Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роборъце в Космоса – оживялата фантастика

Роботизираната ръка ERA
Снимка: esa.int

Не само на Земята, в Космоса също трябват ръце. Но за да манипулират предмети извън космическата станция, на астронавтите, които отиват на космически разходки, са им нужни роборъце. На Международната космическа станция има две – „Канада арм“ с дължина 17 метра, най-голямата роборъка в Космоса, както и 10-метровата японска.

Предстои задействането и на трета ръка „ЕРА“, която пристигна на руския модул „Наука“. Повече за епопеята на модула и драматичните събития около скачването му с МКС – разказва Никола Кереков в „Науката не спи“.


Тези три ръце обаче не са единствените, при първата си разходка тайконавтите (китайските астронавти) монтираха китайска роборъка, която може да стига до почти всички модули на станцията, има осем стави, може да премества астронавтите и да снима и изследва повърхността на станцията.

Покрай тези изобретения, които сякаш пренасят в научната фантастика, няма как да не се засегне и темата за космическия туризъм и онова, което кара хората да пожелаят да излязат в Космоса и да платят цената за гледката на Земята отвисоко.



Снимки: esa.int


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Трифон Попов

Еврика! Успешни българи: Трифон Попов

Трифон Попов е студент 5-и курс в Медицинския университет в София. Той е носител на тазгодишната награда "Студент на годината – 2023", която му беше връчена през месец март. Но също така Трифон Попов се занимава с научни изследвания, с доброволчество, член е и на Асоциацията на студентите по медицина в София. Казва, че медицината е необятна наука,..

публикувано на 24.06.24 в 17:00

"SOS детските селища" – у нас и по света

Интересна беше отминалата седмица за страната ни. Като изключим новините около НС и политическите партии, в края ѝ се проведоха и две събития – 17-ия прайд на ЛГБТИ общността и Похода на християнското семейство. Последният ѝ ден, обаче, мина някак незабелязано. А в далечната вече 1987 г. той беше обявен за Международен ден на "SOS Детските селища"...

публикувано на 24.06.24 в 16:05

Фестивалът "АЛО, КОСМОС | Говори България" и мечтите нависоко

Човешкият дух не спира да лети напред и нагоре – това ще докаже Четвъртото издание на младежкия научен фестивал "АЛО, КОСМОС | Говори България", който се завръща на 25 юни от 10 ч. в София Тех Парк. За научните работилници, интерактивните изложби, провокиращите мисълта лекции и демонстрации говори в "Нашият ден"  доц. д-р Владимир Божилов –..

публикувано на 24.06.24 в 09:58

Емил Данаилов между лунните пейзажи на Исландия и пустинята Тасили н'Аджер в Алжир

Исландия определено е страна, която вълнува въображението със своите гейзери, водопади, сурова природа и народ, потомци на викингите. Вероятно приказната среда е причината 80 на сто от исландците да са абсолютно убедени, че троловете съществуват и че горски гора живеят във всяка скала. Най-омагьосваща е обаче перспективата да видиш с очите си, не..

публикувано на 24.06.24 в 08:50
Атанас Кръстанов

Атанас Кръстанов: Какво се случи след аварията в Чернобил през 1986 година?

Какво се случи на 26-и април 1986 година след аварията на атомната централа в Чернобил, какво бе оповестено в България и какво направиха властите – на тези въпроси отговаря в предаването "Следобед за любопитните" Атанас Кръстанов – физик и експерт. "Преди всичко науката за радиационната безопасност обхваща всички хуманитарни науки – физика,..

публикувано на 23.06.24 в 09:55