Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самобитният талант Патриция Копачинская

Снимка: patriciakopatchinskaja.com

„Най-вълнуващият цигулар на нашето време“ е единодушното мнение на публиката след концерт на цигуларката Патриция Копачинская.

Наричат я още „музикален екстремист“, заради неповторимото звучене на нейната цигулка и сценичното присъствие, което няма аналог.
„Хората са съсредоточени върху съвършенството и глазурата. Те искат да видят една перфектна готова торта на сцената. Аз не правя така. Аз нося съставките и забърквам тортата пред очите им“ – казва Копачинская, заигравайки се с двете си големи любови – цигулката и кулинарията.


Родена е в Кишинев, Молдова, през 1977 г., в част от някогашния Съветски съюз, тя учи цигулка в Университета за музикални и сценични изкуства във Виена, след като семейството ѝ емигрира в Австрия през 1989 г.

Репертоарът на Копачинская е изключително разнообразен. Има и много авторски произведения. Цигуларката отделя специално внимание на камерната музика. От следващия сезон тя ще бъде концертмайстор на известния камерен състав „Камерата“ - Берн.
През 2000 г. тя печели конкурса „Хенри Шеринг“ в Мексико, а през 2002 г. – Международната награда за млад изпълнител, връчвана от Credit Suisse Group. Две години по-късно получава наградата на Евровизия за дебютиращ музикант, а през 2006 г. – призът „Förderpreis Deutschlandfunk“. Следват наградата на Gramophone за запис на годината през 2013 г., наградата „Ехо класик“ и номинацията „Грами“ през 2014 г.

Полина Лешченко (вляво) и Патриция Копачинская
Сценичен партньор на Копачинская в концерта, който ще слушате на 26 юли от 2 часа, е пианистката Полина Лешченко. Родена в Санкт Петербург, Лешченко получава своята диплома за висше образование с най-голямо отличие от Кралската консерватория в Брюксел на едва 16-годишна възраст.
Полина Лешенко записва дебютен албум за EMI в поредицата „Марта Аргерич представя“, който включва творби на Лист, Шопен, Крийслер/Рахманинов, Брамс и Бах/Файнберг. Списание „Грамофон“ я описва като „притежаваща техническа сръчност в изобилие“. Записва и диск с камерна музика на Прокофиев с Марта Аргерич, Кристиан Полтера и Роби Лакатош.
 

Записът на концерта на Патриция Копачинская (цигулка) и Полина Лешченко (пиано) е осъществен в залата на Моцартеума в Залцбург.
В програмата са включени Соната за цигулка и пиано №2 в Сол мажор от Морис Равел. Това е най-дълго писаната творба на композитора, една завършена част от нея Равел хвърля в огъня, пред своите ученици, за да докаже самокритичността си и вниманието към детайла.

Следващото произведение e рапсодия „Циганка“ отново на Морис Равел, вдъхновена от унгарските рапсодии на Ференц Лист, а те от своя страна вдъхновени от музиката на циганските оркестри.

Соната за цигулка №3 от Джордже Енеску е другото голямо произведение в програмата им. Сонатата е композирана през особено тежък период в живота му. Грижил се е за психично болната си жена. Сонатата е започната през 1933 и е завършена през 1935 г.

Снимки: en.patriciakopatchinskaja.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10