Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гергина Дворецка и Островът Уикенд

Гергина Дворецка
Снимка: личен архив

"Сигурно всеки на моменти е мечтал да се намира на самотен остров, където проблемите няма да го достигат. Ако в реалния живот това е невъзможно, човек може да си измисли такъв остров. Така направих аз." Така представя своята нова книга (сборник с разкази „Островът Уикенд“) поетесата, журналистката и белетристката Гергина Дворецка, кавалер на френския орден на Академичните палми.

"С годините си изградих навика през двата почивни дни в края на седмицата да се абстрахирам от тревогите на всекидневието и създадох своя въображаем остров Уикенд. Изписвам го с главна буква, за да го обознача по-ясно в пространството и времето. Писала съм тези разкази и импресии в часовете, когато исках да се откъсна от грижите, свързани с работата ми и с конфликтите в света около нас. А какво остава, когато се отдалечиш от делничния шум? Спомени – забавни или тъжни, истории, които са се случили или пък ти доставя удоволствие да ги измисляш. Отделен въпрос е, че всеки остров, дори въображаем, има своите тайни и не знаеш с какво ще те изненада, когато си се усамотил на него и мислиш, че си в пълна безопасност. Освен това наистина е невъзможно там да не достигне тътенът на размирния ни свят. Каня ви на моя остров Уикенд! Години наред той беше само мой. Сега искам да го споделя с вас.“ – споделя авторката.

Уважаваният литературен критик доц. Георги Цанков, който е редактор на сборника, разказва:

"От куклените спектакли в неделя сутрин, незабравими за воденото от баща си впечатлително момиченце, до любящата съпруга и майка, която приема присърце чуждите радости и тъги – в нейните разкази и новели магически оживяват невидимите с просто око чудеса в живота ни. Тя безпогрешно открива "свободните души" и ни подарява незабравими срещи с тях в "голямото село" на съвременния шарен свят."

При представянето на сборника с разкази „Островът Уикенд“ от Гергина Дворецка, издание на Фондация „Европа и светът“, на 14 юли 2021 г. в Унгарския културен институт в София за книгата говориха Къдринка Къдринова, журналистка и писателка:

"Гергина не е извънземно, тя също като нас живее в този свят, бори се с всякакви проблеми, като всяко живо същество. Обаче успява някак си да се издигне над суматохата, която ни заобикаля и засмуква постоянно, и да ни поднесе едно хубаво бягство на един остров. Не че там срещаме само някакви идилии, напротив – тя поставя сериозни проблеми в много от разказите си, обрисува ситуации, които не са еднозначни, не са лесни за разрешаване в живота, а чисто литературно понякога ни изненадва с неочаквани финали. Настроени от този конфронтиран свят за някаква драматична развръзка, накрая се изненадваме, че развръзката е… светла. Това е най-голямото достойнство, според мен, на Гергина и като автор, и във всичко, с което се занимава, включително и в книгата „Островът Уикенд“."

В звуковия файл авторката чете част от разказа ''Пролуки в пространството и времето'', а журналистката Къдринка Къдринова казва думи за сборника 

Чуйте още от звуковия файл.

Премиера на сборника „Островът Уикенд“ в Унгарския културен институт

и Катя Зографова, литературна изследователка, критичка и писателка:

"Остров Уикенд е магично място в сърцевината на ежедневието. Той се изгражда чрез осъзнатата култура на удоволствието в двата дни свобода на уикенда. С  майсторския полет на духа да се отстраниш от бремето на цивилизацията, от българското ни неумение да се радваме на живота, от социопатията на слогана: „Работа, работа, работа“. И да го замениш с нежните мантри: „Потъвам в спокойствието“, „Вкусвам от удоволствието“… Това е тайният език на Острова с неговите заклинателни формули." 

Сборникът с разкази „Островът Уикенд“ е деветата книга на Гергина Дворецка и първата, която излиза с логото на фондация „Европа и светът“. Неин редактор е литературният критик Георги Цанков. Художественото оформление на корицата е дело на Огнян Илиев. 

Снимки – evropaworld.eu, личен ФБ профил на Гергина Дворецка

Гергина Дворецка гостува в "Артефир" със своя нов сборник с разкази „Островът Уикенд“. Чуйте разговора от звуковия файл.

Чуйте повече в звуковия файл.

