Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Панорамата на 13-вековна България – спомен за художника Димитър Гюдженов

„Цар Симеон Велики пред Цариград“ – 1927 г., картина от Димитър Гюдженов
Снимка: БНР - архив

С ретроспективна изложба „Димитър Гюдженов (1891-1979)“ Градската художествена галерия - Стара Загора отбелязва 130 години от рождението на живописеца, изградил чрез своите платна вълнуваща образна панорама на историята на 13-вековна България.

„Цар Симеон Велики“ – Димитър ГюдженовКартините му оформят визуалната представа на поколения българи за историята и бита на нашия народ. Още през 1925 година Сирак Скитник казва за платната на Гюдженов: „Те са възвръщане на нашата историческа живопис. Педагогът, учителят ще видят в тях ценен помощник в работата си, а аз бих искал да видя събудения художествен интерес към миналото ни.“

Димитър Гюдженов, успял да илюстрира върху своето платно едни от най-забележителните събития в развитието и историята на нацията, чрез живописните си образи разкрива същностни характеристики за духа на българина. Такива са „Кубрат и синовете му“, „Цар Симеон Велики“. Интересът на Гюдженов към живописта се формира именно в ателието на баща му – Атанас Гюдженов, който има огромна роля в развитието на църковното изкуство в страната. Димитър Гюдженов става и преподавател в Художествената академия и оформя цяло ново направление в развитието на жанра. Изгражда почерка си и от обучението си при Фернан Кормон.

Колекцията включва живописни произведения от различни периоди в творчеството на художника и е събрана от фондовете на галериите от цяла България – Стара Загора, София, Бургас, Пловдив, Пазарджик, Сливен, Разград.

Експозицията се открива на 29 юли от 18 часа в Градската художествена галерия - Стара Загора

Повече за изложбата, за художествения стил и биографията на художника Димитър Гюдженов разказва Марин Добрев, директор на Градската художествена галерия - Стара Загора.

Снимки: Градската художествена галерия - Стара Загора
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Баладите на Гьоте в нов превод на Любомир Илиев

В своята рецензия за подкрепа на изданието „Балади“ от Йохан Волфганг фон Гьоте в превод на Любомир Илиев, Марин Бодаков пише: „Сравнението между предлаганите от Любомир Илиев за публикация 12 нови превода на Гьотевите балади и известните ни досега преводи е съкрушително – и в еднозначна полза на големия наш преводач, който още преди 40 години с..

публикувано на 16.09.21 в 17:22

75 години от рождението на Иван Методиев

Поетът е жив, ако поезията му се чете и в този смисъл Иван Методиев продължава да живее в своите стихотворения. В отдавнашно интервю беше казал, че „свободата в поезията се реализира на основата на разума и на възможността на човека да придава винаги нов смисъл на света, а може би и да надхвърля границите на самия свят. И в това е същинската свобода..

публикувано на 16.09.21 в 16:35

Лиляна Караджова среща другия във фотографските си серии

С две изложби участва фотографката Лиляна Караджова в пловдивските Национални есенни изложби 2021 с надслов „Прагове и белези“. Фотографските серии „Дребни престъпления“ и „Светли маски“ работят с лицата и действията на познати личности от българската артистична сцена. От снимките в „Светли маски“ ни гледат Весела Данчева и Иван Богданов, Медеа Янкова,..

публикувано на 16.09.21 в 15:10

„Да докоснеш хоризонта“ – изложба на Георги Донов

Галерията на Съюза на българските художници на „Шипка“ 6 представя юбилейната изложба на един от най-нестандартните български скулптори Георги Донов (60 години от рождението му). Включени са творби от различни периоди на неговото творчество от ранни студентски години до последни негови произведения, обединени от заглавието „Скулптура и рисунки“...

публикувано на 16.09.21 в 13:11

Историците и техният занаят

Рухването на Берлинската стена и разрушаването на стария комунистически свят след 1989 г., терористичната заплаха след 11 септември, финансовата криза от 2008 г, Арабската пролет през 2011 г., връщането на обявените за мъртви „големи разкази“, преди всичко религията – всички тези събития имат своите корени в близкото или далечно минало. Затова се..

публикувано на 16.09.21 в 11:05