Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Солен таратор и 330 мл бира могат да ни помогнат в жегите

Снимка: knowbox.bg

Как да си помогнем чрез хранене и подходящи течности в жегите?

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Теодора Хаджиева – Дърленска от Медицинския университет в София.

“Важно е наистина да си помогнем, защото жегите са големи и храната, като ключов фактор за здравето, може да помогне. В случая е важно да се поемат течности. Има една световна препоръка за всекидневен прием на 1,5 литра течности на ден. Най-уязвими са някои възрастови групи – възрастните хора и децата, те биха могли да приемат и повече от 1,5 литра на ден. Течностите включват не само вода, може и чайове, айрян, прясно приготвени сокове."

Газираните напитки

"Те не са препоръчителни, когато съдържат захар, но когато са с нискокалорийни подсладители биха могли да бъдат част от приема на течности, защото са диетични и ако човек няма някакъв проблем със стомашно-чревния тракт, може да ги приеме."

Бирата

"Бирата има своите полезни свойства, но да не забравяме, че тя носи и калории. Като диетолог не бих казала, че препоръчвам да се консумира бира като прием на течности. Калориите в бирата са различни спрямо различния вид бира. По-светлите са по-ниско калорични, на по-тъмните съответно калориите се повишават.

Световната здравна организация казва, че има един прием на бира, за който бихме могли да кажем, че е умерен и че не носи риск за здравето. Това е 330 мл бира. От това количество няма никакъв риск."


Кафе, чай и таратор

"Когато е горещо, не изключвам да се консумират топли напитки. По време на жегите, бих казала – пийте традиционната рецепта на айряна – със сол, защото с отделянето на пот губим и доста минерали, които запазваме чрез солта."


Кафето е натурален продукт. Даже има данни, че предпазва от остеопороза. До три кафета е позволено, ако човек е здрав.

Храненето

"Промените в храненето не трябва да са само в летния период. Важно е храненето да бъде регулярно – три-четири пъти дневно. Има много добри данни и за гладуването между 14-16 между последното и първото хранете. Много важен е индивидуалният подход."

Месо

"Препоръката за него е 2-3 пъти седмично дори при здрави хора. Когато говорим за хора със затлъстяване, месото трябва да не бъде тлъсто – пилешко, пуешко.

Рибата е много добър източник на Омега-3 мастни киселини. Лятото трябва да се консумират леки храни."

Физически натоварвания

"Задължително трябва да има дневна физическа активност. СЗО препоръчва поне 30 минути всеки ден да има някаква физическа активност."

Чуйте доц. Теодора Хаджиева - Дърленска в звуковия файл.

Снимка: knowbox.bg, bg.wikipedia.org, БНР
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо масовите залесявания невинаги са добри за дърветата

България е европейски лидер в защитата на стари гори с над 150 000 хектара гори във фаза на старост, което е около 6-7% от всички гори в страната ни. Девет общини поеха ангажимент за опазване на старите гори на териториите си – Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина, Пирдоп и Златица – вече пазят общо 1150..

публикувано на 25.09.21 в 08:30

В Кубрат – родния град на Лили Иванова

Град Кубрат е родния град на примата на българската естрада Лили Иванова. Той е трети по големина в областта след областния си център Разград и Исперих. Най-ранното писмено сведение за селището е от 1624 г. Според легендите то е създадено в началото на XV век. Тогава по тези земи господствал зъл и алчен владетел на име Еница. Той затворил всички кладенци..

публикувано на 25.09.21 в 07:55

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19

Български ориентировач спасява полски колега на световното първенство в Турция

Младият български състезател по ориентиране Николай Недков прекрати участието си в световното първенство, за да спаси живота на състезател от Полша. Всичко това се случва в последния ден на състезанието. "Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей." – така Полската федерация по ориентиране..

публикувано на 24.09.21 в 11:59

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици? Темата коментира в “Законът и Темида“ Георги Апостолов , координатор на Център за безопасен интернет...

публикувано на 24.09.21 в 11:53