Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Чобанов: Пресконференцията блестеше с отсъствието на лидера Слави Трифонов

Атанас Чобанов

Как последното разследване на „Биволъ“ е свързано с предложения за премиер от „Има такъв народ“ Николай Василев. Какво научихме от пресконференцията на „Има такъв народ“ и кога политиците поглеждат към банките. Защо арогантното поведение към журналистите продължава, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Атанас Чобанов, главен редактор на разследващия сайт „Bird.bg“

Разследването на „Биволъ“

„Бекграундът на Николай Василев като министър на две поредни правителства е доста спорен от гледна точка на управлението на държавните пари. Помним, че при него се продаде БТК за сума, 4-5 пъти по-ниска от пазарната ѝ оценка, както и други неща, свързани с финансовите интереси на кръгове около НДСВ и ДПС, съответно.

Нашето разследване доведе до едно разкритие, в което се разбира, че фондът на г-н Василев „Експат“ е бил свързан с Атанас Тилев, известен като агент Румянцев на Държавна сигурност, чието досие пък е било унищожено от ген. Бригадир Аспарухов. Атанас Тилев е бил много близък със Симеон Сакскобургготски. Фактът, че Николай Василев е управлявал негови милиони в „Еврохолд“ навремето, получи и потвърждение от самия него на пресконференцията на ИТН днес. Разбира се, има нюанс. Г-н Василев днес каза, че няма нищо общо с управлението на парите на Държавна сигурност, а били парите на едно дружество. Той не уточни кое е дружеството, но то се знае – „Дар Финанс“ се казва. По-интересното е, че „Експат“ е посочено в документите, които ние публикуваме като свързано дружество с Атанас Тилев. Т.е., самият Тилев държи „Експат“ по някакъв начин. Всички тези неща са показателни, че тази номинация не отговаря на въжделенията на избирателя за нещо ново, което не е свързано с тези зловещи структури.“

Пресконференцията на Има такъв народ

„На пресконференцията днес блестеше с отсъствието си лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, който лично номинира г-н Василев. Това, че бил на работа, не е оправдание. Той вече би трябвало да работи за българските избиратели, иначе ще е нещо като Делян Пеевски, хем ще управлява медии, ама няма да са негови, а може да замине и за Дубай, въобще нещата се движат по същия сценарий, който виждаме от години. Да поеме отговорност г-н Трифонов, да излезе от кулата си от слонова кост и да се заеме с дела, а не – направи един анонс, видя, че не става и се скри.

Сега, от тези оправдания и вопли, че обществото не харесало еди кой си, разбрах само, че той няма да промени подхода и пак ще номинират самостоятелно правитеслтво с ултиматума – или го подкрепяте, или не го подкрепяте. Но това „излизане от шубраците“ с номинацията на Николай Василев няма да се забрави, защото това го обвързва директно с тези тъмни сили, които управляваха България толкова години. От които излезе и Бойко Борисов, да не забравяме. И не може г-н Трифонов да не е знаел, защото лично Бриго Аспарухов каза, че е номинирал Бойко Борисов за главен секретар и ето сега, друго протеже на Бриго Аспарухов се появява като кандидатура за премиер. А, ако не е знаел, значи мястото му не е в политиката на г-н Трифонов.“

Отношението към медиите

„Арогантно се държаха хората на г-н Трифонов към журналистите, даже доста. Но това е наш проблем от времето на СДС, които казваха „нахранете журналистите“, сякаш са нещо като кучета... Но тази беда е, защото нашата журналистика се е поставила в сервилна ситуация. Не на куче пазач, а на някакъв домашен любимец. Политиците трябва да свикват и ще ги свикнем, заедно с колегите от „Шоуто“, че те са длъжни да отговарят и че въпросите не ги задават те и не казват те кой кога да пита. Също има значение и през какъв канал г-н Трифонов ще излъчи новото си предложение за правителство. Аз бих му предложил да го направи от седалището на своята партия. Което, както се оказа е офис, на брокерска фирма, там няма и помен от „Има такъв народ“. От това излиза, че имаме някаква фантомна, сламена партия, зад която седи един сламен човек.“

Кога политиците поглеждат към банките

„Намерението за приватизация на ББР през Софийска фондова борса, събужда в мен въпросът, дали пък Николай Василев няма случайно някакви интереси там? И ще започнем да търсим в тази посока. Политиците поглеждат към банките и към големите дружества, когато имат възможност да се „облажат“. Припомням ви, че Милен Велчев и другите юпита от това време „врътнаха“ дълга от долари в евро и спечелиха от това нещо. И искам да припомня, че „Еврохолд“ в момента купува ЧЕЗ. Не светва ли една червена лампа, че Николай Василев, който навремето е управлявал част от дела на „Еврохолд“, става премиер и в същия месец „Еврохолд си вдига капитала и тръгва да купува „ЧЕЗ? Това не прилича ли на координирана операция? И много е интересно кои записват акции при вдигането на капитала на „Еврохолд“ в момента. Там може би е „заровено кучето“ в издигането на Николай Василев за премиер. Тези имена ще излязат в разследването, което ще публикуваме.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53