Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Весислава Танчева: Кой ще гарантира, че мръсните пари ще бъдат извадени

| обновено на 31.07.21 в 14:09
Весислава Танчева
Снимка: БГНЕС

За комуникационните грешки в новия парламент и какво се счупи или винаги е било счупено в опита за преговори между „Има такъв народ“ (ИТН), „Демократична България“ (ДБ) и останалите политически партии, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Весислава Танчева, специалистът по комуникации.

Конфликтът между ИТН и „Демократична България“ (ДБ)

„За мен няма случайни съвпадения, защото комуникационни събития с този мащаб не възникват самостоятелно. Те обикновено са планирани. Все пак, говорим за бъдещо правителство. Ако докато изграждаме бъдещото правителство, си позволяваме спонтанно възникнали неща да провалят толкова важно нещо. Наричам това масирана, организирана атака, защото станах свидетел на няколко заглавия, преповторени през определени медии, свързани с доскорошния депутат Дилян Пеевски и групировката около него. Тези заглавия обобщено звучаха така: „Доган оттегля доверието от ИТН“ и това се случи още в началото на седмицата, преди конфликта в НС. Днес почти не ги откривам, значи, въпросът е бил те да бъдат видени от тези, които водят преговорите. След това в линията на събитията Йордан Цонев, депутат от ДПС каза пред „Нова телевизия“, че ДПС няма да подкрепят кабинет с министри от служебното правителство и дори бяха посочени имената на Кирил Петков и Асен Василев. А защо точно те, може лесно да се досетим, защото те сякаш засегнаха някакви интереси на ДПС – Асен Василев разшири списъка по „Магнитски“, а Кирил Петков посегна на най-милото им – ББР, която оказа се е разпределяла тежки милиарди към свързани лица с Дилян Пеевски. Забавното е, че в конфликта между ДПС и двамата министри на служебния кабинет ИТН зае страната на ДПС. Защото ИТН проведе публична атака срещу тези министри и то без да е потвърдена информацията, която изнесоха за него. Познавайки как действат манипулативните центрове в страната, това едва ли е само невежество от страна на ИТН. И не се учудвам, че ДПС и ГЕРБ им пляскаха в пленарната зала, защото тази политическа декларация на Тошко Йорданов прекрати всякакъв шанс за преговори на ИТН с ДБ и „Изправи се. Ние идваме“.

Плаващите мнозинства

„Каквито и министри да излъчи ИТН, винаги ще стои въпросът дали тези министри ще се опитат да върнат кредитите от ББР, дали ще успеят да разкрият сивите пари в икономиката. И тези министри ще трябва да работят с парламентарните комисии и ще са зависими именно от плаващите мнозинства. А ние знаме, че ДПС плуван най-добре в плаващите мнозинства.“

Преговорите

Преговорите не са някаква седянка, в която пием по едно кафе и си говорим кой какво иска да се направи. Преговорите трябва да завършват с подписано споразумение, но ние видяхме, че ИТН не искат да подписват никакви споразумения. Без споразумение обаче, кой ще гарантира, че започналата стратегия от двамата министри на служения кабинет, която е харесвана от над 60% от обществото ще бъде продължена – че мръсните пари е бъдат извадени, че хранилката на ДПС и ГЕРБ ще бъде изпразнена. Споразумение е необходимо, защото думата на политиците не тежи в България. С коя мечка са седнали мед да ядат от ИТН? Защото да си припомним, че Христо Иванов е все още единственият министър, който напусна управлението, в което „Реформаторския блок“ беше коалиционен партньор с подписано споразумение между тях и ГЕРБ и въпреки това, споразумението, което бяха подписали не беше изпълнено. Пак казвам – подписано споразумение. А сега от ИТН искат подкрепа на една стисната ръка и едни честни очи.“

Проблемът с понятието „коалиция“

„Трудно е да се повярва и на такива понятия като „политика“ в една страна, в която хората вярват, че се управлява задкулисно. Тук ни трябват ясни политически лица, които да имат ясни политически цели. Но в партии като ИТН и ГЕРБ не могат да бъдат открити ясно формулирани цели, защото те нямат ясно политическо лице, защото не могат да бъдат определени ясно в политическата координатна система. Къде се намират те – в ляво или в дясно?“

Целия разговор за това какво са системни партии и какво трябва да е поведението на медиите в кризисни ситуации като тази, чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Работен момент по филма „Животът си тече тихо“. Режисьорът Бинка Желязкова и сценаристът Христо Ганев (човекът с шапката).

Отиде си кинотворецът Христо Ганев

На 97 години почина големият български сценарист и режисьор Христо Ганев, който стои зад някои от най-знаковите филми на българското кино –  „А бяхме млади“, „Голямото нощно къпане“, „Животът си тече тихо“, „Нощем по покривите“, създадени в творческо партньорство с неговата съпруга режисьорката Бинка Желязкова. Пламенен комунист преди 9 септември..

публикувано на 27.09.21 в 14:30

Димитър А. Ценов – вторият по големина дарител в българското образование

Едно от най-големите дарения в българското образование, направено през 1912 г., е на българския предприемач Димитър А. Ценов. Това е дарението от 5 млн. златни лева за създаване на висше икономическо училище по германски образец в родния му град – бъдещата Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов “. Неговото дарение е второто по големина за..

публикувано на 27.09.21 в 12:26
Минко Гечев

Минко Гечев: От Троян до лидерска позиция в Google

На 27-и септември е рожденият ден на информационния гигант Google, който празнува 23 години от създаването си. Минко Гечев е роден в Троян, завършва Факултета по информатика и математика в Софийския университет.  Съосновател и технически директор е на стартиращи компании. Печели два пъти наградата на президента “Джон Атанасов“...

публикувано на 27.09.21 в 11:01

Даниела Стоева: Българските туристи спасиха туристическия сезон

Какъв беше летният туристически сезон на 2021 г. за българските туроператори и какви са тенденциите за зимните ни курорти? Темата коментира в “Нашият ден“ Даниела Стоева , бивш зам.-министър на туризма в служебното правителство на Стефан Янев и собственик на туристическа агенция. “Не бива да бъде изпуснат нито един участник в целия..

обновено на 27.09.21 в 10:58
Старият град, Пловдив

Д-р Стефания Темелкова: Туристът иска да види

С какво едни градове са по-привлекателни от други? Как се изгражда туристически имидж на една държава и как се налагат брандове в туризма? Темите коментира в “Нашият ден“ д-р Стефания Темелкова , главен асистент в НБУ и преподавател по маркетингова комуникация. Как се изгражда национален брандинг ? “Отговорът ми е – трудно...

публикувано на 27.09.21 в 10:17