Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Брестовица се открива първият събор на лозарите в България

Снимка: БНР

На 6 август в село Брестовица се открива първият събор на лозарите в България.

Повече за събитието разказва Ивана Мурджева в “Нашият ден“.

“Това действително е първият лозарски събор, който се провежда в България. Започва на 6 август, датата не е случайна.

Това е големият празник Преображение, който е пряко свързан с лозарите, тъй като по една стара традиция именно на този празник се освещава гроздето и символично се дава началото на гроздобера.

Организатор на празника е Националното сдружение на българските лозари, една съвсем нова организация, сформирана в началото на тази година.


Тя си поставя много амбициозни цели – възраждане на лозарството в смисъл на заемане на полагащото му се място на водещ земеделски сектор и лозарите отново да станат тази обединена и задружна общност, която са били.

Съборът ще бъде организиран по начин, който да покаже на всички гости и участници в него, че сдружаването и формирането на обши цели и тяхното постигане е възможна кауза.

Чуйте Ивана Мурджева в звуковия файл.

Снимки: БНР, Община Бяла
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Работен момент по филма „Животът си тече тихо“. Режисьорът Бинка Желязкова и сценаристът Христо Ганев (човекът с шапката).

Отиде си кинотворецът Христо Ганев

На 97 години почина големият български сценарист и режисьор Христо Ганев, който стои зад някои от най-знаковите филми на българското кино –  „А бяхме млади“, „Голямото нощно къпане“, „Животът си тече тихо“, „Нощем по покривите“, създадени в творческо партньорство с неговата съпруга режисьорката Бинка Желязкова. Пламенен комунист преди 9 септември..

публикувано на 27.09.21 в 14:30

Димитър А. Ценов – вторият по големина дарител в българското образование

Едно от най-големите дарения в българското образование, направено през 1912 г., е на българския предприемач Димитър А. Ценов. Това е дарението от 5 млн. златни лева за създаване на висше икономическо училище по германски образец в родния му град – бъдещата Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов “. Неговото дарение е второто по големина за..

публикувано на 27.09.21 в 12:26
Минко Гечев

Минко Гечев: От Троян до лидерска позиция в Google

На 27-и септември е рожденият ден на информационния гигант Google, който празнува 23 години от създаването си. Минко Гечев е роден в Троян, завършва Факултета по информатика и математика в Софийския университет.  Съосновател и технически директор е на стартиращи компании. Печели два пъти наградата на президента “Джон Атанасов“...

публикувано на 27.09.21 в 11:01

Даниела Стоева: Българските туристи спасиха туристическия сезон

Какъв беше летният туристически сезон на 2021 г. за българските туроператори и какви са тенденциите за зимните ни курорти? Темата коментира в “Нашият ден“ Даниела Стоева , бивш зам.-министър на туризма в служебното правителство на Стефан Янев и собственик на туристическа агенция. “Не бива да бъде изпуснат нито един участник в целия..

обновено на 27.09.21 в 10:58
Старият град, Пловдив

Д-р Стефания Темелкова: Туристът иска да види

С какво едни градове са по-привлекателни от други? Как се изгражда туристически имидж на една държава и как се налагат брандове в туризма? Темите коментира в “Нашият ден“ д-р Стефания Темелкова , главен асистент в НБУ и преподавател по маркетингова комуникация. Как се изгражда национален брандинг ? “Отговорът ми е – трудно...

публикувано на 27.09.21 в 10:17