Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Пламен Димитров:

Качеството на човешките отношения е основен фактор за качеството на живот

Снимка: Ани Петрова

Стареенето е неизбежно, но може да бъде наситено с много по-положителни преживявания, казва в “Нашият ден“ психологът д-р Пламен Димитров:

"Когато мислим за жизнения път на човека, трябва да знаем нещо, което дългосрочните изследвания, които не са икономически, нито политически или социологически, а дълбинни – здравно-психологически и отговарящи на стандартите на психо-социалния модел за човека като център на обществения живот – показват. Основният фактор за качество на живота във всяка една възрастова група е качеството на човешките отношенияГоляма част в тях заема междупоколенческата свързаност, преносът на опит, на мъдрост, взаимодействието между поколенията. 

Това предсказва качеството на живота, а не икономическите показатели, колкото и странно да изглежда това на ориентираните към власт икономисти и вземащи решения, които с този неолиберален модел докараха не само българското общество, но и много други, на границата на това, което психолозите наричаха геронтоцид.

Огромна група хора, които имат високи знания и опит, биха могли да бъдат интегрирани, включени в обществения живот – както икономически, така и обществено-политически – са изтласкани, неглижирани и към тях се пренасят негативните стереотипи на икономическото мислене, на неолибералния модел, които изисква веднага печалби и изгода от някого, а не солидарност, грижа, отговорност. И точно това е грижа за качеството на живота на всички хора.


Психо-социалната задача на късната възраст – след 65 години – е да постигне в живота си цяло, завършено усещане за интегритет, за пълноценно пребиваване в живота през всичките тези десетилетия. 

На другия полюс и в дълбоката криза, в която са 67-68% от българите, неизследвани от 1982 г. – стареенето.

68-67% от българите в годините след 65 докладват често отчаяние, снижена удовлетвореност от живота, емоционална нестабилност. Една четвърт от тях имат изразени клинични признаци на тревожност и депресия. Спад и снижение на показателите за психичното здраве.

Всичко това ни казва, както и разговори в много други отговорни страни, в които се вслушват не само в икономистите, когато вземат решение, а правят програми за оптимизиране на стареенето, за интегриране на тези хора в живота на организациите – не само обществените, но и икономическите.

Огромен брой от корпорациите в света се грижат за своите бивши служители по начин, който показва корпоративно-социална отговорност.

Всички тези неща ги има по света, тези модели ги има наблизо в Европа и ние имаме задължението не да гледаме само размера на пенсиите и с това да си измиваме ръцете, а да създадем условия стареенето да е един награждаващ процес, приближаващ ни до естествените ни задачи – мъдрост, изграждане на рефлексия върху живота и неговото разбиране. Всичко това възрастните хора го могат."

Чуйте анкета с граждани по улиците на София в звуковия файл.

Чуйте Пламен Димитров в звуковия файл.
Снимки: БНР, БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19

Български ориентировач спасява полски колега на световното първенство в Турция

Младият български състезател по ориентиране Николай Недков прекрати участието си в световното първенство, за да спаси живота на състезател от Полша. Всичко това се случва в последния ден на състезанието. "Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей." – така Полската федерация по ориентиране..

публикувано на 24.09.21 в 11:59

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици? Темата коментира в “Законът и Темида“ Георги Апостолов , координатор на Център за безопасен интернет...

публикувано на 24.09.21 в 11:53
Асен Василев и Кирил Петков

Общите консултации на ДБ, ИБНИ и ПП са положителната новина на седмицата

“Това, което можем да отчетем като положителен факт, е, че ДБ, ИБНИ и ПП все пак ще проведат консултациите следващата седмица относно общата им програма и приоритети , които ще реализират евентуално в управлението в бъдещия парламент“ – каза в предаването “Нашият ден“ на БНР политологът Калоян Велчев и допълни: “Това показва малко..

обновено на 24.09.21 в 11:46

Антон Иванов: Очаквам запазване на цените на ел. енергията през зимата

Каква е ситуацията на свободния пазар на елекроенергия у нас, докъде ще стигне увеличаването на цената на тока? Във вчерашния ден служители на Национална агенция държавна сигурност са изискали информация от Комисията за енергийно и водно регулиране и от Българската независима енергийна борса. Най-вероятно става дума за документи, свързани..

обновено на 24.09.21 в 10:23