Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Влаева свири Панчо Владегиров в нов диск

Световноизвестната звукозаписна компания „Hypеrion“ издаде диск с ранни опуси на Панчо Владигеров, записан от пианистката Надежда Влаева. След като излизат записите ѝ с творби на Борткевич, неин почитател ѝ пише възторжено писмо и ѝ казва, че трябва да запише Екзотичните прелюдии на Владигеров. Така започва всичко. Тя издирва нотите не само на този цикъл, но и още няколко. След среща с продуцентите от фирмата решават, че ще издадат този диск.

„Мислех, че целият Владигеров е записан, но тъй като „Hypеrion“ имат афинитет да издават малко познати и изобщо неизвестни неща, започнах търсене, като не бях сигурна дали ще открия толкова пиеси“ – казва Надежда. Така стига до „Десет импресии“, опус 9 и „Шест екзотични прелюдии“ опус 17. Те са създадени през 1920 и 1924 г. „Моят мъж колекционира най-различни издания и ноти и ние у дома живеем малко като в библиотека, но предимството е, че може да изпълни всякакви мои прищевки. Така получих всички клавирни опуси на Владигеров, … от които избрах тези два“.

Записът се осъществява през 2019 г. в Лондон и дискът трябвало да излезе през 2020 г., но заради пандемичната ситуация се забавя. На пазара е от месец май. Самата подготовка трае почти година, в която пианистката разучава творбите, изчиства интерпретацията си, както и нотния материал, защото циклите се записват за първи път цялостно.

Надежда Влаева
Това е третият диск на Надежда Влаева с прочутата фирма – с пиеси на Борткевич, с транскрипции на Сен-Санс на творби на Бах и сега с Владигеров.

На корицата на книжката, която е триезична, е отпечатана картина на Сабина Неделчева-Уилямс която живее в Лондон и с която се срещат. Картината се нарича „Жената ваза“. Самата Надежда се радва, че е включен и портрет на Панчо Владигеров с посвещение за Антон Диков, който е неин учител. Текстът е написан от Франсис Пот, който освен за пиесите разказва и за ситуацията в България по времето, когато са създадени творбите.

Дискът има вече прекрасни отзиви в пресата, като последната е изборът на списание „Грамофон“ за диск на месец юли, а преди това беше включен в класацията Топ 10 за класически албуми във Великобритания, като застана под №14.

Към диска има и клип, записан в Швейцария, на езерото край Люцерн.

Следващите срещи с Надежда Влаева и тези пиеси у нас, вероятно ще бъдат следващата година в рамките на „Софийски музикални седмици“.

Дискът се продава на различни интернет платформи или от сайта на фирмата. Част от пиесите, включени в него, може да слушате на 25 август от 14 часа по програма „Христо Ботев“ в предаването „Музик мания“


ВИЖТЕ ОЩЕ

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 април 2024 г.

16 април Свири симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин. 3.00 часа – Сергей Рахманинов (1873-1943), Рапсодия по тема от Паганини, оп. 43. Солист: Андрей Гугнин (пиано). 3.27 часа – Сергей Рахманинов (1873-1943), Прелюд в Сол мажор, оп. 32 № 5. Изпълнява Андрей Гугнин (пиано). 3.32 часа – Сергей Прокофиев (1891-1953),..

публикувано на 14.04.24 в 09:05

"Летящият холандец" се завръща на сцената на Кралската oпера

След дългогодишно отсъствие "Летящият холандец" на Рихард Вагнер се завръща на сцената на Кралската oпера. Вагнер създава произведението вдъхновен от сатиричната новела "Мемоарите на господин фон Шнáбелевóпски" на Хайнрих Хайне и разтърсен от едно свое бурно пътешествие с малък кораб от Рига до Лондон. Записът, който ще прозвучи е от 16 март 2024..

публикувано на 13.04.24 в 08:05
Аделина Александрова и проф. д-р Петя Бъговска (вдясно)

Проф. д-р Петя Бъговска: Много е важно да има отношение към миналото

За нея спокойно може да се каже, че не тя е избрала инструмента, на който свири, а той е избрал нея. Заниманията ѝ с музика всъщност започват от пианото, но съдбата пожелава животът ѝ да бъде свързан с контрабаса! И там тя е пълновластна господарка – изтръгва от него звуци, изненадващи за внушителния му размер, и го подчинява безусловно на творческата..

публикувано на 12.04.24 в 11:15