Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов филм за Станиславски разказва за неговата страст към живота

Снимка: @Domnakinoto

„Станиславски. Страст за живот“ е новият документален филм на режисьорката Юлия Бобкова. В него тя представя именития руски актьор, режисьор, педагог, теоретик и театрален реформатор през погледа на хората, учили се от него.

Водещи фигури в руския и европейски съвременен театър – като Кирил Серебренников, Юрий Бутусов, Марина Брусникина, Лев Додин, Деклан Донелан и Кейти Мичъл – разказват за влиянието, което е оказал Константин Станиславски върху собствената им работа и върху историята и развитието на театъра като цяло.

Сюжетната линия на филма се води „по системата на Станиславки“ –словосъчетание, превърнало се в синоним на майсторство и задълбоченост. Филмът изследва работния процес върху ролята, изграден от руския майстор на театъра и заложен в неговата система за актьорска игра. Системата есъздадена в началото на 20 век, но се превръща в изключително влиятелна методология, която и до днес се ползва от театрални академии и школи по цял свят и има хиляди последователи. Тя е основополагаща както за сценичния реализъм, така и за психологическия. Неслучайно в образа на Станиславки, представен от ярките театрални режисьори, които участват във филма, откриваме личност, дълбоко развълнувана от идеята за човешкото същество.

Съвременният театър се основава на теориите на Станиславски, които той представя и в книга – „Работа на актьора над себе си“. Те са значими както за режисьорите, повлияни от неговата система, така и за тези, които правят смелия опит да избягат от нея. Да четеш Станиславки, да слушаш за него и да го гледаш обаче се оказва полезно и за всеки един човек, който не е професионално обвързан с театъра. Причината е много проста – той проповядва страст към живота и учи човек как да тълкува емоциите и чувствата си.

„Станиславски. Страст за живот“ е филм, направен със съвременен рефлекс върху образа на Станиславски, както като личност с богата биография и особености, така и като значима театрална и културна фигура, смята Асен Терзиев, селекционер на платформата „Световен театър в София“, в рамките на която тази вечер, 21 юли, от 19 часа в Дома на киното ще бъде прожектиран документалният разказ на руската режисьорка Юлия Бобкова.

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камен Воденичаров

Камен Воденичаров и трите паспорта на България

„Обединението за нас българите е тотален и изгубен комплекс“, смята Камен Воденичаров. Коплекс, който всеки народ има. Нашият се казва „Съединението прави силата“. Мотото, което трябва да е веруюто ни, доказва най-големия недостатък на България. Според Воденичаров днес, когато привидно живеем по-добре, ние сме в един постоянен стрес. Толкова сме..

публикувано на 26.07.21 в 14:05

Проф. Красимир Спасов на 80

Един от най-големите български режисьори проф. Красимир Спасов посреща днес 80-ия си рожден ден. Роден е във Варна в семейство на артисти. През 1966 година завършва Театралната академия, тогава ВИТИЗ, в класа на проф. Сашо Стоянов и за своите над 50 години, отдадени на театралното изкуство, е създал повече от 100 постановки на пиеси от..

публикувано на 26.07.21 в 13:05
Замък-музей „Св. Антон“

Музеите на Словакия

В посолството на Словашката република в София, на 29 юни 2021 г., се проведе международната конференция „Музеите на Словакия“. По време на проявата беше представен един от емблематичните словашки музеи – замъка-музей „Свети Антон“. Гости на събитието бяха д-р Щефан Енгел, директор на музея „Свети Антон“, и д-р Ингрид Хричовцова, експерт в музея...

публикувано на 26.07.21 в 10:36

За уловеното време и за замразените частици история

Гаро Кешишян и Любомир Бенковски – Бенджи са представители на две творчески поколения, които говорят за приемствеността, за изграждането на индивидуален почерк и за фотографията като инструмент за изследване на света. Гаро Кешишян е едно от легендарните имена сред съвременните майстори на фотографията. Не само заради дълголетието си на сцената на..

обновено на 26.07.21 в 10:15
Милена Червенкова, Марио Кръстев и Емил Янев

Театърът е любов

В епизод 428 „Трамвай по желание“ среща своята публика с актрисата и театрален мениджър Милена Червенкова и с певеца и актьор Марио Кръстев. Как оцеляваха театрите по време на пандемия и локдаун? Този въпрос има различни отговори, но най-реалистично звучат гласовете на независимите театри. Милена Червенкова вече 29 години съхранява своята..

публикувано на 26.07.21 в 08:05