Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязваме Илинден по стар стил, пазете се от морето!

Снимка: Уикипедия

Днес отбелязваме Илинден, но по стар стил. Почитаме един от най-големите пророци – Илия.

Може би всички са чували едно от най-разпространените вярвания за целия ден, че морето взима жертви, затова трябва да сме много внимателни, ако сме там и влизаме във водата.


Традицията повелява да не се работи, защото така ще разсърдим пророка и той ще донесе бури, гръмотевици и градушки.

Едни от по-малко известните факти са свързани не толкова със самия ден, колкото с пророка.  Колкото и да изглежда странно не знаем какво е истинското му име. Не знаем и нищо за произхода и родословието му.

Елияху на еврейски означава – “Яхве е мой Бог“ . Има мнение, че пророкът приема това име по време на противопоставянето на жреците с идола Ваал.

Друг не толкова известен факт или факт, който сме склонни да забравим е, че той е взет жив на небето. Според Библията се появява огнена колесница, която го отнася.

Чуйте коментара в звуковия файл.


Снимки: БГНЕС, Уикипедия


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се изгражда умението да дебатираш

От десет години в България съществува Асоциация по дебати, която е насочена изключително към учениците от горните класове и младите. Те се обучават от треньори, научават се да изслушват опонентите си, да удържат своята теза, да поднасят и подготвят факти, да мислят бързо. „Качественият дебат е този, който не следва определен модел. Всички трябва..

публикувано на 16.09.21 в 14:18

Реконструкция в многофамилна сграда без експертно решение - имаме ли право

Какво се случва с конструкцията на многофамилни жилищни сгради, когато без експертно разрешение се събарят стени, усвояват балкони, преместват се врати и водопроводи? Колко закона се нарушават, извършват ли се проверки и къде се подават сигналите? Темата коментира в “Нашият ден“ Методи Андреев , строителен инженер. “Когато се..

публикувано на 16.09.21 в 11:49

Каква е ролята на програмата за развитие на бизнеса на “Иновации Норвегия“

Кои са програмите, които изпълнява България по Норвежкия механизъм и по механизма на Европейското икономическо пространство и в какво се състои програмата за развитие на бизнеса, която изпълнява агенция „Иновации Норвегия“? Темата коментира в “Нашият ден“ Калин Маринов от агенция „Иновации Норвегия“. „Механизмът на Европейското..

публикувано на 16.09.21 в 11:31

Мария Габриел: Стартъпите са движещата сила

Ден, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе своята годишна реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент в Стасбург. Тя постави акцент върху възстановяването на Европа от кризата с коронавируса . Върху това, което трябва да се направи за трайно възстановяване, осигуряващо ползи за всички...

публикувано на 16.09.21 в 11:25

Финанси, инвестиции и финтех - нова магистърска програма на СУ

Българските висши училища се променят - търсят все по-иновативни начини за преподаване, създават нови специалности, общуват и обменят опит с останалите страни в ЕС. Новата магистратура по финанси, инвестиции и финтех на Стопанския факултет на СУ. Темата коментира в “Нашият ден“ гл. ас. д-р Божидар Недев . “Миналата година..

публикувано на 16.09.21 в 09:12