Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неделя, 25 юли

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
„Нежна е нощта“ от Скот Фицджералд

от 1.30 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Нели Андреева, Деян Митев, Недялка Керанова, Ленче Кукич, Милан Завков

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
Герой на предаването тази неделя е Христо Иванов от радомирското село Егълница, по-известен с прозвището Ашламинатора. Христо наследява от баща си умението да ашладисва и усъвършенства уменията си за присажадане на плодни дръвчета, помагайки на приятели. Преди три години той започва да организира обучения из цяла България. Мести се в Егълница със съпругата си преди девет години и оттогава семейството се умножава. Умножават се и плодните дръвчета в двора му. Следващото обучение на Христо Ашламинатора ще бъде в Берковско, а основната цел на тези мероприятия е да бъдат върнати знанията за плодните дръвчета и уменията да ги облагородим.  

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
В Работилничката за невероятстване фантазьорите ще се забавляват с:
• приказка на минутата – за една принцеса, една мида и един риж котарак;
• разследване на връзката между пържените филийки и думата „джиджан“;
• загадките на каменните спирали в Небраска.
• Музикална кутийка: Дмитрий Кабалевски.
• Из старите детски радиопредавания – приказките за „добро утро“ и „лека нощ“.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в самите нас. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога сякаш някаква тъмна сила ни подтиква да вършим злини, дори без да ги осъзнаваме и окачествяваме като такива. Не случайно св. ап. Павел отбелязва силата на злите духове, които ни въздействат: "Не доброто, което искам, правя, а злото, което не искам, него върша". Тези духове не оставят спокоен човека докато е жив и с всички средства се стремят да погубят душата му. Така човешката душа се превръща в полесражение, където вечна борба водят дяволските сили, с Божията благодат. Заедно с д-р Смилен Марков, преподавател в ВТУ „Св. Кирил и Методий“ ще поговорим за съвременните измерения на бесовете и дали днес не се взираме повече в тях, отколкото в Спасителя, както и защо твърде често искаме да изгоним Христос от живота си.
• Какво се случва в християнския свят“
• Християнска поезия: стихотворението „Бог“ от Георги Костакев в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
Дом
Поредното издание на предаването е посветено на темата дом. Гости са урбанистът Ангел Буров и социологът Вероника Димитрова.
Домът е жилище – място на постоянно или дълготрайно пребиваване на отделната личност или семейството. В него човек се чувства уютно, сигурно и спокойно. От емоционална гледна точно домът е там, където си обичан, а от философска – той е съвкупност от образи, които дават на човек основание или илюзия за стабилност.
Феноменът на дома е разгледан в социологически, урбанистичен, социален, архитектурен и психологически план.

от 11.00 до 12.00 часа
Академия комика
Дамско парти

от 12.20 до 14.00 часа
От песен в песен
Изпълнения на виртуозите от „Музика в портрети“, концерт провел се на 17 юни с участието на Петър Миланов (китара), Пейо Пеев (гъдулка) и Нели Андреева (вокал). Обещаваме ви 100 минути удоволствие и чудесни емоции.

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
OPERA RARA: Ансамбли от опери на Майербер, Меркаданте, Майер, Моска, Доницети, Фаер.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Праведните не закусват в петък“ от Съмърсет Моъм

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
• Израелската закуска Шакшука – Искра и Феня Декало
• На пазар в Пирот и Цариброд – Магдалена Гигова
• Остров Иския в Италия – Мартин Райков
• Как да пазим кожата си от слънцето, когато сме на пътешествие – д-р Ана Пейкова

от 18.30 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Открито студио с актьора Тодор Димитров

от 20.00 до 21.00 часа
Фотофабрика
Гаро Кешишян и Любомир Бенковски – Бенджи са представители на две творчески поколения, които говорят за приемствеността, за изграждането на индивидуален почерк и за фотографията като инструмент за изследване на света.
Гаро Кешишян е едно от легендарните имена сред съвременните майстори на фотографията. Не само заради дълголетието си на сцената на фотографското изкуство, а и заради получените високи отличия от престижни форуми на фотографията в почти всички страни на Европа, Америка и Канада.
Любомир Бенковски – Бенджи е професионален фотограф, преподавател, оператор, фотожурналист повече от три десетилетия. Той е един от основателите и  първите кореспонденти на Агенция „Булфото“. Автор е на много самостоятелни изложби и е участник в редица колективни изложби в България и Гърция.
Разговор за уловеното време и за замразените частици история.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
Авторски изпълнения на рок формацията „Мистър Мистър“, Джон Майер и Джон Скофийлд, Аланис Морисет, Брус Хорнсби, Майкъл Франкс, „Бийтълс“, Джо Кокър, Васко „Кръпката“, Георги Минчев и Милена

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Шедьоври от жанра на камерната музика

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 21 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Виолета Воева Участват: Силвия Лулчева, Васил Бинев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Голямата история и личната история в съвременното документално кино – разговори с режисьорите Виталий Мански и Раду Чорничук, гости на есенното издание на..

публикувано на 20.09.21 в 14:08

Понеделник, 20 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Владимир Левчев Участват: Силвия Лулчева, Васил Бинев от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт от Международния клавирен фестивал в Ла Рок д’Антерон - Франция, от 8 август 2020 г...

публикувано на 19.09.21 в 10:25

Неделя, 19 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Куклен дом“ от Хенрик Ибсен от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Костадин Варимезов, Александра Димитрова, Гинка Иванова, Мишо..

публикувано на 18.09.21 в 08:20

Събота, 18 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Гост: Графити артистът Насимо в откровен разговор за музиката в живота му извън света на рисуването и глобалните проекти. За специфичния му нов стил в уличните графити, наречен FineGraffArt. Стил, който превръща смятаните за вандализъм графити в изкуство изпълнено с..

публикувано на 17.09.21 в 17:11

Петък, 17 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция: Български поети Живка Балтаджиева от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Мит ли е успехът на начинаещия? В лицата на трима млади артисти ще търсим вярата , надеждата и любовта – уличният художник Ганчо Ганчев, актрисата и режисьор Ева Данаилова и поетесата Теа..

публикувано на 16.09.21 в 14:53