Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тошко Йорданов: "Дневник" се приравниха до „ПИК“ и „Блиц“ – вадеха чатове (фалшиви) на Момчил Иванов

Има ли атака на "Икономедия" срещу "Има такъв народ"

Велислава Попова: ИТН изведнъж влязоха в реториката на предишното правителство, което искаха "да изчегъртат"

| обновено на 13.08.21 в 16:21
Снимка: pixabay

Какво предизвика кризата на недоверие в българския политически живот и дневния ред на гражданите – липсата на факти, „тричането“ на медиите, откровените лъжи в публичното пространство или приликите на кандидат-управниците с минали управления на страната?

Тази седмица пред „bTV“ Тошко Йорданов каза, че във в. „Дневник“ са публикували чатове на кандидата на "Има такъв народ" за правосъден министър Момчил Иванов с негова студентка.

Екипът на „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ разговаря със Станислав Балабанов и Тошко Йорданов от "Има такъв народ" в НС по въпроса защо са изгубили доверието си към "Икономедия" и изданията "Капитал" и "Дневник". Тошко Йорданов повтори твърдението си, че изданията на „Икономедия“ са жълто-кафяви и работят по подобие на „ПИК“ и „Блиц“ със същия аргумент.

Станислав Балабанов отговаря така:

"Тяхната медийна атака не е тайна за всички откога тече, особено след прочетената декларация от Христо Иванов от трибуната на Народното събрание. Стана ясно, че нещо не е наред там – в позицията на Христо Иванов, в позицията на конкретна група информационни сайтове. Просто е ясно, то не е тайна... Аз не съм ги нарекъл "кафяви медии", но те използват внушения и чрез внушения се опитват да атакуват неоснователно "Има такъв народ". Ситуацията вече е доста различна заради Демократична България и „Изправи се БГ! Ние идваме“, може би вече трябва да се прекръстят на "Ние си отиваме", защото те не са партии на протеста, а партии на интереса."

А Тошко Йорданов – така:

"Защото се приравниха до „ПИК“ и „Блиц“ – вадеха чатове (фалшиви) на Момчил (Иванов – бел.ред.) с някаква дама, която, на всичкото отгоре, каза след това, че това не е вярно. Момичето опроверга всичко, което излезе. Но не видях това нещо в тези медии. Просто станаха жълти медии... какво да направя... Питайте Иво Прокопиев защо е тази атака." 

Предаването "Мрежата" естествено потърси коментара и на главната редакторка на в. „Дневник“ Велислава Попова.

Публикували ли са „Дневник“ въпросните чатове, които злепоставят Момчил Иванов и негова студентка

"Не се откриват в "Дневник" такива чатове, защото не сме ги публикували. Ако г-н Балабанов и г-н Йорданов бяха чели "Дневник", щяха да установят това. Възможно е, вече като политици, някой от екипа им да ги е заблудил. Ние не сме публикували тези чатове – дори не сме се занимавали с тяхното опровергаване

Занимахме се с два други статуса на тогава номинирания за правосъден министър – единият се четеше като обиди към Демократична България – трябваше да бъде изяснено той казвал ли го е или не. Имаше един друг статус, който се разпространяваше във Фейсбук, пак представен от негово име, в който обиждаше "Дневник", "Капитал" и "Свободна Европа". И двата статуса ги проверихме през него. Наш репортер отиде, зададе въпроси и едва след като имахме неговия отговор, въобще публикувахме информация за това. Правя това уточнение, защото ми се струва много важно заради социалните медии, които се превърнаха в най-бързия начин на политици и на всички да изразяват позицията си. Всичко става много бързо. Много често медии, издания бързат да публикуват нещо, преди то да е проверено докрай. 

Ние обикновено се опитваме, докато не проверим нещо, в което има съмнение в източника и достоверността, дори да се забавим, да сме го проверили. Случаят с г-н Момчил Иванов беше точно такъв. Ние се забавихме в представянето на тази информация, докато нямахме неговото обяснение. Смятам, че се отнесохме много коректно към твърденията на "Има такъв народ".

