Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Футболът: история, култура, страсти

Снимка: Pixabay

14 юли е знаменателен исторически ден с падането на Бастилията – 232 години оттогава, но за 2021 г. той е знаменателен и с друго – с току-що завършилото Европейско първенство по футбол. Франция не е сред финалистите, макар мнозина да ѝ предричаха купата, на „Уембли“ се срещат Англия срещу Италия.

Европейски първенства се провеждат от 1960 г., първи шампиони стават футболистите на вече бившия СССР и това в ония времена на Студена война се превръща в пореден повод да се говори колко много социализмът превъзхожда капитализма.

Футболът тоест – въпреки показната аполитичност на УЕФА и ФИФА, на която бяхме свидетели и на преминалото Европейско, се е използвал и за политически цели; не е само и не е единствено спорт. Което го прави културен и исторически феномен: има футболна война, има футболни убийства, има футболна страст…

Тъкмо футбола като социален феномен във философски, исторически и културологичен план се обсъжда в предаването „Премълчаната история“ на 14 юли от Боряна Ангелова-Игова – изследовател и философ на спорта, преподавател в Национална спортна академия „Васил Левски“, Ивайло „Нойзи“ Цветков – водещ на предаването „Дискурси“ по телевизия „Европа“, философ, културолог, футболен фен и анализатор, и Теодор Борисов – историк, автор на забележителната книга „Как Цар Футбол превзе България“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори

Златица стана деветата община в България, която ще полага грижи за своите стари гори. Общинският съвет на града взе решение 350 хектара горски площи да бъдат поставени под защита като „гори във фаза на старост“. Този успех идва благодарение на целенасочената и интензивна работа на природозащитната организация WWF - България с представителите на..

публикувано на 17.09.21 в 09:10

Духовното възпитание и липсата му в родното образование

15 септември е сакрална дата за българското училище. Празник, който сме празнували и празнуваме всички – от далечното ни минало до днес. Това е празникът, без който не можем. Но дали всичко е наред, дали всички радости и грижи се изчерпват с празничната атмосфера в училищните дворове, с букетите, с школските звънци? Обществото ни е..

публикувано на 15.09.21 в 17:25
Анна-Мария Етова, учител в ЧСУ „Св. Георги“, София

Обучението – не просто присъствено, а и смислено

В тревоги и притеснения как ще започне учебната година в условията на пандемия като че ли оставихме на заден план разговора за това, какво и как се преподава и учи в средното ни училище. А той е важен не само днес и за нас, но и за бъдещето на децата ни и на държавата, в която бихме искали те да живеят щастливи и реализирани. Дали ще е присъствено..

публикувано на 15.09.21 в 14:37

Еврика! Успешни българи: Свилен Попов

Младеж със завидна свобода в изказа и невероятно пространствено мислене – това е впечатлението, което създава у събеседника си Свилен Попов. Той е носител на една от стипендиите за постижения в овладяването на изчислителната математика и математическото моделиране на името на акад. Благовест Сендов, които фондация „Еврика“ връчи в края на миналата..

публикувано на 13.09.21 в 17:05

Творческо писане за деца от 7 до 17 години

Как творческият импулс, присъщ на всяко дете, да бъде поощрен, развит и насочен към личностно израстване, самостоятелно мислене, свобода за изразяване и общуване, а защо не и към професионална кариера. Формулата, която от години прилага и развива Светослав Томов, е творческо писане. Самият той има дълга история с писането като сценарист на..

публикувано на 13.09.21 в 14:48