Гергина Дворецка е поетеса, авторка на разкази и романи и журналистка. Родена е в София. Завършила е софийската 9-а френска гимназия и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Изучавала е полски език в Полския институт в София, както и в летните школи за чужденци на Варшавския университет и университета „Мария Кюри-Склодовска” в Люблин. Дълги години работи в Българското национално радио, където е автор и водещ на младежки, културни, исторически предавания. През 1990 г. създава първото в българския национален ефир предаване за евроинтеграция „Младежта среща Европа“, което впоследствие се нарича „Европейски проекти“ и накрая – „Европа без граници“ и се излъчва близо четвърт век по програма „Христо Ботев“. За радиопредаванията си Гергина Дворецка е отличена с юбилеен медал „1300 г. България“, с награди от Делегацията на Европейската комисия в България, и др. За популяризиране на френската култура през 2006 г. става кавалер на ордена на Академичните палми – третото по значимост държавно отличие на Франция. Създател и главен редактор на сайта www.evropaworld.eu, който на 12 март 2021 г. навърши 6 години. През 2016 г. получава наградата „Златно перо“ на СБЖ.

Поради дългогодишната си работа в БНР Гергина Дворецка е по-известна като журналистка, отколкото като поетеса и писателка, но пише стихове още от ученическите си години. През 70-те и 80-те години тя е едно от най-популярните млади имена в българската поезия. Публикувала е във в. „Средношколско знаме“, сп. „Родна реч“, в. „Пулс“, в. „Литературен фронт“, в. „Стършел“, сп. „Пламък“ и др. Нейни стихове са използвани като текстове за песни на Лили Иванова, Асен Гаргов, Тони Димитрова, Асен Масларски и други известни певци.

Първата й поетична книга „Понякога е обич“ излиза в сборника „Петима млади поети“ в издателство „Народна младеж“ през 1978 г. Втората й книга със стихове „Човекът, когото си чакал“ е приета и включена в плановете на издателство „Христо Г. Данов“, но по неясни причини „отлежава“ девет години и излиза от печат през 1990 г.

Издала е още: стихосбирките „Шарени думи” (изд. „Литавра“, 1996 г.), „Сняг и нежност” – избрани стихове („Издателско ателие Аб”, 2007 г.), „Балада за птицата Феникс“ (изд. „Триада“, 2014 г.), както и книгите с проза „Славянско танго” (изд. „Книжен тигър“, 2009 г.), „Откриването на Дагоберта“ (Военно издателство, 2012 г.), романа „Искрено ваша“ (изд. „Персей“, 2016 г.).

Откъс от сборника с разкази „Островът Уикенд“ можете да прочетете в рубриката „Творби“ на сайта на фондация "Европа и светът".


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ганчо Ганчев, Теа Монева и Ева Данаилова

Истории за изкуство с добро начало и без край

Новият сезон на „Заедно след полунощ“ започва с разказ за хубавото начало, което предопределя пътя напред. Някои го наричат късмет, други са сигурни, че зад него стои талант. Героите в това издание на „Свободни съчинения“ по всяка вероятност притежават и двете. Това са актрисата и режисьор Ева Данаилова, поетесата Теа Монева, директно от Мюнхен,..

публикувано на 17.09.21 в 18:23

Между Йом Кипур и Сукот – Израел празнува с фестивали, поезия и артисти

Eвреите у нас и по света вече посрещнаха Новата 5782 година и си пожелаха „добра и сладка година“. В молитвата за Рош А Шана („Главата на годината“) се казва: „Това е денят на началото на делата ти и на памет за първия ден“. Традиция е молещите се да бъдат вписани и в „Книгата на живота“. На 15 септември тази година настъпи Йом Кипур – денят, в..

публикувано на 17.09.21 в 16:09

Фестивалът „Панаир на куклите“ ще бъде закрит на 19-ти септември

Проведе се 11-ият Международен фестивал на уличното и куклено изкуство – „Панаир на куклите“ на сцената на кукления театър в София. С тазгодишното издание се отбелязват и 75 години от първото изиграно представление там. За първи път фестивалът има и специално подготвена, онлайн програма, която дава възможност представленията да бъдат видени в рамките..

публикувано на 17.09.21 в 14:23
Катя Зографова

Любимите места на писателите

В Деня на София с поглед към любимите места на писателите и поетите в София. Три са историческите кафенета, които са събирали мислите и идеите на литературна София, и в които са се раждали вдъхновения и творби. Само едно от тях е запазено и до днес и това е кафенето до Народния театър. Също така малко известен факт, че Вазов е наричал планината Витоша..

публикувано на 17.09.21 в 12:40

Изложба за зараждането на рейв музиката в България се открива в Студентския дом

Ретроспективната изложба "Български Рейв Архив" се открива на 22 септември от 19:00 ч. в Националния студентски дом в София и е отворена за посетители до 29 септември. Проектът Bulgarian Rave Archive (BRA) представя интерактивна мултижанрова изложба, посветена на зараждането на електронната музикална сцена в България от края на 90-те..

публикувано на 17.09.21 в 10:21