Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самобитният талант Патриция Копачинская

Снимка: patriciakopatchinskaja.com

„Най-вълнуващият цигулар на нашето време“ е единодушното мнение на публиката след концерт на цигуларката Патриция Копачинская.

Наричат я още „музикален екстремист“, заради неповторимото звучене на нейната цигулка и сценичното присъствие, което няма аналог.
„Хората са съсредоточени върху съвършенството и глазурата. Те искат да видят една перфектна готова торта на сцената. Аз не правя така. Аз нося съставките и забърквам тортата пред очите им“ – казва Копачинская, заигравайки се с двете си големи любови – цигулката и кулинарията.


Родена е в Кишинев, Молдова, през 1977 г., в част от някогашния Съветски съюз, тя учи цигулка в Университета за музикални и сценични изкуства във Виена, след като семейството ѝ емигрира в Австрия през 1989 г.

Репертоарът на Копачинская е изключително разнообразен. Има и много авторски произведения. Цигуларката отделя специално внимание на камерната музика. От следващия сезон тя ще бъде концертмайстор на известния камерен състав „Камерата“ - Берн.
През 2000 г. тя печели конкурса „Хенри Шеринг“ в Мексико, а през 2002 г. – Международната награда за млад изпълнител, връчвана от Credit Suisse Group. Две години по-късно получава наградата на Евровизия за дебютиращ музикант, а през 2006 г. – призът „Förderpreis Deutschlandfunk“. Следват наградата на Gramophone за запис на годината през 2013 г., наградата „Ехо класик“ и номинацията „Грами“ през 2014 г.

Полина Лешченко (вляво) и Патриция Копачинская
Сценичен партньор на Копачинская в концерта, който ще слушате на 26 юли от 2 часа, е пианистката Полина Лешченко. Родена в Санкт Петербург, Лешченко получава своята диплома за висше образование с най-голямо отличие от Кралската консерватория в Брюксел на едва 16-годишна възраст.
Полина Лешенко записва дебютен албум за EMI в поредицата „Марта Аргерич представя“, който включва творби на Лист, Шопен, Крийслер/Рахманинов, Брамс и Бах/Файнберг. Списание „Грамофон“ я описва като „притежаваща техническа сръчност в изобилие“. Записва и диск с камерна музика на Прокофиев с Марта Аргерич, Кристиан Полтера и Роби Лакатош.
 

Записът на концерта на Патриция Копачинская (цигулка) и Полина Лешченко (пиано) е осъществен в залата на Моцартеума в Залцбург.
В програмата са включени Соната за цигулка и пиано №2 в Сол мажор от Морис Равел. Това е най-дълго писаната творба на композитора, една завършена част от нея Равел хвърля в огъня, пред своите ученици, за да докаже самокритичността си и вниманието към детайла.

Следващото произведение e рапсодия „Циганка“ отново на Морис Равел, вдъхновена от унгарските рапсодии на Ференц Лист, а те от своя страна вдъхновени от музиката на циганските оркестри.

Соната за цигулка №3 от Джордже Енеску е другото голямо произведение в програмата им. Сонатата е композирана през особено тежък период в живота му. Грижил се е за психично болната си жена. Сонатата е започната през 1933 и е завършена през 1935 г.

Снимки: en.patriciakopatchinskaja.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

публикувано на 17.03.24 в 16:29
JazzBoree

Новата етно-джаз формация JazzBoree представя първата си песен

На българската музикална сцена се качва нова група, готова да поднесе на слушателите завладяваща смесица от стиловете на българската народна музика и джаза. Савина Стоилова (вокал), Ралица Тонева (саксофон и вокал), Борис Петков (клавишни), Андрей Велков (ударни) – това са талантливите млади изпълнители, обединени под името JazzBoree, което ще..

публикувано на 17.03.24 в 12:05

Жанин Янсен и Камерата Залцбург – очаквано отлична комбинация

Музика от епохата на барока и класицизма звуча на 22 февруари в Двореца на изящните изкуства BOZAR в Брюксел с гостуването на камерния оркестър Камерата Залцбург и холандската цигуларка Жанин Янсен. Изявата бе част от кратко европейско турне на състава, включващо още концерти в Херлен, Фрайбург и Париж. За начало на концерта в Брюксел музикантите..

публикувано на 17.03.24 в 08:40

Легендарен запис на вълшебната приказка "Снежанка" от Римски-Корсаков

Когато прочита пиесата на Александър Островски "Снежанка" през 1874 година, Римски-Корсаков не е особено впечатлен от нея. "Дали не съм прекалено отдаден на идеите на 60-те? Или 70-те изискват оперите да бъдат написани върху сюжети, вдъхновени от живота? Може би съм прекалено привлечен от натурализма на Мусоргски?" – пише композиторът. Тези фактори са..

публикувано на 16.03.24 в 08:05