Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опази София

Статуята на Св. София
Снимка: БГНЕС

„Какво се случва“ в София? Но не когато градът, който расте, но не старее, има своя празник, или пък когато е домът, в който някой друг празнува. Не и когато улиците ѝ, сградите ѝ и парковете ѝ са огласени от поредния концерт, фестивал, а защо не и от протест, а когато София е просто София – мястото, в което живеем, израстваме, обичаме и даваме повод на палитрата от многоцветни емоции да се разлее в нас, или само минаваме за малко. София е столица, история, среднощни разходки, място за срещи, символи – културни, градски, всякакви, обекти с национална значимост и такива, които единствено ние си знаем какъв смисъл имат.

Храм-паметникът „Александър Невски“София е храм-паметникът „Александър Невски“, с онзи уникален музей, скрит в криптата му и приютил най-старите и ценни икони на православието, за който малцина знаят. Тя е и статуята „Св. София“, и базиликата със същото име. София е безценната Боянска църква, част от световното наследство на ЮНЕСКО с нейните уникални стенописи, предтечи на Ренесанса. A също ротондата „Св. Георги“ – най-старата сграда на града и най-древната черква в цяла Европа. Тя е Народният театър, построен от европейски архитекти и техните български ученици, променили ориенталския вид на града след Освобождението и преобразили го в модерен и европейски. София е и Народното събрания, и Женският пазар.

Ротондата „Св. Георги“, IV в.
Тя обаче е и малките улички, знайните и незнайни площади, градските къщи и блокове и всички квартали, в които се случва живият живот. Устояли на многобройните ѝ исторически трансформации, те пазят духа на хората, които всъщност правят града. Те са паметта на София.

Тук веднага се появява питането доколко се интересуваме от това как изглежда градът, в който живеем, и знаем ли как да го опазим и представим пред света.

„Къщата с кулата“ в квартал „Красно село“, СофияВ „Какво се случва“ урбанистът Мартин Микуш, внук на човека, построил една от най-емблематичните къщи в квартал „Красно село“ – „Къщата с кулата“, реминисценция на Бялата кула в Солун, журналистът, преводач и водещ на предаването „История.бг“ Георги Ангелов и урбанистът Здравко Петров, автор на книгата „Исторически маршрути: София“, са на мнение, че не ценим достатъчно културното си наследство. Според тях символите на града, а и самият той, са създадени от хората и именно те са призваните да ги опазят. Преди всичко обаче трябва да ги приемат и да не отричат историята, която разказват.

Боянската църкваТруден се оказва балансът между опазването на културното наследство и неговото съвременно предназначение, което да се постигне без комерсиализация, а със спазване на добрите практики. Трудност има и при провеждане на градоустройството в София, а и във всеки друг град или село у нас. Това се дължи на неумението на съвременния българин да поделя собствеността си и да я договаря с другите. За целта е необходима медиаторска помощ и повече усилия в образоването на гражданите в правни отношения. Не по-малко нужна е и една критична среда на непоносимост.

Култовите градски места се променят спрямо хората и техните интереси, но наследената от времето на соца администрация остава.

Какво се крие зад това и какво означава човек да припознае едно място като свое и да се грижи за духа му – чуйте в звуковите файлове.



Снимки: БГНЕС, архив БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фолклорен фестивал "Витоша" за 28-и път

Едни от най-добрите ансамбли на Боливия, България, Грузия, Италия, Казахстан, Мексико, Молдова и Северна Македония ще гостуват на 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Основната сцена на фестивала ще бъде в Народно читалище "Витоша-1951". Зрителите ще видят танци от цял свят, базар на изкуствата и творческите занаяти,..

публикувано на 15.07.24 в 15:45

Фестивалът "Арлекино и Марионета" с шесто издание и международно участие

Шестото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" представя творческа лаборатория "Комедия дел Арте“ на Маестро Карло Бозо с актьорите Джулия Салис и Руджеро Каверни от "Ателие Театро“ Милано. Зрителите ще могат да видят спектакъл "Леонардо да Винчи в Милано“ на италиански език с либрето на български. "Има..

публикувано на 15.07.24 в 14:50
Димо Димов, Иван Митев и Емил Янев (от ляво надясно)

Театърът като всичко

В епизод 551 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора и театрален хроникьор Иван Митев. Завръщане пред радиозрителите прави и театралът Димо Димов, който е свързан с първите епизоди на предаването. Най-трудно е да се разбере как Иван Митев разпределя времето си между актьорските превъплъщения на сцената и паралелното си превъплъщение в..

публикувано на 15.07.24 в 13:35

Банкя празнува Горешляци и 55 години от обявяването си за град

За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град . Кулминацията на честванията е днес, когато Литургия по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита" ще отслужи Негово..

публикувано на 15.07.24 в 10:09

Стартира 28-ият Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От днес до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община,..

публикувано на 15.07.24 в 09:03