпи на своя приятел крал Джакомо V”.

Диего Годой – Родриго: За първи път изпълнявам тази роля, това е дебютът ми. Но от няколко години кариерата ми е свързана с белкантови роли и най-вече росиниеви партии. Признавам, че в България се чувствам прекрасно. Много ми харесва страната. Храната е превъзходна. Хората са много мили. Колегите са невероятни. Ще бъде хубав спектакъл“.

Петър Бучков – Дъглас: „Това е първата Росиниева сериа роля. До сега съм изпълнявал буфо партиите в „Севилският бръснар“, „Италианката в Алжир“. И много се вълнувам. Росини не е лесен за пеене и в буфа репертоара, а сега виждам, че и тук има доста вокални изпитания, които всеки един от певците трябва да преодолее“.

Цвета Сарамбелиева – Албина: „Ролята ми е малка, но много интересна… Мястото е много интересно, красиво е. За първи път пея на тази сцена“.

Виолета Радомирска – Малкълм: „Получих предложение миналия ноември... познавам много добре операта и тъй като съм пяла почти всички мецосопранови роли от репертоара на Росини, знам, че това са две роли – Малкълм и Арзаче, които до този момент не бях пяла и знам, че е за гласа ми, така че не се наложи да мисля".

Александрина Стоянова - Малкълм: „Да пееш Росини в България е мечта за всеки мецосопран, а тази роля дава изключително много за израстването му. За мен това е първата Росиниева роля, и четвъртата мъжка партия в моята кариера. Усещам я специална и близка. За мен е привилегия да участвам в българската премиера на операта“.

В звуковия файл може да чуете какво разказват певците за вълненията и предизвикателствата, които преживяват с новите партии.


Снимки – Асен Димитров, предоставени от Софийската опера


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30