Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пианистът Николай Лугански с романтичен рецитал във Вербие

Николай Лугански
Снимка: Marco Borggreve / nikolaylugansky.com

Лугански е роден в Москва на 26 април 1972. Родителите му са научни сътрудници – физик и химик. На 5-годишна възраст, преди още да знае нотите, синът им свири соната на Бетовен изцяло по слух. Завършва прочутото Централно музикално училище в Москва, а след това и Московската консерватория. Негови преподаватели са Татяна Кестнер, Татяна Николаева и Сергей Доренски. Понякога педагозите му възкликват: „Какво музикално и даровито дете с родители физик и химик, фантастично, великолепно!“

И наистина, великолепният Николай Лугански е носител на много отличия. Лауреат е на няколко престижни конкурса, например този на името на Бах в Лайпциг, където печели втора награда през 1988. Две години по-късно е отличен с втора награда и на конкурса „Сергей Рахманинов“ в Москва, а през 1994 отново е със сребърен медал, но от едно от най-престижните състезания в света – конкурса „Чайковски“ в руската столица.

За този пианист един от рецензентите на изданието New York Classical Review пише: „Подходът на Николай Лугански към работата е между крайностите на класическото величие и интензивната емоционалност”.

„В музиката няма отделен технически аспект. Невъзможно е да се свири просто наизуст, механично запаметявайки всяка нота. Свирите, свирите и изведнъж осъзнавате за какво става дума в музиката. Дори професионалният музикант изпитва чувство на недоумение, когато започне да учи нещо. След известно време той започва да свиква и да разбира за какво се отнася тази или онази музика, за какво музикално събитие става дума. И след това си спомня пиесата. Не отделни ноти, а  целия музикален сюжет” казва Николай Лугански

На 2 август от 2.00 часа в предаването „Рецитал“ на програма „Христо Ботев“ ще прозвучат Петият прелюд, опус 32 от Сергей Рахманинов, няколко пиеси от  цикъла „Години на странстване“ на Ференц Лист – „Годеж“ от Втората година – Италия, a след това „Фонтаните на вила д'Есте“ от Третата година и „Сонет 123-ти на Петрарка”, както и „Слънчева светлина“, опус 10 N:8 от Фредерик Шопен. Концертът ще завърши със сюита от балета „Ромео и Жулиета“ на Сергей Прокофиев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път в ефира – малко познатата опера на Амилкаре Понкиели „Литовците“

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“, на 25 септември от 22 часа, ще бъде излъчен запис, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. С концертното изпълнение на почти непознатата опера „Литовците“ от Амилкаре Понкиели е открит миналогодишният юбилеен сезон в Литовската национална филхармония във Вилнюс. С тази продукция на 5 септември..

публикувано на 25.09.21 в 07:55
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“

Започва фестивалът „Изкуството на барока“

За петнадесети път с гала концерт на 26 септември във Военния клуб в София започва фестивалът , който ще събере певци и инструменталисти, майстори в изпълнението на барокова музика. Първият концерт е по проект на „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“ и представя изпълнители от България,..

публикувано на 24.09.21 в 17:45
Катедралният площад в Мариенбург, 1 действие на „Литовците“ от Амилкаре Понкиели, 1874 г.

„Литовците“, опера в пролог и три действия от Амилкаре Понкиели

Музика: Амилкаре Понкиели Либрето: Антонио Гисланцони по историческата поема „Конрад Валенрод“ на Адам Мицкевич. Първо изпълнение: 7 март 1874 г. в Миланската Скала Място и време на действието: Литва, Мариенбург, XIV век Действащи лица: • Арнолдас или Арнолдо, литовски княз – баритон • Алдона, негова сестра – сопран • Валтерис или Валтер..

публикувано на 24.09.21 в 12:31
Красимира Стоянова, концерт от ММФ „Варненско лято“, диригент Георги Димитров

Концерт на Красимира Стоянова

На 20 август в рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ се състоя концерт на Красимира Стоянова с участието на симфоничния оркестър на държавна опера Варна бяха изпълнени. В летния театър, под диригентството на Георги Димитров бяха изпълнени арии и оркестрови фрагменти от „Аида“, „Отело“, „Силата на съдбата“ на Верди, „Палячи“ на..

публикувано на 24.09.21 в 08:21

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25