Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Красимир Гаджоков: В България всеки казва каквото си иска – без доказателства

Красимир Гаджоков
Снимка: www.bitelevision.com архив

Красимир Гаджоков, консултант по информационна сигурност в канадска комуникационна компания, коментира в „Мрежата“ по програма “Христо Ботев“ могат ли да бъдат „пипани“ машините за гласуване, поведението на националните телевизии в деня на изборите и дали сайтът за проверка на фактите „Медийно око“ се „обърка“, че проектоправителството на Слави Трифонов е фалшива новина.

„Ние смятаме, а и по света е доказано, че гласуването с машини, така, както е направено сега, е достатъчно сигурно. Риск винаги има, но това, което говори бившия премиер Борисов за „пипането“ на машините, са пълни глупости и пропаганда. Машините не са някакви устройства от 19-и век, както явно си ги представя Бойко Борисов, да „пипнеш“ един файл, ей така, да го смениш без проблем – няма такова нещо. Машините са защитени много добре и дори избирателят има възможност в разписката да провери как е гласувал.

Затова и изказванията, че машините не са сигурни, нямат основания в реалността. Биха имали, ако той може да посочи какви са механизмите за такива намеси в машините за гласуване, както и случаите, в които това се е случило – кои са участвалите лица, кога е станало. За съжаление много пъти в България без доказателства всеки ни казва каквото си иска и ни го представя за реалност. Дори и някой да има така наречените „ключове“, за да промени кода, трябва да се извършат редица действия. Не е, като да влезете в обикновен компютър. И аз задавам следния въпрос – след като и на предишните избори, на 4-ти април, имаше гласуване с машини, макар и не толкова мащабно, защо да не кажем, че тогава също са манипулирани изборите през машините? Тогава управляваше правителството на Бойко Борисов, то извършило ли е манипулации? Ако Бойко Борисов твърди, че сегашното правителство е извършило манипулации, без да има факти за това, то по същия начин, аз твърдя, че неговото правителство е манипулирало изборите на 4-ти април. Как може да бъде оборено едното или другото? Двете твърдения са еднакво валидни.“

Телевизиите за счупените машини

„За съжаление, националните телевизии в деня на изборите предпочетоха сензационни заглавия в новините си от рода: „Голямо количество счупени машини“, вместо да отразят изборния ден какъвто беше. Преувеличаването на информацията по този начин е на границата с това, което правят жълтите сайтове и критериите за фалшиви новини. Те заблуждават своята аудитория. Очевидно тези медии са повлияни от предишното управление и очевидно хората, които работят в тези медии, тръгвайки от техните директори, та до журналистите и водещите са повлияни дори понякога несъзнателно или пък се автоцензурират, или пък наистина споделят мирогледа на предишното управление. Но това е резултат от дългогодишния натиск над медиите. Затова сме и на толкова срамно място по свобода на словото.

Другото интересно е, че фалшивите новини по отношение на машините за гласуване, които генерираха разни съмнителни сайтове, се покриваха с това, което бившият премиер казваше за машините – че се чупят лесно, че ще ги „пипат“, че са собственост на някакви чужди сили, които ги управляват отвън.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо масовите залесявания невинаги са добри за дърветата

България е европейски лидер в защитата на стари гори с над 150 000 хектара гори във фаза на старост, което е около 6-7% от всички гори в страната ни. Девет общини поеха ангажимент за опазване на старите гори на териториите си – Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина, Пирдоп и Златица – вече пазят общо 1150..

публикувано на 25.09.21 в 08:30

В Кубрат – родния град на Лили Иванова

Град Кубрат е родния град на примата на българската естрада Лили Иванова. Той е трети по големина в областта след областния си център Разград и Исперих. Най-ранното писмено сведение за селището е от 1624 г. Според легендите то е създадено в началото на XV век. Тогава по тези земи господствал зъл и алчен владетел на име Еница. Той затворил всички кладенци..

публикувано на 25.09.21 в 07:55

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19

Български ориентировач спасява полски колега на световното първенство в Турция

Младият български състезател по ориентиране Николай Недков прекрати участието си в световното първенство, за да спаси живота на състезател от Полша. Всичко това се случва в последния ден на състезанието. "Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей." – така Полската федерация по ориентиране..

публикувано на 24.09.21 в 11:59

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици? Темата коментира в “Законът и Темида“ Георги Апостолов , координатор на Център за безопасен интернет...

публикувано на 24.09.21 в 11:53