Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Димитър Вацов: Определена клика е успяла да си присвои държавата

| обновено на 31.07.21 в 20:40
проф. Димитър Вацов
Снимка: НБУ

Защо са подслушвани граждани, журналисти и политици и за какво говори, когато една държава използва такива методи за контрол, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ проф. Димитър Вацов, главен редактор на списание „Критика и хуманизъм“ и професор по философия в НБУ.

Кога една държава подслушва гражданите си

Във всяка демократична държава установяването на подслушване, каквото излиза и в България в момента, е може би върховият политически скандал. Подслушването е симптом, че определена клика е успяла да си присвои държавата за собствени нечестни цели. Това, освен че нарушава основни граждански права, нарушава и личното пространство на гражданите. Личното пространство са мислите на гражданите, те са си техни и когато държавата се намеси в този личен периметър, тя става тотална държава. Заради това и всички тоталитарни държави прибягват до техники на тотално проникване и унищожаване на частната сфера на личността. За съжаление това се случва и у нас.“

Аргументът „преврат“

Такъв аргумент е Путинска логика – всяка съпротива бива обявяване за посегателство срещу държавата. Но нещата са свързани. Разкритията, че у нас има злоупотреби с финансови средства, че няма прозрачни обществени поръчки, показва именно формирането на такава клика, която използва държавния ресурс за свои цели и облагодетелстване и не допуска никого в този свой периметър. Затова те мачкат всяка гражданска съпротива по всякакъв начин, а подслушването е един от начините. Точно както в Русия унищожават опозицията. Помните Навални и как всички протестиращи там бяха обявени за терористи. А у нас чрез подслушването се търсят компромати, които да поставят в подчинение всеки, който не е съгласен с властта.“

Прокуратурата

За съжаление у нас институциите са пленени. Прокуратурата отрича, че е имало подслушване. Бюрото за контрол на СРС-та е казало, че имало 2-3 случая, а министър Рашков казва, че може да покаже данни за десетки случаи. Този скандал трябва да бъде изкаран докрай, това ще е знак, че една система може да се прочисти. Македонците и румънците преминаха през този етап на пречистване. Ние сме едва в началото. Ако не се разплете този път, ще се разплете следващия път, защото, ако Слави Трифонов с неговата партия влезе в някакво съзаклятничество с ГЕРБ и ДПС, няма да се разплете, но това няма да трае дълго. Вече има събудено гражданско общество, то няма да го позволи.“

По какво си прилича дебатът за законното и незаконно подслушване с дебатите: „Имаше бой – нямаше бой на 2 септември 2020“; „Имаше нахлуване – нямаше нахлуване в Президентството“

Приличат си по опита фактите да бъдат скрити, дори и тези факти, които са излезли пред очите на хората. Това е стара властова тактика – да се отрича очевидното, за да се демотивират гражданите. Колкото до законността – законът не е панацея и не оправдава автоматично което и да е действие. През времето на комунизма ние имахме закони и съвсем законно ни управляваше комунистическата партия. Авторитарният режим си беше съвсем законен тогава. И в нацистка Германия се случва същото – всичко е съвсем законно според тогавашните закони на страната. Днес в Русия е същото – режимът е законен, според законите на Русия. 

Лошото е, че българското законодателство допуска такъв произвол. Защото един от ясните индикатори кой е органът, с който държавата упражнява терор върху своите граждани, е това, че Специализираният съд е издал над 70% от разрешенията за подслушване. Това е достатъчно, за да се види, че Специализираният съд е „бухалка“ за терор в ръцете на управляващите. Ето основанието да се иска Специализираният съд и Специализираната прокуратура да бъдат закрити, защото те са законна бухалка за нелегитимни действия на държавата. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свещенослужителите наследници на Светите апостоли

На 26 септември Църквата чества успението на любимия Христов ученик св. Йоан Богослов, роден във Витсаида – град, разположен на красивия бряг на Генисаpетското езеро. Св. Йоан Богослов ни остави Евангелието, три свои послания и Откровението или Апокалипсиса. В своите боговдъхновени творби св. Йоан издига преди всичко любовта – тази най-мощна стихия на..

публикувано на 26.09.21 в 09:05
Конференция

Журналистиката, която овластява гражданите

На 24 и 25 септември т.г. София бе домакин на значимо медийно събитие, което събра заедно водещи личности в световната разследваща журналистика. Под мотото „Нови хоризонти в журналистиката“ участниците в конференцията дискутираха, споделяха опита си и търсеха заедно нови пътища към това честната журналистика да се върне при хората. Дейвид МакДоналд ,..

публикувано на 26.09.21 в 08:05

Защо масовите залесявания невинаги са добри за дърветата

България е европейски лидер в защитата на стари гори с над 150 000 хектара гори във фаза на старост, което е около 6-7% от всички гори в страната ни. Девет общини поеха ангажимент за опазване на старите гори на териториите си – Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина, Пирдоп и Златица – вече пазят общо 1150..

публикувано на 25.09.21 в 08:30

В Кубрат – родния град на Лили Иванова

Град Кубрат е родния град на примата на българската естрада Лили Иванова. Той е трети по големина в областта след областния си център Разград и Исперих. Най-ранното писмено сведение за селището е от 1624 г. Според легендите то е създадено в началото на XV век. Тогава по тези земи господствал зъл и алчен владетел на име Еница. Той затворил всички кладенци..

публикувано на 25.09.21 в 07:55

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19