Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Отвъд картините“: финален (радио)тур с Антон Стайков и Свобода Цекова

Антон Стайков и Свобода Цекова
Снимка: архив на „Аларма“

Малко след откриването на изложбата, посветена на живота и творчеството на Борис и Славка Деневи (в края на май), Зорница Христова написа, че тази изложба се усеща като литература, „като разказ, като читателско преживяване“. А ние можем да отидем и още по-нататък, като кажем, че самото пространство е организирано по такъв начин, че сякаш посетителите попадат между страниците на една огромна книга. Тази огромна книга, разположена в непосредствена близост до дома на двамата художници на „Шипка“ 18, разказва цяло едно столетие – от раждането на бащата (Борис Денев) през 1883г. до смъртта на дъщерята (Славка Денева) през 1984г.

Тук ще намерите (вписани в полето на „книгата“) първите скици на Борис Денев за създаване на летателен апарат (от началото на миналия век), с който се говори, че дори е полетял за няколко метра. Тук са и радограмофонът „Минерва“, подарен на семейството от техния добър приятел Борис Христов (в едни вече много по-тежки години). Тук са убитите коне на бойното поле, адамитите, фейлетонът на Борис Денев, в който той разказва колко хубаво е, че не е бил футурист, когато по погрешка бива арестуван в Истанбул; тук е и мъжката баня в трудовия лагер където е изпратен след 9 септември по донос на свой роднина.

В частта, посветена на Славка Денева пък се изправяме фронтално пред дипломната ѝ работа, в която берачките на домати съвсем не са по социалистически ведри, а напомнят много повече на персонажи от фламандската живопис. Именно изборът да не „поправи“ картината си, за да угоди на каноните на времето, предопределят и нелекия житейски път на Славка Денева през следващите десетилетия (до самата ѝ смърт). Тук са натюрмортите й, които са хем самобитни, хем съзвучни със света, а не с тукашния курс в изобразителното изкуство по онова време. Тук е и портретът на Иванка Сокерова. Тук са редица нейни недовършени творби – нещо характерно за цялото й творчество; тук е и домашната й библиотека на няколко езика, в която централно място заемат автори като Жорж Перек и Хенри Милър…

Разбира се, тук са и всички скрити ниши и ъгълчета, които трябва сами да си откриете (имате само два дни – вторник и сряда, 13 и 14 юли, от 11 до 19 ч.). А ние с Антон Стайков и Свобода Цекова, на които дължим тази монументална изложба (културното събитие на годината за София, по наше скромно мнение), сме застанали пред инсталацията с радиограмофона „Минерва“ с натрупаните плочи и бюстовете на двамата художници върху ръждясала количка, и оттук започваме нашата радиообиколка, следвайки съдържанието на „книгата“ – 1883-1919 – Борис Денев. Детство и младежки годни. Германия. Войни“, „1920-1944 – В добро и зло: творчество, семейство, отново война“, 1944-1968 – Социализъм. Време на изпитания. Баща и дъщеря художници. Театър „Фукара“ и 1969-1984 – Славка Денева. Човекът и вещите. Чистото изкуство“… Но, разбира се, можете да ни слушате и по-нататък (за сравнение с личните впечатления): сега е по-важно да отидете, защото имате време само до тази сряда…

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Далчев, Михаела Добрева и Боян Крачолов (отляво надясно)

„Невидимите градове“ в Университетската ботаническа градина (последно представление)

„Ако изгубим това усещане – че всеки наш концерт може да е последен,… то тогава цялото ни изкуство е изчезнало“ – с тези думи на новосадския философ, композитор и саксофонист Борис Ковач (от интервю за програма „Христо Ботев“ от далечната 2003г.) предлагаме да влезем заедно в „Невидимите градове“ – на Марко Поло, на Итало Калвино, на Сдружение..

публикувано на 25.09.21 в 15:06

Безнадеждният случай на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

„Безнадежден случай“ носи заглавието на едноименното стихотворение от Миряна Башева, превърнало се в емблематична песен на двамата големи български артисти – Богдана Карадочева и Стефан Димитров.  Луксозното биографично издание, което е под редакцията на журналиста Георги Тошев, се появи на 19 юли, по случай рождения ден на Богдана Карадочева. Но снощи..

публикувано на 25.09.21 в 08:20

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 24.09.21 в 17:54

Софроний Врачански – на сцената на „Алма Алтер“

На 23 септември се отбелязаха 208 години от смъртта на народния будител и духовник Софроний Врачански.  Роден в Котел, със светско име Стойко Владиславов, книжовникът става пръв последовател на Паисий Хилендарски, като пръв преписва неговата „История славянобългарска“. Врачански е автор и на сборника „Неделник“ – първата печатна книга на новобългарски..

публикувано на 24.09.21 в 15:45

„Сан сан, Япония“ – трета книга на Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата е пълномощен министър и дипломат от кариерата с три мандата в Токио. Казва за себе си, че е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух .  Талантът ѝ да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението ѝ да говори пред хората, така че да разкрият дълбините на сърцата си и да го опише..

публикувано на 24.09.21 в 12:01