Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

171 години от рождението на Иван Вазов

Борислава Петрова: Вазов винаги ще бъде актуален

Снимка: Къща музей „Иван Вазов“

Навършват се 171 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов.

По този повод Националният литературен музей и къща-музей „Иван Вазов“ в столицата ще отбележат годишнината от 11 часа пред паметника на Иван Вазов при храма „Света София“. В родния град на Вазов - Сопот, проявите започват с детско утро под мотото „Аз съм българче“ от 9.30 часа.

В 11.30 часа отново в къщата-музей “Иван Вазов“ е церемонията по награждаване на лауреатите от Седмия национален конкурс “Вазовата България“ и среща с носителя на детската Вазова награда.

От 18.00 в църквата „Св. св. Петър и Павел“ има тържествена литургия. В 19.00 часа в Народно читалище “Иван Вазов“ 1871 г. може да се гледа постановката “Сюрприз“ по разкази на Чудомир, гостува Младежки театър “Николай Бинев“.

В 20.30 часа на пл. „Иван Вазов“ започва тържественият митинг, на който ще бъде връчена Националната литературна награда „Иван Вазов“ на тазгодишния лауреат – Боян Ангелов.

В 21.00 часа е началният час на празничния концерт, посветен на днешния ден.

За честването разказва в “Нашият ден“ Борислава Петрова, директор на къща-музей „Иван Вазов“ .

Боян Ангелов е носителят на Националната литературна награда “Иван Вазов“. Той спечели журито с много неща. Има доста богата биография, а също и много стихове, посветени на Вазов и на други личности от неговия ранг. Смятам, че той е една достойна кандидатура.

Очаквам днес хиляди хора да дойдат тук в родния дом на Вазов и ги каня. Днес нашият и всички музеи в Сопот работим с “вход безплатен“.

Ще има ли промяна в беседата

Беседата за всеки един е различна. Всеки чувства Вазов по различен начин. Тя никога не се повтаря. Течащата вода във вадата продължава да ни омайва с ромона си, по калдъръма още отекват стъпките на Вазов и на неговите родители.

Карам посетителите да си припомнят “Аз съм българче“ и да пристъпят през прага на музея.

Посетителите

Характерно е при нас, че посрещаме повече ученици, но всъщност имаме посетители от всякакви възрасти.

Интересът е огромен. Отново започнахме да посрещаме ученически групи след разпускането на мерките. Целият месец юни дворът ни беше пълен с деца.

Всеки си тръгва с нещо ново, нещо различно – един се зареждат с чувство за гордост, за други е чест да се докоснат до родовата история, трети четат и препрочитат вечните слова.

Пожелавам си да можем да пренесем Вазов напред във времето, защото той винаги ще бъде актуален.

За конкурса ни “Вазовата България“ получихме наистина много творби. Не зададохме ограничителни параметри, дадохме пълна свобода и установихме, че децата мечтаят за такава България за каквато и Вазов е мечтал.

Чуйте Борислава Петрова в звуковия файл.

Снимки: ДА „Архиви“, БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Младите таланти J CITY Ensemble – секстет, сформиран от студенти от НМА

Младежка джаз академия с трето издание на Банско джаз фестивал

Всеки ден на Банско джаз фестивал (3-10 август ) от 11.00 на младежката сцена в парка се изявяват млади музиканти, а следобед в читалище "Вапцаров" продължава Джаз академията, в която младите таланти се срещат с изявени наши и световни артисти. Академията се провежда с подкрепата на Министерството на културата.  За обучението на младите..

публикувано на 09.08.24 в 11:40

Работата като почивка

В редакция "Хумор и сатира" усещаме работата като почивка, затова и през август няма да спираме с почивката. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще си отдъхнем със: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по стихове на Атанас Звездинов и Людмил Станев и изпети от актьорите Албена Павлова и..

публикувано на 08.08.24 в 18:45

Любов, престъпления и страсти, или книга за подземния свят на Атина

Будапеща, 12 февруари 1985 година. Студът пронизва до кости, реката е замръзнала, и едно пророчество бележи съдбата на новородения Янош, което 27 години по-късно се сбъдва. Янош Унгареца е арестуван в Атина, обвинен за убийството на художника Мѝлтос Адриано̀с. Дали това не е свързано със света на мъжките проститутки? Журналистът Стра̀тос..

обновено на 08.08.24 в 13:06

Изкуството е бягане на дълго разстояние

Тихо, но силно е присъствието на талантливата ни художничка Стефанка Стойчева, чиято ретроспективна изложба "Погледни ме" ни среща с творчеството ѝ. Разположена е в четири пространства на Художествената галерия – Казанлък. Това е първият опит за цялостно представяне на, както я нарича директорът на галерията Пламен Петров, куратор на изложбата  – "едно..

публикувано на 06.08.24 в 11:33

Новата книга на Пламен Тотев: Пътешествие през митовете за сътворението

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" разговаряхме с Пламен Тотев за книгата му "Митове за сътворението". В книгата са разказани старогръцки, скандинавски, арменски, библейски, български, славянски, древноегипетски и индийски митове – за това как от хаоса са се родили светът и боговете, земята и океаните. От тях ще научите..

публикувано на 06.08.24 в 10:35