Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Превръща ли се Витоша във “Витошка“ – как да разбираме планината

Снимка: БГНЕС

Трябва ли да се забрани достъпът на автомобили по планината и какво е състоянието на инфраструктурата на парк “Витоша“?

Темата коментира в “Нашият ден“ Йордан Рангелов, член на УС на „Сдружение за развитие на ски зона Витоша“:

“Достъпът на автомобили през празничните дни трябва да е силно ограничен. Поради недостатъчен градски транспорт хората се ориентират към автомобилите си, за да се качат в планината."


Лифтовете

"На какъвто и интервал да вървят автобусите няма да могат да поемат целия поток от хора, които искат да посетят планината. Продължавам да твърдя, че българската държава не се интересува от проблема с лифтовете. Или се интересува, колкото да се каже, че се работи по въпроса.

Непрекъснато обикаляме по различни институции с идеята да обясним нашето виждане за въжените линии, но засега не сме постигнали нищо. Има тотално разминаване между това, което според нас е полезно за хората, и желанието на държавата да направи нещо.

Изработихме предложение и становище за промени в Плана за управление на Витоша в точките, които според нас стопират развитието на въжените линии.

Категорично казваме, че не желаем да се строят хотели и жилищни комплекси на територията на парк “Витоша“, но искаме да се изградят необходимите спортни съоръжения  и помещения за съхраняване на техниката, която ги обслужва.

Срещнахме се с господин Здравко Здравков, който е главен архитект на София. Всички са запознати с това предложение – казват, да, добре, но реално не се прави нищо, за да се случи това.

Разговаряхме за всичките лифтове, които в близкото минало извеждаха хората в планината.

Тяхната идея е Княжевският лифт да бъде построен единствено и само в трасето, което ние го знаем. Изразихме нашето мнение, че това е лошо решение, защото, слизайки на Копитото, хората имат малки възможности."

Чуйте Йордан Рангелов в звуковия файл.

Симки:  БГНЕС, park-vitosha.org
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Искрен Кръстев: Полезният човек е щастлив

Той е инициатор и председател на българския офис Глобалния Предприемачески Мониторинг България (GEM) . След завръщането си в България през 2013 г. Искрен е активна част от родната предприемаческа общност, ментор на едни от най-големите програми за стартиращи и утвърждаващи се бизнеси. Преди да се завърне у нас ръководи успешно..

обновено на 17.09.21 в 15:03
Ивайло Мирчев

Да спрем да разчитаме на Вашингтон и Брюксел да ни решават проблемите

Народното събрание прие преместването на Бюрото за защита на свидетели и символично прие промените в Закона за съдебната власт на “Демократична България“ на първо четене. Малко по-късно на първо четене беше приет и проектът на Христо Иванов и депутати от ДБ, който предвижда закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура...

публикувано на 17.09.21 в 13:30
Асен Василев и Кирил Петков

Доц. Иво Инджов: Петков и Василев се прицелват центристки

Втори служебен кабинет и заявка за нов политически проект белязаха седмицата. Изминалите политически събития коментира в “Нашият ден“ доц. Иво Инджов , политолог и университетски преподавател. Проект на Кирил Петков и Асен Василев “Доколкото мога да преценя и при липса на някаква предизборна платформа, двамата се прицелват..

обновено на 17.09.21 в 11:19
Нели Рангелова

Нели Рангелова: Най-интересното танго в живота ми беше с Тодор Живков

Честитим на патерица рождения ден на една от най-обичаните родни певици - Нели Рангелова. Нели Рангелова е главен герой в “Нашият ден“ Празникът ми беше слънчев, защото и времето беше слънчево. Много обаждания и цветя. Лятото ми започна още май месец . 24 май бях в Силистра, в моя роден град Монтана, Оряхово. Попътувах, не мога..

публикувано на 17.09.21 в 10:21

Управляващата “Единна Русия“ се очертава като първа политическа сила

От 17-и до 19-и септември в Русия се провеждат избори.  Има събития, които са дългоочаквани, но така и не се случват. Такова е например сближаването между Русия и Беларус. Кореспондентът на БНР в Русия Ангел Григоров коментира в “Нашият ден“ ситуацията в страната. “Ситуацията в момента е спокойна. Рейтингът на управляващата партия..

публикувано на 17.09.21 в 08:55