Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С почит към пианиста проф. д-р Ростислав Йовчев – вдъхновения артист и любим учител

Снимка: rostislavyovchev.blogspot.com

На 14 юли 2021 г. обичаният от колеги, приятели и студенти български пианист, педагог, музикален критик и общественик проф. д-р Ростислав Йовчев щеше да навърши 60 години, но ни напусна преждевременно на 29 юни, броени дни преди своя юбилей. Неговият клавирен изпълнителски стил притежава подчертана виртуозност, гъвкавост и релефност на интонационния рисунък, яркост на динамическите нюанси и задълбочено вникване в музикалната драматургия на конкретната творба, както и във философията и естетиката на изпълнявания автор.

Роден през 1961 г. в София, Ростислав Йовчев започва да свири на пиано на 6-годишна възраст, а негов първи учител е Маргарита Хлебарова. След това музикалната му дарба продължава своето развитие в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София под опитното ръководство на Людмила Стоянова, а първият му успех на голямата сцена идва през 1980 г., когато става лауреат на Националния конкурс „Светослав Обретенов” в Провадия. В следващите години Ростислав Йовчев се утвърждава като един от ярките апологети на творчеството на българските композитори, както класици, така и на съвременните автори.

Концерт на Ростислав Йовчев в Балабановата къща
Освен от конкурса „Светослав Обретенов”, Ростислав Йовчев е носител на още редица престижни награди и отличия, сред които: трета награда от Международния конкурс в Салерно, Италия 1981, първа награда и наградата на Съюза на българските композитори от Националния конкурс „Карол Шимановски” 1982, трета награда от Международния конкурс „Пилар Байона” в Испания 1983 и единствената награда от конкурса за най-добро изпълнение на испанска музика в Сантяго де Компостела 1984 г. През същата година той се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, като студент на големия български пианист проф. Атанас Куртев, а след това завършва и неговия двугодишен майсторски клас. През 1992-93 прави специализация по пиано в Кралската консерватория в Брюксел в областта на клавирния концерт, камерната музика и акомпанимент на соловата песен.

Като солов и камерен изпълнител Ростислав Йовчев активно концертира в цяла Европа, а също така в Южна Корея и Тунис. Участва в някои от най-престижните музикални фестивали в България като: „Салон на изкуствата”, „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято”, „Надежди, таланти, майстори”, „Дни на музиката в Балабановата къща” и „Аполония”, както и на престижния фестивал „Музикалният октомври в Картаген” – Тунис. Реализира записи за радио София, Варшава, Берлин и Сарагоса. Води редица майсторски класове в България, Румъния, Турция, Италия, Великобритания, Южна Корея, Тунис и Съединените щати. Между 2002 – 2004 г. е преподавател по пиано и във Висшия музикален институт в град Сус – Тунис. Бил е в клавирното жури на националните конкурси „Светослав Обретенов”, „Класика и съвременност”, „Лист-Барток”, „Андрей Стоянов”, „Велики учители” и други. Носител е и на приза „Кристална лира” за 2011 г. в двете категории „Инструменталисти” и „Музикална критика”.

Стиловият репертоар на Ростислав Йовчев е с изключително широк диапазон – от предкласическата до съвременната музика. Една от ярките характеристики на концертите му е тяхната тематична насоченост, посветена на конкретни автори или музикални епохи. Програмите му често включват рядко изпълнявани творби на известни или по-малко познати композитори, както и премиери на нови произведения, много от които са посветени на него. Той е и един от малцината български изпълнители, осъществили интегрално изпълнение на клавирните концерти на Бетовен на българска сцена. Това става в периода 2006-2008, а сценични партньори на Ростислав Йовчев са музикантите от Шуменска филхармония.
Ростислав Йовчев, солист на Плевенска филхармония
Проф. д-р Ростислав Йовчев е и дългогодишен преподавател по пиано в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, а между 2008 – 2020 г. е и завеждащ катедрата по пиано в Теоретичния факултет. Неговите приятели, колеги и студенти ще го помнят не само като превъзходен пианист, задълбочен професионалист и музикант с фина чувствителност към стиловата характеристика на изпълняваната музика, но преди всичко с неговото голямо сърце и душа на прекрасен човек, готов винаги и във всичко да подаде ръка на всеки, който търси неговото съдействие.

Екипът на редакция „Класическа музика” отдава своята почит и поклон към личността и изпълнителското творчество на проф. д-р Ростислав Йовчев в предаването „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев” в петък, 16 юли, от 19.30 часа.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марио Диаз

Майсторски клас на Марио Диаз в Плевен

С два концерт – на 17 септември в Плевен в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ и на 18.09 в София в зала „България“ ще завърши майсторският клас на преподавателя в „Моцартеума“ в Залцбург Марио Диаз. Диригент и на двата концерта ще бъде Найден Тодоров. В Плевен пристигнаха млади певци от Япония, Корея, Италия, Испания, Австрия, Германия...

публикувано на 17.09.21 в 09:41
Мария Принц и Карл-Хайнц Шютц

Обичате ли Брамс?

Това заглавие от романа на Франсоаз Саган е традиционно да бъде използвано, когато става дума за музиката на Йоханес Брамс. Ще го сторя и аз, защото хората, с които разговарям са негови страстни почитатели и то от много години. Това са флейтистът Карл-Хайнц Шютц и пианистката Мария Принц, които записаха и издадоха за „Наксос“ сонатите за кларинет и..

публикувано на 16.09.21 в 18:15
Адриан Прабава

Адриан Прабава отново дирижира в София

Първото гостуване на германо-индонезийския диригент в София е през 2016 година, когато представя със Софийската филхармония Четири скици за голям оркестър на Димитър Ненов, цигулковия концерт на Александър Глазунов със солист Тацуки Нарита и Симфония №4 на Густав Малер, а концертът е част от цикъла „Да вкусим небесните радости“. След година отново е..

публикувано на 16.09.21 в 16:05

Новият сезон на Благоевградската опера

Този сезон е юбилеен за театъра в Благоевград. Камерната опера навърши 50 години. Началото на специално общество ангажирано с поставянето само на камерни опери е поставено през 1972 г. по идея на Пламен Карталов, който става негов директор, главен художествен ръководител и режисьор. Първата постановка е „Любов и хитрост“ на Хайдн. Сред..

публикувано на 16.09.21 в 12:15

XVII Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица - Достойно есть“ в Поморие’ 2021 г.

В музикално-информационното предаване „Метроном” ви връща в концертните му версии към ярки събития в музикалния ни живот. На 16 септември от 19.30 часа представя най-мащабния форум за православна музика у нас – Международният фестивал на православната музика „Св. Богородица - Достойно есть“ в Поморие, който след една година прекъсване, се проведе..

публикувано на 16.09.21 в 08:15