Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Влаева свири Панчо Владегиров в нов диск

Световноизвестната звукозаписна компания „Hypеrion“ издаде диск с ранни опуси на Панчо Владигеров, записан от пианистката Надежда Влаева. След като излизат записите ѝ с творби на Борткевич, неин почитател ѝ пише възторжено писмо и ѝ казва, че трябва да запише Екзотичните прелюдии на Владигеров. Така започва всичко. Тя издирва нотите не само на този цикъл, но и още няколко. След среща с продуцентите от фирмата решават, че ще издадат този диск.

„Мислех, че целият Владигеров е записан, но тъй като „Hypеrion“ имат афинитет да издават малко познати и изобщо неизвестни неща, започнах търсене, като не бях сигурна дали ще открия толкова пиеси“ – казва Надежда. Така стига до „Десет импресии“, опус 9 и „Шест екзотични прелюдии“ опус 17. Те са създадени през 1920 и 1924 г. „Моят мъж колекционира най-различни издания и ноти и ние у дома живеем малко като в библиотека, но предимството е, че може да изпълни всякакви мои прищевки. Така получих всички клавирни опуси на Владигеров, … от които избрах тези два“.

Записът се осъществява през 2019 г. в Лондон и дискът трябвало да излезе през 2020 г., но заради пандемичната ситуация се забавя. На пазара е от месец май. Самата подготовка трае почти година, в която пианистката разучава творбите, изчиства интерпретацията си, както и нотния материал, защото циклите се записват за първи път цялостно.

Надежда Влаева
Това е третият диск на Надежда Влаева с прочутата фирма – с пиеси на Борткевич, с транскрипции на Сен-Санс на творби на Бах и сега с Владигеров.

На корицата на книжката, която е триезична, е отпечатана картина на Сабина Неделчева-Уилямс която живее в Лондон и с която се срещат. Картината се нарича „Жената ваза“. Самата Надежда се радва, че е включен и портрет на Панчо Владигеров с посвещение за Антон Диков, който е неин учител. Текстът е написан от Франсис Пот, който освен за пиесите разказва и за ситуацията в България по времето, когато са създадени творбите.

Дискът има вече прекрасни отзиви в пресата, като последната е изборът на списание „Грамофон“ за диск на месец юли, а преди това беше включен в класацията Топ 10 за класически албуми във Великобритания, като застана под №14.

Към диска има и клип, записан в Швейцария, на езерото край Люцерн.

Следващите срещи с Надежда Влаева и тези пиеси у нас, вероятно ще бъдат следващата година в рамките на „Софийски музикални седмици“.

Дискът се продава на различни интернет платформи или от сайта на фирмата. Част от пиесите, включени в него, може да слушате на 25 август от 14 часа по програма „Христо Ботев“ в предаването „Музик мания“


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05