Това, което повече ме притеснява в чутото от г-н Балабанов и г-н Йорданов и сега пред вашето предаване, че те говорят за някаква атака на медия. "Дневник" прави най-ключовите неща, които се правят в журналистиката. Задаваме въпроси и често не получаваме отговори. Проверяваме факти и когато смятаме, че нещо е важно и касае обществения интерес, решаваме да го напишем. Не знам защо те обвързват тези атаки с декларации на Демократична България и т.н. Ще добавя само, че те ни обвиниха публично и в кулоарите, че сме разпространявали някакви внушения за техния друг кандидат за вътрешен министър Петър Илиев. 

По случая за Петър Илиев и сигнала за това, че той е копирал неправомерно отчасти чужд научен труд, ние получихме сигнала още когато той беше първоначално номиниран за правосъден министър в първия кабинет с премиер Николай Василев. И работихме по проверката на тези факти – доста усърдно и упорито – трима души (двама от "Дневник" и един от "Капитал"). Когато се заговори, че Петър Илиев е евентуална номинация за премиер, започнаха да се появяват твърдения в социалните мрежи различни твърдения. Аз не вярвах, че той ще бъде сред номинираните отново, защото много се коментираше в професионалните среди – имаше ясни доказателства (ние с очите си видяхме дисертацията), че това е факт. Успяхме да намерим книгата на Петър Илиев. Също така четохме дисертацията на доц. Киселова. Докато не сверихме всичко, ние не публикувахме нищо. "Само факти", както призоваваше Слави Трифонов, затова и разследването за Петър Илиев се наричаше "Само факти – копирал ли е Петър Илиев от чужд научен труд"

По никой от кандидатите не сме се позволявали като медия да правим лични оценки или да използваме чути неща от различни хора в политическото пространство. Това, което силно ме притеснява, е че в момента сме в ситуация, в която чуваме хора на висши публични длъжности, от трибуната на парламента, да си разменят думи, които не би следвало да чуваме дори в някакъв спор на улицата... Този публичен език влияе на всичките взаимоотношения в обществото. А това е много опасно."

Как си обяснявате това недоволство към "Дневник" от страна на "Има такъв народ"

"Не знам. Притеснително ми звучи, че ИТН изведнъж влязоха в реториката на предишното правителство, което искаха "да изчегъртат". Такъв тип твърдения сме виждали в тези медии, които Тошко Йорданов нарича "жълто-кафяви". Нямам ясно обяснение защо ИТН влезнаха в това. Ние винаги сме отнасяли към предаването и към публиката им, отразявали сме ги, гостували сме им. И сега ги отразяваме – техните позиции, това може да се види в "Дневник". Не искам да го приема като свръхцеленасочена атака към една от малкото медии, които искат да останат и критични и аналитични към новата политическа конфигурация. 

Бих попитала тях двамата (Йорданов и Балабанов – бел.ред.), като колеги журналисти, ако те би трябвало да отразяват ситуацията в "Шоуто на Слави", какво ли щяхме да чуем от тях?"

Чуйте повече от звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас започна първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

В Бургас започва първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence – IOAI), което ще продължи до 15 август. Това новаторско събитие предоставя уникалната възможност на ученици от цял свят да съчетаят традиционния научен подход с най-новите постижения в областта на изкуствения..

обновено на 09.08.24 в 11:08
Мая Зухди

Мая Зухди: Най-ценното в България е свободата

Мая Зухди е жена с необикновена история, която съчетава културите на две държави в своя живот и страстта си към кулинарията. Родена в Дамаск, Сирия, тя прекарва първите 23 години от живота си там, растейки в смесено семейство, в което се съчетават български и сирийски корени. Решението ѝ да напусне родината си и да се премести в България бележи..

обновено на 09.08.24 в 10:09

Панагюрското златно съкровище отново е в родния си дом

От 9 август до 10 септември 2024 г. жителите и гостите на град Панагюрище отново ще имат възможността да се насладят на оригинала на Панагюрското златно съкровище. Това събитие, което е особено значимо за културния живот на града, ще покаже деветте съда от тракийския сервиз в тяхната пълна слава в залата-трезор на Историческия музей в Панагюрище...

обновено на 09.08.24 в 09:19

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05

Награди за предприемачество: Кои са новите герои на България?

Българската предприемаческа асоциация организира първото издание на "Hall of Fame – Зала на славата на българските предприемачи" на 11 ноември тази година. Целта на събитието е всяка година да отличава човек от екосистемата на стартъпите на база успеха, който е постигнал, и влиянието, което има за развитието на предприемаческата среда и..

обновено на 08.08.24 в 10:34