Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Науката като игра и играта като наука – как се преподава атрактивно астрономия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да заобичаш астрономията или науката като игра. Как се преподават физика и астрономия атрактивно, така че учениците да искат да имат и домашни задачи?

Темата коментира в “Нашият ден“ Никола Каравасилев, който подготвя и олимпийските отбори по физика и астрономия и преподава в едно средно училище в София. Неговата мисия е да увлича децата в различни научни дисциплини, превръщайки науката в игра и играта в наука.

“В нашето училище преподаваме науката по един изключително интересен и увлекателен начин. Всеки път учениците правят някакво практическо занимание. Всичко преминава през това  да видят това, което изучаваме, като опит и експеримент да го прекарат през ръцете си. Като в никакъв случай от това не страда сериозността на изучаването на научния материал.

Това училище е сбъдната мечта и на мен, и на много мои колеги. Такова училище липсваше в България."


Как преминават часовете

"Често ме питат как успявам да преподавам астрономия на малки ученици, които нищо не знаят. Истината е, че те знаят. Много от децата при нас преди това са чели някакви книжки, гледали са образователни филмчета.

Обикновено започвам с предварително подготвена презентация – снимки на обектите, някакво интересно видео, след което се преминава към дискусия.

Поставя се задача изработването на някакъв проект например на тема – планетата Марс или Юпитер. Често тези задачи се поставят дори като домашни работи.

Случи ми се веднъж един от нашите второкласници дойде и ме попита за домашна работа, защото ще му бъде скучно през уикенда."


Какво пречи да се преподава физика и астрономия по този начин

"Че има проблем с материалната база – има. Правят се постъпки в посока на решаването на неговото решаване от страна на Министерството. Има и друго нещо, твърде често самите учители не са достатъчно мотивирани."

Чуйте Никола Каравасилев в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, santabanta.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо ни боли глава, когато прекалим с червено вино?

В най-новото издание на рубриката "Науката не спи" Никола Кереков разглежда едно от мистериите на алкохолната интоксикация – защо след изпиване на прекалено много червено вино се появява главоболие. В интервю за "Нашият ден" той споделя своите знания по въпроса. Алкохолната интоксикация често е придружена от неприятни симптоми, включително..

обновено на 16.04.24 в 13:36

Международна конференция обсъжда прилагането на Европейския план за електроенергийните мрежи

Брюксел е домакин на 15-ата годишна конференция на Инициативата за възобновяеми енергийни мрежи (Renewables Grid Initiative) на тема "Енергия и солидарност: Въвеждане в действие на Европейския план за мрежите" . Конференцията обсъжда как европейската мрежа може да бъде изградена навреме, спазвайки принципите за опазване на природата, и като..

публикувано на 16.04.24 в 11:52

Стефан Цанев: Дължа на книгите това, което съм

През последната седмица театралният свят на София се оживи с премиерата на новата пиеса на Стефан Цанев "Мистерия с кон". Творбата разкрива абсурдната природа на нашето ежедневие, където мечтите изчезват, спомените се изпаряват, а историите бързо се забравят.  В интервюто за "Нашият ден" Цанев сподели мнението си за съвременната общност и..

обновено на 16.04.24 в 10:21
Никола Николов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Никола Николов, който разказва за художничката Лика Янко

Евангелия Грабова е истинското име на художничката Лика Янко. Тя е родена в София на 19 март 1928 в семейство на албански бежанци. Учи във Френския колеж в София, където за първи път се запознава с творчеството на художници като Сезан, Гоген и Ван Гог. По-късно те оказват силно влияние върху нейното творчеството. През 1946 г. Лика Янко постъпва в..

публикувано на 16.04.24 в 09:38

Онлайн медии и аудитория – трикове за привличане на внимание

Среди разнообразието на медийните платформи се издигат онлайн медиите като особено важен сектор на съвременната медийна сцена. Катерина Войнова, преподавател в Катедрата по български език на СУ "Св. Климент Охридски" и автор на книгата "Жанрови и стилистични особености на онлайн медиите", споделя своите наблюдения относно езиковите особености и..

публикувано на 16.04.24 в 09:23