Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Науката като игра и играта като наука – как се преподава атрактивно астрономия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да заобичаш астрономията или науката като игра. Как се преподават физика и астрономия атрактивно, така че учениците да искат да имат и домашни задачи?

Темата коментира в “Нашият ден“ Никола Каравасилев, който подготвя и олимпийските отбори по физика и астрономия и преподава в едно средно училище в София. Неговата мисия е да увлича децата в различни научни дисциплини, превръщайки науката в игра и играта в наука.

“В нашето училище преподаваме науката по един изключително интересен и увлекателен начин. Всеки път учениците правят някакво практическо занимание. Всичко преминава през това  да видят това, което изучаваме, като опит и експеримент да го прекарат през ръцете си. Като в никакъв случай от това не страда сериозността на изучаването на научния материал.

Това училище е сбъдната мечта и на мен, и на много мои колеги. Такова училище липсваше в България."


Как преминават часовете

"Често ме питат как успявам да преподавам астрономия на малки ученици, които нищо не знаят. Истината е, че те знаят. Много от децата при нас преди това са чели някакви книжки, гледали са образователни филмчета.

Обикновено започвам с предварително подготвена презентация – снимки на обектите, някакво интересно видео, след което се преминава към дискусия.

Поставя се задача изработването на някакъв проект например на тема – планетата Марс или Юпитер. Често тези задачи се поставят дори като домашни работи.

Случи ми се веднъж един от нашите второкласници дойде и ме попита за домашна работа, защото ще му бъде скучно през уикенда."


Какво пречи да се преподава физика и астрономия по този начин

"Че има проблем с материалната база – има. Правят се постъпки в посока на решаването на неговото решаване от страна на Министерството. Има и друго нещо, твърде често самите учители не са достатъчно мотивирани."

Чуйте Никола Каравасилев в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, santabanta.com
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19

Български ориентировач спасява полски колега на световното първенство в Турция

Младият български състезател по ориентиране Николай Недков прекрати участието си в световното първенство, за да спаси живота на състезател от Полша. Всичко това се случва в последния ден на състезанието. "Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей." – така Полската федерация по ориентиране..

публикувано на 24.09.21 в 11:59

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици? Темата коментира в “Законът и Темида“ Георги Апостолов , координатор на Център за безопасен интернет...

публикувано на 24.09.21 в 11:53
Асен Василев и Кирил Петков

Общите консултации на ДБ, ИБНИ и ПП са положителната новина на седмицата

“Това, което можем да отчетем като положителен факт, е, че ДБ, ИБНИ и ПП все пак ще проведат консултациите следващата седмица относно общата им програма и приоритети , които ще реализират евентуално в управлението в бъдещия парламент“ – каза в предаването “Нашият ден“ на БНР политологът Калоян Велчев и допълни: “Това показва малко..

обновено на 24.09.21 в 11:46

Антон Иванов: Очаквам запазване на цените на ел. енергията през зимата

Каква е ситуацията на свободния пазар на елекроенергия у нас, докъде ще стигне увеличаването на цената на тока? Във вчерашния ден служители на Национална агенция държавна сигурност са изискали информация от Комисията за енергийно и водно регулиране и от Българската независима енергийна борса. Най-вероятно става дума за документи, свързани..

обновено на 24.09.21 в 10:23