Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Надежда Влаева свири Панчо Владегиров в нов диск

Световноизвестната звукозаписна компания „Hypеrion“ издаде диск с ранни опуси на Панчо Владигеров, записан от пианистката Надежда Влаева. След като излизат записите ѝ с творби на Борткевич, неин почитател ѝ пише възторжено писмо и ѝ казва, че трябва да запише Екзотичните прелюдии на Владигеров. Така започва всичко. Тя издирва нотите не само на този цикъл, но и още няколко. След среща с продуцентите от фирмата решават, че ще издадат този диск.

„Мислех, че целият Владигеров е записан, но тъй като „Hypеrion“ имат афинитет да издават малко познати и изобщо неизвестни неща, започнах търсене, като не бях сигурна дали ще открия толкова пиеси“ – казва Надежда. Така стига до „Десет импресии“, опус 9 и „Шест екзотични прелюдии“ опус 17. Те са създадени през 1920 и 1924 г. „Моят мъж колекционира най-различни издания и ноти и ние у дома живеем малко като в библиотека, но предимството е, че може да изпълни всякакви мои прищевки. Така получих всички клавирни опуси на Владигеров, … от които избрах тези два“.

Записът се осъществява през 2019 г. в Лондон и дискът трябвало да излезе през 2020 г., но заради пандемичната ситуация се забавя. На пазара е от месец май. Самата подготовка трае почти година, в която пианистката разучава творбите, изчиства интерпретацията си, както и нотния материал, защото циклите се записват за първи път цялостно.

Надежда Влаева
Това е третият диск на Надежда Влаева с прочутата фирма – с пиеси на Борткевич, с транскрипции на Сен-Санс на творби на Бах и сега с Владигеров.

На корицата на книжката, която е триезична, е отпечатана картина на Сабина Неделчева-Уилямс която живее в Лондон и с която се срещат. Картината се нарича „Жената ваза“. Самата Надежда се радва, че е включен и портрет на Панчо Владигеров с посвещение за Антон Диков, който е неин учител. Текстът е написан от Франсис Пот, който освен за пиесите разказва и за ситуацията в България по времето, когато са създадени творбите.

Дискът има вече прекрасни отзиви в пресата, като последната е изборът на списание „Грамофон“ за диск на месец юли, а преди това беше включен в класацията Топ 10 за класически албуми във Великобритания, като застана под №14.

Към диска има и клип, записан в Швейцария, на езерото край Люцерн.

Следващите срещи с Надежда Влаева и тези пиеси у нас, вероятно ще бъдат следващата година в рамките на „Софийски музикални седмици“.

Дискът се продава на различни интернет платформи или от сайта на фирмата. Част от пиесите, включени в него, може да слушате на 25 август от 14 часа по програма „Христо Ботев“ в предаването „Музик мания“


ВИЖТЕ ОЩЕ
Йонас Кауфман ролята на Радамес

„Аида“ със Сондра Радвановски и Йонас Кауфман от Париж

150-годишнината от първата премиера на операта „Аида“ от Верди трябваше да бъде увенчана с продукция на Парижката опера с Йонас Кауфман, Сондра Радвановски и Елина Гаранча (за първи път в ролята на Амнерис). Това трябваше да е и гвоздеят на сезон 2020/2021 година в Европа, според намеренията на новото ръководство на операта. Covid ситуацията обаче..

публикувано на 27.11.21 в 09:15
Сцена от 4 дейстие, 2 картина от операта „Аида“ на Джузепе Верди, в Palais Garnier, Париж, 1880 г.

„Аида” от Джузепе Верди, опера в четири действия

Либрето: Антонио Гисланцони Премиера: 24 декември 1871 година в Кайро Действащи лица: • Фараонът на Египет (бас) • Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано) • Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано) • Радамес – египетски военачалник (тенор) • Рамфис – върховен жрец (бас) • Амонасро – цар на Етиопия (баритон) Действието се развива в Мемфис..

публикувано на 26.11.21 в 09:25
Гиорги Гигашвили

Диригентът Георги Димитров и пианистът Гиорги Гигашвили водят радиосимфониците от Моцарт към Шуберт

Изискана австрийска програма предлага този петък на своите почитатели Симфоничният оркестър на Българското национално радио. Под диригентството на Георги Димитров, срещите с когото винаги са празник не само за публиката, но и за самите музиканти от радиооркестъра, ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър №20 в ре минор, KV 466 от Волфганг Амадеус..

публикувано на 25.11.21 в 10:07

„Нека пеят народите“ на 60

В предаването имаме удоволствието за проследим запис от църквата „Св. Петър“ в Лондон от 5 ноември тази година, а събитието е повече от тържествено – 60 години от първия Международен хоров радиоконкурс „Нека пеят народите”, организиран от Европейския съюз по радиоразпръскване. Първото издание се състои в Лондон през 1961г., домакин и създател е радио..

публикувано на 22.11.21 в 08:55
Цветелина Василева в ролята на Дездемона, „Отело“, Ковънт Гардън

Честит рожден ден на Цветелина Василева

Цветелина Василева – този слънчев, топъл и великолепно овладян глас сигурно ще познае всеки ценител на операта. Над 30 години тя представя своето изкуство на сцените по света и у нас. През лятото Старозагорската опера отбеляза този юбилей с гала спектакъл на операта „Тоска“ на Джакомо Пучини на Античния форум „Августа Траяна“. Партньор ѝ беше..

публикувано на 20.11.21 в 08:35