Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Театър на село

Среща с театъра като интердисциплинарен диалог ни предлага 22-ото издание на „Шекспировия театрален фестивал“ на школата „Петровден“, който се провежда в село Паталеница, област Пазарджик. Идеята на фестивала е да срещне студенти по актьорско майсторство, специалисти от различни краища на света и деца, които са заинтересовани от театралното изкуство. През годините Шекспировия театрален фестивал работи с различни детски школи, професионални трупи от Обединеното кралство и Сорбоната. Тази година гост режисьор на събитието е Тери Фендър от Обединеното кралство. Заедно с нея български студенти по актьорско майсторство, ще представят постановката „Комедия от грешки“ на 23-ти и 24-ти юли от 21 часа в двора на основно училище „Константин Величков“ Паталеница. Тези срещи в рамките на школата с различни хора то света, ставаха по различни проекти, идва момент, когато нещата трябва да се преобърнат да има нещо ново, твърди Инна Церовска, за експеримента, наречен „Шекспиров театрален фестивал:

„Идеята за школата ни хрумна случайно с Христо Церовски, не си представяхме, че ще се превърне в такава традиция. Но творците, които се събират тук, оставят много силна емоция, тези актьори успяват да научат неща, които в други пространства не се случват в България, учат се на нови неща, защото нещата са различни, винаги сме се стремели да направим това, което са правили Шекспировите театри, първоначалната концепция за театър навън. С предстоящото представление „Комедия от грешки“ публиката ще се залива от смях и ще си вземе своите поуки, ще припознаят себе си и собствените си грешки.“

Автобус ще извозва желаещите да гледат представлението в Паталеница от центъра на Пазарджик в 20 часа и на 23-ти и на 24-ти юли. Фестивалът среща и деца с любимото театрално изкуство на сцената. Тази година ще се включат актрисите и децата от театрална школа „Пластелин“ към Пазарджик.

Тери Фендър стои в челните редици на актьорското обучението във Великобритания през последните двадесет години, като сред различните ѝ позиции са тази на директор на Guildford School of Acting към Университета в Съри, а в момента тя ръководи Академията по музикално и театрално изкуство на университета Falmouth.

В постановката участва екип от талантливи млади актьори. Ветеранът сред тях, с най- много участия в Паталеница, е актьорът от Сатиричен театър „Алеко Константинов“ Константин Икономов. С други участия през годините са Самуела-Ивана Церовска, Крис Атанасов, Велизар Емануилов и Татяна Йолинска. Хореографията е поверена на Калина Георгиева, част от екипа на Атом театър. Сценографията и костюмите са дело на Теодора Лазарова и Илина Грозева. Композитор е Милен Апостолов, който в последните години активно пише музика за театър и кино, носител на „Икар“ 2020 за театрална музика.

Повече за събитието разказва Инна Церовска, ръководителят на школата „Петровден“ в „Артефир“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безнадеждният случай на Богдана Карадочева и Стефан Димитров

„Безнадежден случай“ носи заглавието на едноименното стихотворение от Миряна Башева, превърнало се в емблематична песен на двамата големи български артисти – Богдана Карадочева и Стефан Димитров.  Луксозното биографично издание, което е под редакцията на журналиста Георги Тошев, се появи на 19 юли, по случай рождения ден на Богдана Карадочева. Но снощи..

публикувано на 25.09.21 в 08:20

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 24.09.21 в 17:54

Софроний Врачански – на сцената на „Алма Алтер“

На 23 септември се отбелязаха 208 години от смъртта на народния будител и духовник Софроний Врачански.  Роден в Котел, със светско име Стойко Владиславов, книжовникът става пръв последовател на Паисий Хилендарски, като пръв преписва неговата „История славянобългарска“. Врачански е автор и на сборника „Неделник“ – първата печатна книга на новобългарски..

публикувано на 24.09.21 в 15:45

„Сан сан, Япония“ – трета книга на Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата е пълномощен министър и дипломат от кариерата с три мандата в Токио. Казва за себе си, че е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух .  Талантът ѝ да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението ѝ да говори пред хората, така че да разкрият дълбините на сърцата си и да го опише..

публикувано на 24.09.21 в 12:01

Живописна литературна география на България по Вазов

„Бъди благословено, отечество мое, бъди честит, балкански раю! Бъди голяма и славна, о, чудна земльо, дето е цъфтяла люлката ми, дето ще се зеленее гробът ми!" възкликва Иван Вазов. Пътеписите му от „Живописна България“ са отправната точка на академичната програма със същото име, която осъществява своеобразен „трансфер“ на знания и ценности през..

публикувано на 24.09.21 в 08:40