Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По следите на потопените села в България

Потопената църква
Снимка: Фейсбук група язовир "Жребчево"

Мнозина навярно са чували за потопената църква в язовир "Жребчево", която стана декор на музикални видеоклипове и украси кориците на много книги и списания. Тя е част от бившето едноименно село, което е напълно потопено под вода през 1965 г. при изграждането на язовира.

Оказва се, че и много други български села имат подобна съдба. В периода от 50-те до края на 80-те години на миналия век в цялата страна има интензивен строеж на язовири, като при изграждането на част от тях се наложило много села да бъдат потопени, а семействата – изселени. Така редица населени места са заличени, а много хора се превръщат в бежанци в собствената си страна.

По следите на тези села се впускат Стела и Ралица Каменови. Те са две сестри, които решават да се изгубят под водата, но не за да събират перли, корали и други подводни богатства, а за да търсят останките от потопените села на България. Причината да започнат да се занимават с това е лична. Техният дядо Станко Тодоров е роден и живял в с. Живовци – едно от погубените села за построяването на язовир "Огоста". В неговия личен архив са съхранени снимки, които дават началото на „Изгубени под водата“ – дигитална изложба, която разказва малко известни истории за изчезнали български села.

Язовир „Огоста“ например е вторият по обем и четвъртият по площ в страната. Намира се в Северозападна България и се строи в продължение на 20 години. Заради изграждането му под вода остават селата Живовци и Калиманица, а жителите им са изселени в градовете Монтана (тогава Михайловград) и Берковица. Живовци е изцяло потопено под вода, но не и Калиманица. Поради грешни изчисления второто село не е потопено, но въпреки това е разрушено. От него днес е останала една църква, която всъщност е недостроена. В разказа си „Църковно настоятелство“ Йордан Радичков пише именно за строежа на тази църква. През деня майсторите издигали стените, но на следващия ден нямало нищо. И така ден след ден. Оказало се, че през нощта задирате сами махали тухлите, защото в този период било много трудно да се намира работа.

По следите на такива истории вървят Стела и Ралица, а това, което ги тласка напред, е идеята, че трябва да знаеш кой си и какви са корените ти. Само така ще можеш да вървиш напред и да взимаш адекватно решенията си.

Проектът на Стела и Ралица е финансиран от Национален фонд „Култура“ и е отворен за участие за всеки, който пожелае. Който е чул подобна история или има снимки, може да им пише в социалната мрежа Инстаграм или на имейл podvodata@gmail.com.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Фейсбук група язовир "Жребчево"

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Акад. Атанас Иванов Атанасов

Акад. Атанасов: Внасяме храна, несъвместима с нашия геном

Акад. Атанас Иванов Атанасов е един от пионерите на растителната биотехнология в света. Наскоро излезе и новата му книга “Живот и наука през моите очи“.  Той е част от учените, които на практика създават бионезависимостта на България.  Имаше години, в които България произвежда своята селскостопанска продукция, разчитайки на собствена база семена...

публикувано на 26.07.21 в 11:21

Качеството на човешките отношения е основен фактор за качеството на живот

Стареенето е неизбежно, но може да бъде наситено с много по-положителни преживявания, казва в “Нашият ден“ психологът д-р Пламен Димитров : "Когато мислим за жизнения път на човека, трябва да знаем нещо, което дългосрочните изследвания, които не са икономически, нито политически или социологически, а дълбинни – здравно-психологически и..

публикувано на 26.07.21 в 11:19

Съвременните измерения на бесовете

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в самите нас. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога..

публикувано на 26.07.21 в 10:35
Д-р Любослав Костов, икономист и директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ

Актуализацията на пенсиите: първа стъпка, но да не бъде единичен акт

Служебното правителство ще обсъди с работодатели и синдикати предложеното увеличение на пенсиите. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева. Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Любослав Костов , икономист и директор на Института за..

публикувано на 26.07.21 в 09:19

Пети Витски празници – Ъглèн '2021

На 17 юли се проведе петото поредно състезание по улов на речна риба на Рачковия вир на река Вит при село Ъглен. Организатори на събитието, проведено под патронажа на кмета на община Луковит, са кметство Ъглен, НЧ "Отец Паисий 1926", ЛРД "Сокол" – Луковит и ЛРД – Ъглен и местни бизнесмени. Надпреварата се провежда традиционно всяка година, с изключение..

обновено на 26.07.21 в 09:11