Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парадоксът на зачеването

Снимка: pixabay

В популярната литература се говори за "чудото на зачатието" и от гледна точка на имунологията бременността е парадокс.

Тялото на майката не отхвърля "чуждия организъм", който съдържа 50% генетична информация от бащата, но човекът всъщност има ниска успеваемост в размножаването и едва една трета от случаите на оплождане стигат до износена бременност.

Причините за отхвърлянето на плода се коренят най-често в ранните фази на бременността. Какво се случва тогава, се опитва да разбере екипът на доц. д-р Таня Димова в Института по Биология и имунология на размножаването „Акад. Кирил Братанов".

Доц. Димова и екипът ѝ: д-р Марина Александрова – постдок, Диана Манчорова – докторант, д-р Ивайло Вангелов и лаборант Вера Пешева, са първите, които работят с 3D модели в имунологията. Те създават ембрио-сурогати и с тяхна помощ се опитват да открият причините за липса на имплантация в ранните фази на бременността.

Доц. Димова разказва и за плацентобиома – сборът на специфичните организми, които "населяват" плацентата, както и явлението "цезаризъм", свързано с високия брой раждания с Цезарово сечение у нас.

Снимки – Pixabay

Чуйте повече от звуковия файл.

Доц. д-р Таня Димова е част от Института по биология и имунология на размножаването към Българската академия на науките. Тя е ръководител на проекти, финансирани от Фонд научни изследвания, и работи в сътрудничество с акушер-гинеколози от Университетска болница „Майчин дом“ и микробиолози от Института по микробиология към БАН.

Доц. Димова работи и в непрекъсната колаборация с учени от чужбина с Института по медицинска имунология в Белгия, със специалисти по клинична имунология в Швеция и с Dr Mor от Департамента по гинекология, акушерство и репродуктивни науки на университета Йейл. Тя е била Фулбрайтов стипендиант в университета Йейл, където е разработвала ин витро модели за имунологично отхвърляне на фетуса.

В момента доц. Димова и нейната група работят по проект, финансиран по Национална научна програма ВИХРЕН за създаване и валидиране на 3D модели за проучване на взаимодействията между ембриона и майчините имунни клетки при (не)успешната имплантация при жената.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радослав Балкански: Без математиката и точните науки няма да има развитие

Със златен медал, 3 сребърни и 3 бронзови медала, и звезда на Азия по математика приключи поредното участие на България в откритото първенство на Азия по математика, което се проведе в Сеул, Южна Корея, и приключи в края на юли.  До финала се класираха 1600 ученици от Азербайджан, Бразилия, България, Виетнам, Индонезия, Индия, Казахстан,..

публикувано на 09.08.24 в 17:30

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини: Епизод 3 - Жените, един извървян път

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 09.08.24 в 16:05

Уникалният странджански манов мед е с невероятни качества

Странджанският манов мед се добива в старите дъбови гори на Странджа планина, разказва Димитър Станчев, производител от с. Индже войвода. Разположена на кръстопът между Европа и Азия, Странджа е заобиколена от Черно море, Егейско море и Мраморно море и това са много благоприятни условия за производство на уникалния манов мед, допълва той...

публикувано на 09.08.24 в 10:59
барон Пиер дьо Кубертен

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини“: Епизод 2 - Ново начало

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 08.08.24 в 11:00

Влакче сервира бира и ястия в пражки ресторант

Мине не мине време и любимата гостенка в "Покана за пътуване" – Алис Димишева вземе, че посети някоя страна за първи път. И е логично да дойде и да разкаже. Когато за първи път сподели впечатленията си от Париж, младата дама бе още ученичка от английската гимназия в София. Днес е вече второкурсничка по българска филология в Софийския..

публикувано на 07.08.24 в 16:35