Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Концерт на Влади Ампов – Графа в София

Графа: Да се вслушваме повече в другия

Честитим на патерици рождения ден на Влади Ампов – Графа и му желаем здраве. Днес e вторият му концерт в София, на който ще може да се чуе програмата от лятното му турне. Мястото е Sofia Summer Fest. Концертът започва точно в 20.00 часа.

Влади Ампов – Графа разказва в “Нашият ден“ за концерта и лятното си турне.

“Турнето ми преминава много успешно в цялата страна, много енергично. След концертите хората споделят мнението, че излизат като преродени и презаредени от хубави емоции и много благодарят за това, което им се случва.

Ние също им благодарим, защото отдавна бяхме зажаднели за тези срещи. Това лято за щастие е много интензивно. Надявам се така да продължим през следващия сезон.

Това, което се случва в София е програмата ни, която сме подготвили за турнето – енергична и зареждаща, има и емоционални моменти в шоуто. Няколко акустични версии на популярни мои по-бавни парчета. Има и песни, които отдавна не съм изпълнявал на живо с групата. Турнето завършва на 17 септември в Русе.


Пандемията

Пандемията ми се отрази в творческа посока. Създадох доста музика, която тепърва ще излиза. Използвах времето, за да преосмисля някои приоритети. Научих се да свиря повече на китара и вече по-свободно излизам с този инструмент на сцена. Няма да спра до тук, смятам да се развивам още с китарата.

Не съм спирал в тези месеци да се занимавам с подобрение на себе си.

Намираме ли се в нова реалност заради пандемията

Определено, промяната е започнала, тъй като ние в момента работим сезонно в сферата на културата. Използваме летните открити сцени, на които можем да концертираме.

Има и събития, които се предвиждат в зали наесен, но за там още не мога да прогнозирам какво ще се случи, тъй като се вижда, че нещата са нестабилни и непрекъснато излизат нови и нови информации с развитието на пандемията.

Промяна в отношенията със сигурност има, защото хората по-малко започнаха да се срещат, особено в есенно-зимния сезон. В бизнес частта хората започнаха да се срещат онлайн. Това има и плюсове, защото се губи по-малко време.


Вярва в...

В Бог преди всичко и в добрите намерения. В това, че хората могат да бъдат по-добри и сърцати към другите. Вярвам в емпатията, толерантността и човешките отношения.

Другият...

Надявам се да мислим повече за другия. Далеч съм от клишето, че светът ще се промени след пандемията, но ще свикнем. Така сме устроени – забравяме бързо и лесно. Но дълбоко в нас някакъв отпечатък със сигурност ще има.  Ще можем да ценим живота повече.

Мечтае за...

Да съм дълги години близо до семейството си, до децата си. Това е най-важното и в такива моменти човек го разбира и осъзнава.

Пожелавам на всички да сме силни, да сме отговорни към себе си и към другите, да се вслушваме повече в думите на отсрещния човек, да се опитаме да се поставим в неговите обувки.

Чуйте Графа в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук, личен профил
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Работен момент по филма „Животът си тече тихо“. Режисьорът Бинка Желязкова и сценаристът Христо Ганев (човекът с шапката).

Отиде си кинотворецът Христо Ганев

На 97 години почина големият български сценарист и режисьор Христо Ганев, който стои зад някои от най-знаковите филми на българското кино –  „А бяхме млади“, „Голямото нощно къпане“, „Животът си тече тихо“, „Нощем по покривите“, създадени в творческо партньорство с неговата съпруга режисьорката Бинка Желязкова. Пламенен комунист преди 9 септември..

публикувано на 27.09.21 в 14:30

Димитър А. Ценов – вторият по големина дарител в българското образование

Едно от най-големите дарения в българското образование, направено през 1912 г., е на българския предприемач Димитър А. Ценов. Това е дарението от 5 млн. златни лева за създаване на висше икономическо училище по германски образец в родния му град – бъдещата Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов “. Неговото дарение е второто по големина за..

публикувано на 27.09.21 в 12:26
Минко Гечев

Минко Гечев: От Троян до лидерска позиция в Google

На 27-и септември е рожденият ден на информационния гигант Google, който празнува 23 години от създаването си. Минко Гечев е роден в Троян, завършва Факултета по информатика и математика в Софийския университет.  Съосновател и технически директор е на стартиращи компании. Печели два пъти наградата на президента “Джон Атанасов“...

публикувано на 27.09.21 в 11:01

Даниела Стоева: Българските туристи спасиха туристическия сезон

Какъв беше летният туристически сезон на 2021 г. за българските туроператори и какви са тенденциите за зимните ни курорти? Темата коментира в “Нашият ден“ Даниела Стоева , бивш зам.-министър на туризма в служебното правителство на Стефан Янев и собственик на туристическа агенция. “Не бива да бъде изпуснат нито един участник в целия..

обновено на 27.09.21 в 10:58
Старият град, Пловдив

Д-р Стефания Темелкова: Туристът иска да види

С какво едни градове са по-привлекателни от други? Как се изгражда туристически имидж на една държава и как се налагат брандове в туризма? Темите коментира в “Нашият ден“ д-р Стефания Темелкова , главен асистент в НБУ и преподавател по маркетингова комуникация. Как се изгражда национален брандинг ? “Отговорът ми е – трудно...

публикувано на 27.09.21 в 10:17